用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學聯招放榜,中大奪6狀元
樓主: Arabellahk
go

大學聯招放榜,中大奪6狀元  

ABC-DAD 發表於 22-8-17 10:24
中大中文系
我記得幫我細囝私補的學姐.已經有3科5**.
佢選中大中文系教書.

興趣和能力,十分配合.

要勉強讀醫也不合.

回覆 ANChan59 的帖子

我就有個mentee(DSE探花)兩年前入咗HKU醫科讀咗一年,跟住都係決定走去Oxford由頭開始讀,立志medical research。

beastiebistro 發表於 22-8-17 10:58
回覆 ANChan59 的帖子

我就有個mentee(DSE探花)兩年前入咗HKU醫科讀咗一年,跟住都係決定走去Oxford由頭 ...

很好的(emoji)

香港兩間醫學院的個別專科研究都是世界前列。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 22-8-17 10:32
有幾多醫生會讀博士?
中大的環球醫學課程有呀,別人這樣安排有問題?
你去問中大醫學院啦,六七年前去簡介會就有學生現身說法完成PhD 再回中大諗MBchbB3yr,我就在現場。

ABC-DAD 發表於 22-8-17 10:33
現今高中學生都好有經歷,識得選擇對自己有益嘅路去行,香港讀書嘅路一直都係淘汰競爭,重複又重複,幾十年 ...

十分同意唔需要聚焦幾多個狀元幾高分,從來為自己小朋友唔需要理會呢啲過去既野, 但就是因為現今太多小朋友從小學到升中學都冇得自主學習權,所以到了中學後,慢慢有翻自己去選擇自己有益嚫路去行,但已經選擇少了及冇咗好多時間,

睇到所提及躺平的美稔起這幾年問題............這樣的香港教育制度,是否比喻如歐美那些,解決唔到問題選擇躺平任由自由去生死的美,

stillgood20 發表於 22-8-17 10:56
我記得幫我細囝私補的學姐.已經有3科5**.
佢選中大中文系教書.
中大中文系係好科嚟,探花選中文系也有的

天外之人 發表於 22-8-17 11:15
十分同意唔需要聚焦幾多個狀元幾高分,從來為自己小朋友唔需要理會呢啲過去既野, 但就是因為現今太多小朋友 ...
我唔覺得真係「美」。
我覺得想食就要出力,想改善就去學嘢,跟住要行動。

躺一陣亦無壞。

cow 發表於 22-8-17 10:32
有幾多醫生會讀博士?
今年港大醫學院畢業典禮,亦係Enrichment year 第一年嘅畢業年,雙學位畢業嘅有一批,有碩士嘅亦有唔少,亦有教授完成博士學位,身教使人敬佩。

天外之人 發表於 22-8-17 11:15
十分同意唔需要聚焦幾多個狀元幾高分,從來為自己小朋友唔需要理會呢啲過去既野, 但就是因為現今太多小朋友 ...
這個是價值觀的問題,是社會對個人自由嘅睇法的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有時我都唔係咁太識分「推己及人」同「以己度人」係咪咁難理解,不過現實上面雙標or 雙標+,係會受環境同自身利害得失關係有關。

調節下又可以繼續。

報紙話,DSE查分後,又多一個DSE狀元(from DBS),入中大GPS

ABC-DAD 發表於 22-8-17 11:13
中大的環球醫學課程有呀,別人這樣安排有問題?
你去問中大醫學院啦,六七年前去簡介會就有學生現身說法完 ...
我當年也聽過中大med講座,亦提到可以讀埋過博士,當時我計一計,一共需時10年。當時我仲以為仔聽完會嚇怕,點知佢聽完大讚中大可以讀埋個博士好,不知幾咁期待

mingmingyinyin 發表於 22-8-17 13:16
報紙話,DSE查分後,又多一個DSE狀元(from DBS),入中大GPS
好事

mingmingyinyin 發表於 22-8-17 14:56
我當年也聽過中大med講座,亦提到可以讀埋過博士,當時我計一計,一共需時10年。當時我仲以為仔聽完會嚇怕 ...
有啱自己嘅目標同方向,值得堅持

ABC-DAD 發表於 22-8-17 11:15
中大中文系係好科嚟,探花選中文系也有的

DSE好, 或者別的考試系統, 都係綜合能力. 考試系統.

就亞囝學姐, 夠分去選修醫科.

但係, 佢強項係語言.

中文是作家級別. 根基, 水平是超越考試需要.
而且, 就自己能力發揮, 一樣有美好前途.

比如, 大學畢業教語文, 在教育系統進升, 主任, 或者做校長, 也是很好發展.

亞囝校長是港大英文系畢業,.. 按努力和投入, 可以做校長. 也很有作為貢獻社會.

-----

坊間, 把"考試"狀元(或者高分數)作為"天大的人才".

其實, 在不同領域, 不同學生可能有專才.

專才的成就, 不一定低於考試尖子.

不過, 社會風氣, 媒體渲染....

----

Arabellahk    發表於 22-8-18 14:37

stillgood20 發表於 22-8-18 10:43
DSE好, 或者別的考試系統, 都係綜合能力. 考試系統.

就亞囝學姐, 夠分去選修醫科.

社會也不多人重視這些事,只是(有部分)做本地教育版(的平台)水平就那些而已。

語文本科畢業也不是學問的終點呢,是很好的進修基石。

mingmingyinyin 發表於 22-8-17 13:16
經覆核成績後,經濟科成功由5*升至5**,成為超級狀元。

mingmingyinyin    發表於 22-8-18 22:27

Poyau 發表於 22-8-14 17:34
港大2022年醫科收生最低分數
六科 加分後33.5 → 加分前[29-32?]
據隔離舖分享七科≤36 兩人

港大收生入學最低分數定的低,除了可能係計劃推薦生,還有可能係有偏科的學生。

中大醫科收生入學最低分數要求比港大醫科高
中大:

港大: