用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf vs kcis
樓主: Forbb
go

[小學] esf vs kcis   [複製鏈接]

Forbb 發表於 22-8-11 00:08
小朋友今年將會升k2,其實都未諗掂係咪會讀國際學校, 因為怕國際學校,如esf小朋友變得無規矩, 唔識得孝 ...

其實你係在ESF 同KCIS 之間想二選一?

教繁體字中文的IS越嚟越越多,唔需要局限一間;在香港差不多全部IS 均是以普通話教授中文,小學階段的堂數相約,至於水平,睇你屋企有幾重視。有啲家長會從小學就開始補習中文,我覺得是心理作用多於實際用途。

國際學校是想發展學生全球視野、全人培育,好重視與家庭、朋友之間的bonding,我仔與我們、長輩関係和睦,不至於「非常孝順」,但甚得人歡心。「規矩」是人定嘅,Y1起學校講求”mutual agreement”, 老師同學之間互相尊重和同意遵守規則,我樂意見到這種文明的做法,不會夾硬要求。

選學校可以問多啲意見,交流看法,不過最後都係你自己做決定。

另外KCIS和ESF最大的分別是到高年班時的「生源」有顯著不同,KCIS在Y12&13時的學生相對較任何一間ESF都少,所以提供的DP courses相信選擇不會多;學生在校內辦有規模的活動也較難。

多謝你呀,我覺得你嘅分析好客觀, 我個仔比較怕醜,我唔知喺esf呢啲環境對好静嘅小朋友會唔會都鼓勵佢講多d. 定係見佢唔講就由得佢。

Forbb 發表於 22-8-13 23:42
多謝你呀,我覺得你嘅分析好客觀, 我個仔比較怕醜,我唔知喺esf呢啲環境對好静嘅小朋友會唔會都鼓勵佢講多 ...

兩三歲的小男生,怕醜、怕陌生環境、不善表達和溝通,實在是平常不過;幼稚園時候,一班15-20人,可能只有兩三個男生可以突破以上的問題,而女生可能有十個八個會主動表達自己。
但隨著孩子漸長,各人的自理能力和自信心會慢慢加強,只要有適合環境,都可以好好培育。
ESF 是大路的教育機構,學費affordable而IBDP的track record算不錯。

你有咁的想法,即你未ready 小朋友讀IS, 咁咪先由細接受本地文化教育先
國際學校咪大d 先去考又得

樓主有咁嘅憂慮,可以考慮SWCS YMCA 喺長沙灣,英文是國際程度,中文和數學是本地課程!Christian School 重視紀律!因為課程balance, 有小朋友中學有去國際學校,亦有入local school! 本身有聯繫中學 ymca Christian college!
今年有學生拎sport scholarship 入女拔,又一個拎full scholarship 入HKIS! 當然我估佢哋自己本身是很標青,不過睇到學生中學可以揀行IS 和 LS !

樓主自己可以花時間,了解多啲心儀學校的情況。每個學習模式都有佢利與弊,冇贏晒。其實10年8 載,往後有誰知道將來會如何,世界本來就係千變萬化,可能到佢地年代,考試模式巳變,世界巳變。人生慢慢長路,隨時轉軑落車大有人在。我地都係睇餸食飯,有好多嘢都唔係可以控制到。所以,不需要太糾結。

比我一定ESF,之前讀過KCIS,怕怕了

回覆樓主:

我小朋友在KCIS由K1開始讀到P1 剛轉了另一間學校 這3年我是十分滿意的 我小朋友由一個好怕醜 無自信既人仔 進步到會主動舉手答問題 我覺得老師以及助教都功不可沒 這3年遇到的老師及助教都非常有愛心 當初我也是因為希望有較好的中文程度及繁中 所以選擇了KCIS 只要接受得到學校沒什麼設施 我覺得這是一所很好的學校 而很多人說這學校有問題 我想多數是說中學部吧

....

puiyima 發表於 22-8-16 10:30
如果兩間都有offer, 除非学費考慮或好肯定只讀兩三年或中學前離校移民, 否則根本不用比較, 當然ESF, 至於中 ...

從受歡迎程度同取錄嘅難度嚟講,ESF真係比KCIS受歡迎好多同更難插班。KCIS即使國際部,睇咗Admission嘅webpage,都覺得好Local學校嘅feel。亦聽聞好多KCIS學生會轉校去其他大校IS,但从ESF轉入KCIS就真係比較罕見。

外國人既思想入面冇孝順呢個concept, 相信以上兩間都唔會灌輸到呢方面嘅觀念比小朋友。 讀IS 感覺德育教得唔多(或者有宗教背景既多啲, 唔sure), 呢方面有要求要靠家庭教育

kazakaza 發表於 22-8-28 08:10
外國人既思想入面冇孝順呢個concept, 相信以上兩間都唔會灌輸到呢方面嘅觀念比小朋友。 讀IS 感覺德育教得 ...

