用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問簽student visa, 咩情況下要做tb test
go

[英國] 請問簽student visa, 咩情況下要做tb test [複製鏈接]

是不是 離開英國超過六個月就要做?
   0    0    0    0

回覆 PUIPUI2000 的帖子

要: 係要TB test國家地區住多過6個月
唔使: 係唔使TB test 國家地區住多過6個月
(申請 VISA) 時計

cow 發表於 22-8-10 20:50
回覆 PUIPUI2000 的帖子

要: 係要TB test國家地區住多過6個月

譬如我出年7月申請visa, 係咪即係之前要喺英國逗留夠六個月先得? 如果係嘅咪即係easter唔返得嚟囉?

因為而家做tb test好鬼貴 想慳番啲錢

PUIPUI2000 發表於 22-8-10 22:40
譬如我出年7月申請visa, 係咪即係之前要喺英國逗留夠六個月先得? 如果係嘅咪即係easter唔返得嚟囉?

因 ...
通常啲人都唔理假期,係英國往夠6個月,無離開英國多個6個月,一般都唔再做TB

PUIPUI2000 發表於 22-8-10 19:39
是不是 離開英國超過六個月就要做?

我都想知,有些人話要,有些人話唔駛

wwtsy 發表於 22-8-14 15:43

係呀因為有啲人咁啱冇畀人捉到就冇事有啲人好似話爭一個月捉到要佢重做 變咗到時個visa趕唔切出

請問係咪要在英國連續住多過六個月?如果中途有返過香港或離開過英國,得唔得?

wwtsy 發表於 22-8-14 15:43

做student visa 時要交TB test。 如果無連續離開英國超過6個月,就可以唔交,但要上載一封declare 嘅信。申請visa 時個網站寫得好清楚的。

PUIPUI2000 發表於 22-8-14 19:19
係呀因為有啲人咁啱冇畀人捉到就冇事有啲人好似話爭一個月捉到要佢重做 變咗到時個visa趕唔切出
...

要上載declare 信,有人敢明明離英超過6個月話自己無超過咁勇?我唔太信,出入境係有紀錄,留學咁大筆錢都俾無理由為嗰個test fee 冒險,有咩事係可大可少。

kct18 發表於 22-8-14 22:36
請問係咪要在英國連續住多過六個月?如果中途有返過香港或離開過英國,得唔得?
...

我仔Y11 升Y12做visa 都無做TB test, 當年佢term end 就返hk,未試過連續喺英國住超過6個月(我估唔係疫情,99%中學生term end 都會返home country)。
‹ 上一主題|下一主題