用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf vs kcis
go

[小學] esf vs kcis  

小朋友今年將會升k2,其實都未諗掂係咪會讀國際學校, 因為怕國際學校,如esf小朋友變得無規矩, 唔識得孝順父母, 同埋esf簡體字。kcis 教繁體字,日日有普通話堂, 感覺上比esf重視 紀律. 如果k2 kcis,可學多啲中文字,又可以考下直資私立,不過仔仔怕醜,出去面試又未必考得到。 但係入咗esf就可以 唔使煩.一路讀唔使諗住轉校. 不過喺香港呢個環境 ,  返學唔學 繁體字又好似爭啲。 我都知入esf, 越細越易, 幾年後或者移民,不過都未決定, 咁應該點揀好揀kcis定係esf ?大家有冇啲咩意見呀 ?謝謝

回覆 Forbb 的帖子

你係識得有小朋友讀ESF 唔識孝順父母, 冇規矩?

我有次聽講座,嗰個speaker話見好多國際學校嘅小朋友都成為咗不肖子,咁所以我就有少少囉擔心. 唔知其他讀國際學校嘅爸爸媽媽有冇意見 可以發表下 呢?

識唔識孝順父母應該同家教/身教有關 。如果你有呢個想法 我覺得你唔好簡國際學校 因為你已經先入為主 國際學校= 不肖子

我小朋友讀緊國際學校 我有花時間陪伴同教導 暫時都係一個有禮乖巧既小朋友

其實你要先搞清楚自己教育理念

學校係有一定影響,但家庭身教先係最緊要

每年咁多ESF畢業生,佢地個個都唔孝順,個個都同家人關係唔好嗎?

入IS都係想小朋友多d critical thinking,對知識有興趣

如果你最終目標只係想小朋友跟你既步伐同意見,有機會IS未必太岩你

回覆樓主:

我身邊好多同事都外國讀書/國際學校,唔覺有咩孝順問題喎。亦見佢哋乖、純、勤力。
其實都係家長有冇花時間心機陪小朋友成長嘅姐,關咩事…. 唔好信晒啲speakers…

回覆 Forbb 的帖子

讀local school (或者任何學校) 都可以無規矩同唔孝順。家長心態若未ready,可能唔揀IS 好啲。

孝順父母, 懂禮貌, 係由父母家庭做起, 莫非樓主覺得讀傳統學校, 學生就一定會尊師重道!?  

其實國際學校只係比一個不同既學習環境同模式, 讓小朋友多啲空間發揮, 當中老師更要同學彼此尊重, 互相鼓勵和欣賞.  我仔小學時就讀被稱為傳統名小學, 而中學轉國際學校, 我親身感覺, 國際學生學生更單純, 更懂得互相照顧和欣賞.

希望樓主了解多啲, 問身邊有小朋友讀緊國際學校既家長, 再自行定斷.  

回覆樓主:

我孩子ib school, 有次聽到個家長投訴老師太隨便?? 原來佢唔接受老師 story time 時叫D學生坐地下圍住老師一起讀故事,我就 speech less, 講緊 pre covid 年代

回覆 kinder.bb 的帖子

請問 你同小朋友 讀完傳統小學之後轉國際,請問你同佢做啲乜嘢準備考入國際中學入學試? 考啲咩㗎你覺? 你覺得 難唔難考?thanks

Forbb 發表於 22-8-11 18:43
回覆 kinder.bb 的帖子

請問 你同小朋友 讀完傳統小學之後轉國際,請問你同佢做啲乜嘢準備考入國際中學入 ...
我仔考時, 剛巧疫情開始爆發(2020年頭), 所以取消MAP Test and interview, 只參考小學成績.  

回覆樓主:

點解會覺得IS 無規矩? 因為學校同老師會怕左啲學生所以唔教? 因為自由 = 冇規矩?? "家教最重要" 呢啲老生常談我都唔講了,你o係呢個forum 睇多幾版實會睇到不少相關討論。

現實啲諗,IS 家長點解有免費學校唔讀,一年最少俾10幾萬學費一個小朋友去返IS? 唔通真係只係為左學好英文?

講返轉頭,你似係喜歡直私學校多啲,對IS 又有不良印象,係咩原因令你考慮IS?

回覆樓主:

我既經驗係全班最無規矩,最喜歡欺凌人既全部係由LS插入IS既,反而由Kinder開始係IS讀起嘅都好乖好純,係玩嗰時比本地小朋友hyper,但絕對唔係品格上有問題。

Forbb 發表於 22-8-11 00:08
小朋友今年將會升k2,其實都未諗掂係咪會讀國際學校, 因為怕國際學校,如esf小朋友變得無規矩, 唔識得孝 ...

讀國際學校絕對可以教識小朋友互相尊重和包容,但一些夾硬來的概念如「孝順父母」,咩都要聽父母講,就真係未必。

不過字裏行間我諗你心態上係未ready 讀國際學校。
你報直私比較適合,唔會有以上嘅問題出現。

Forbb 發表於 22-8-11 10:09
我有次聽講座,嗰個speaker話見好多國際學校嘅小朋友都成為咗不肖子,咁所以我就有少少囉擔心. 唔知其他讀 ...

係咪聽得太多趙sir?(emoji)
應該得佢會咁講,如果無信心,我勸你還是不要想IS了

其實孝唔孝順同學校真係冇咩關係。
如果行國際路線就唔會孝順,咁係唔係外國人同去外國讀書嘅都唔孝順?

唔知你聽咩speaker,不過都要自己諗下。

另外,ESF小學唔易考,一係有offer再諗

樓主講嘢好offensive.我啲細路讀英基暫時好孝順喎,,又唔曳.將來唔知.考到先慢慢諗啦

回覆 hlmami 的帖子

呢番說話唔係趙sir講嘅 , 係另外一個成日都有開talk嘅speaker.咁我又費事開名,  我覺得每個人都有 自己 嘅意見 ,我就係有懷疑, 先講出嚟同大家分享下, 問問大家.

回覆 Saboc 的帖子

請你唔好誤會 ,我絕對冇offensive嘅意思.我都係quote其他人嘅說話.覺得有懷疑.先至問問大家.請問你個小朋友依家喺year幾呀?

Forbb 發表於 22-8-13 00:05
回覆 hlmami 的帖子

呢番說話唔係趙sir講嘅 , 係另外一個成日都有開talk嘅speaker.咁我又費事開名,  我 ...

其實你講得好啱,每個人都有自己嘅意見,我覺得你不必信個speaker或者信我哋任何一位家長,親身去了解讀國際學校係乜嘢嘅一回事先,上學校網站睇課程介紹、睇學校活動相片,你會大概知道係咪你嗰杯茶。如果你唔介意報名費,報咗名先,再睇行街坐車嘅時候留意吓國際學校學生嘅表現,咁你會更清楚嗰啲學生喺你眼中係乖定唔乖。好過喺討論區聽完一輪然後又做唔到決定。
純粹經驗分享,不喜勿插