呢樣嘢我唔同意,我仔無論喺舊校定新校都有Helper Appreciation day,多謝身邊幫助你嘅人,不論屋企人定係工人姐姐。呢個係一個學習主題,有相關嘅課堂活動,學校亦特定一個日子比佢哋展示課堂作品,帶返屋企向Helper獻上愛心,我覺得呢個教育好好。既然會多謝身邊照顧你嘅人,點會唔孝順呢?

mandy_ng207 發表於 22-8-28 11:38
呢樣嘢我唔同意,我仔無論喺舊校定新校都有Helper Appreciation day,多謝身邊幫助你嘅人,不論屋企人定係 ...

會多謝身邊嘅人≠會孝順。華人社會嗰種「孝順」係單向,關係由上而下,即是父母講乜仔女一定要聽從,否則就係不孝。

我諗讀開國際學校嘅小朋友不容易接受這種「孝順」,
但互相尊重及逆地而處就大部份都做到,
但大前提係要合理。

品德教育我反而覺得佢哋做得好好,
我認識的大部份國際學校小朋友都係好有愛心和禮貌的。

sabsab122 發表於 22-8-28 16:56
會多謝身邊嘅人≠會孝順。華人社會嗰種「孝順」係單向,關係由上而下,即是父母講乜仔女一定要聽從,否則 ...

你話:「華人社會嗰種「孝順」係單向,關係由上而下,即是父母講乜仔女一定要聽從,否則就係不孝。」

呢個概念會否太可怕呢?

我哋不是古人,唔需要停留在古代的想法;現代社會,學懂明白養育之恩、回饋父母、敬愛長輩、照顧他們已經好好。其實國內的「公益廣告」(類似香港的政府宣傳片)也是推廣這種概念啫。

會多謝身邊嘅人≠會孝順。華人社會嗰種「孝順」係單向,關係由上而下,即是父母講乜仔女一定要聽從,否則 ...

我真的第一次聽這個單向說法,如果咁就唔會有愚孝這名詞

孟子曰:「老吾老,以及人之老; 幼吾幼,以及人之幼。」

華人社會既孝順應該係講求愛與關懷,從身邊嘅人再推廣至他人,對長輩講求照顧與關懷而非事事順從。

Radiomama 發表於 22-8-28 19:52
你話:「華人社會嗰種「孝順」係單向,關係由上而下,即是父母講乜仔女一定要聽從,否則就係不孝。」

呢 ...

如果你所define 嘅孝,d長輩係收貨嘅,

咁世上就不會再有婆媳糾紛。

根本個社會就仲有很多長輩覺得d後生一定要事事順父母意思才是孝順。

這種孝順,國際學校真係冇教。

正如外國人會覺得華人要比家用父母,成家立室都要同父母一齊住,係一件好奇怪嘅事一樣。

外國父母一般都不會干涉只要佢長大後嘅生活,不同華人家庭般成家立室後都好緊密地聯繫在一起。

不過我哋點define 孝順父母其實真係唔重要,

最緊要係樓主點諗,

佢接唔接受到小朋友會變左西方嗰種
長大後同父母變成朋友,

互相尊重,respect 長大後係獨立個體,而懂得得點到即止咁相處。

poonseelai 發表於 22-8-28 20:09

我真的第一次聽這個單向說法,如果咁就唔會有愚孝這名詞 ...

咁我只可以話你好幸福,竟然從未被父母情緒勒索過,亦沒有聽聞過。

畢竟華人父母會尊重小朋友意願嘅真係唔多。

sabsab122 發表於 22-8-28 21:47
如果你所define 嘅孝,d長輩係收貨嘅,

咁世上就不會再有婆媳糾紛。

家家有本難念的經。

不過,不要把「外國」和「中國/華人」太典型化。有些價值觀和信念是可以互相欣賞的。我剛從美加回來,遇上非常重視家庭的墨西哥裔和印度裔的美國人,他們的親族維繫,真係強到不得了。

四十年前,「外國人」覺得子女讀大學就等於離開屋企、獨立生活;但今時今日,他們跟子女的關係密切到不得了,由宿舍擺設以至如何與男女朋友遠距離維繫,做父母的都會去関心和協助。這情況跟我們以前在電影看的情節不同,我覚得也許是整代人發生了文化逆轉。

我在本地學校長大,沒有老師教我哋只順從父母意思,家中長輩八九十歲都無呢個要求。「孝順」還是可以在不同文化地域中去實踐的。

愛爾蘭、意大利、猶太裔同中亞、中東嘅人亦好重視家庭關係嘅。

孝順由上而下?我估係香港近年習非成是,把「聽教聽話」當為孝順去理解,錯把唔聽話指為不孝。

孝可以講成一種感恩嘅反哺行為,表面聽似係由下向上,實際係雙向嘅行為關係,只係有先哺育教養同後來嘅反哺。

三字經有述。養不教 父之過…久不教 性乃遷

重點是父母無在家庭中培養教育,無做好家庭關係,小朋友係無從學習。

現代社會嘅學校並非體驗及學習家庭關係同品德嘅最佳及主要場所,,亦同IS或者LS無關嘅。

‹ 上一主題|下一主題