用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學聯招放榜,中大奪6狀元
樓主: Arabellahk
go

大學聯招放榜,中大奪6狀元   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-8-16 17:28
銀行MT位係千揀萬揀的,我見過的都非常醒目,當然唔止300K。只是英國剛拿律師牌的係呢啲人工,全英國打工 ...

如果剛剛畢業出嚟做嘢,當然人工高有嘢學最好,如果不能兩者兼得,就係要選擇學到野。

學到嘢,過塘就會好快又肥又大!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-8-16 17:28
銀行MT位係千揀萬揀的,我見過的都非常醒目,當然唔止300K。只是英國剛拿律師牌的係呢啲人工,全英國打工 ...

剛剛查看過,英國2022平均年薪稅前3萬8千鎊,倫敦稅前5萬3千鎊。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

每年嘅DSE狀元十個有九個都話對醫科有“強烈興趣”, 剩下那個就想讀法律或者環球商業;無一個會想讀音樂, 文學或藝術等“難搵食”嘅學科, 似乎名與利嘅吸引力眞係太大!

Ykkchung 發表於 22-8-16 20:21
每年嘅DSE狀元十個有九個都話對醫科有“強烈興趣”, 剩下那個就想讀法律或者環球商業;無一個會想讀音樂,  ...

不過好似都曾有一個狀元選中文系,萬中無一。

每年嘅DSE狀元十個有九個都話對醫科有“強烈興趣”, 剩下那個就想讀法律或者環球商業;無一個會想讀音樂,  ...

咁現實真係要考慮搵食,平衡興趣同揾錢。但幾乎99%壯元選醫,就真係無乜平衡,99%揾錢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醫科成為DSE狀元優選,可能是人為造成的,如政府資助大學醫科學額過少,行業保護等。音樂,藝術是需要天賦的,狀元未必也精通。

觀點與角度啦。

下面都有網友講了有狀元選中文。我用狀元同音樂去看這件事吧。成功的音樂家幾多嵗開始在音樂上發力?發力代表時間點分佈?我細路學校大把音樂人,都是很早發現對音樂有興趣的了。初中就把大量時間投入不同音樂領域,當然其中會有一樣主菜。到了高中,選科一定有音樂,其他多數唔太揀擇,能夠過到就是了。有些基本上未等到考DSE就入了音樂學院。有些考了,拿獎學金再去深造。并不是說這班人一定不會是DSE狀元,但收穫與付出是成正比的。

班狀元呢?當然并不是個個對音樂都無熱誠。但他們做得狀元,讀得7科,甚至8科,科科拿5**,他們對咩較有熱誠?肯定不是音樂爲主。然後,你們就罵班狀元點解唔選擇一門你沒有熱誠的音樂來讀!

ok_ko 發表於 22-8-17 09:06
觀點與角度啦。
下面都有網友講了有狀元選中文。我用狀元同音樂去看這件事吧。成功的音樂家幾多嵗開始在音 ...

對,音樂路,體育路和學術路好唔同。我諗之前講嘅音樂體育,唔係重點。學術路都有百種科目可選,重點係狀元近乎清一色選醫,我諗有幾個考慮點:

人工

社會身份

既然做得狀元,就讀一科狀元先至能夠入嘅科目,冇理由同啲考19分嘅一齊做同學

阿媽阿爸的期望

我諗排晒呢啲考慮都未考慮到興趣,最後如果對醫學冇興趣就係三重損失。社會,學校,學生皆損失。

shadeslayer 發表於 22-8-17 09:28

對,音樂路,體育路和學術路好唔同。我諗之前講嘅音樂 ...

聽過唔讀醫父母唔会交學費,差D要趕出家門咁

Arabellahk    發表於 22-8-17 09:42

poonseelai 發表於 22-8-17 09:39

我反而識一個,成績好好,佢屋企人反而勸佢唔好入醫學院
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 22-8-17 09:39

可能唔知點樣同親戚朋友交代。父母自己又冇面。

咁現實啲去睇下大學醫學院畀咩條件去吸引頂級成績學生就明白,其他院校會畀咁高獎學金咩?
專門開課程吸最頂尖學生,為什麼?醫科畢業前已宣稱安排埋外國頂尖學府碩士、博士課程,正常人都識咁揀啦。
咁對頂尖高中畢業生投放嘅資源係咪其他人都可以有呢?
要視乎大學醫學院點爭取資源同分配。

有些人六年時間做專業臨床培訓,打好紮實嘅基礎,同樣有人可以五年內做參與埋教授嘅學術研究,攞埋碩士博士,那是一分耕耘 一分收穫,唔同人行唔同嘅路,應該係選擇同付出之間嘅考慮嚟啫。

至於要吸引多返啲本地畢業生選港大醫學院,就要交番畀佢地自己去展示能力,無人見到無人認識你嘅內函同好處,自然唔會幫襯,畀人質疑講左嘅優勢,係好難實現到,咁信心自然下降。

有實力太低調,就會錯失唔少人才。競爭力走下坡,就要釋放啲訊息,瞭解下巿場心態,知己知彼,競爭唔只在本地存在,外國用好多方法去搶畀得起學費嘅香港學生架。

shadeslayer 發表於 22-8-17 09:28

對,音樂路,體育路和學術路好唔同。我諗之前講嘅音樂 ...

你講嘅現象可能一樣要一些數據支持。你說班細路選擇時會考慮的三點:

錢途

社會地位

父母期望

我基本上會同意頭兩點。第三點難説,特別是去到班狀元。而且我留意到有一定數量的狀元會講興趣。今屆迦密的選擇了量化金融(當然你可以話佢講錢途)。而DG的在劍橋的人民學科與香港醫科中選擇了前者(當然你亦可以話劍橋名氣大)。

剩下的可能需要一些調查,才可以作結論。醫科收得的大多讀了bio,chem。選擇了這兩科,而後來又做了狀元,我們怎知道他們一開始時的志願不是行醫?反而離狀元有一定分數而又入到醫科的一群,我會有些擔心。

關於你的第三點,我會認爲很多小孩喺好細嘅時候已經被父母潛移默化咗。明明唔係咁嘅料,都以爲係。

喜歡音樂也不一定要專修音樂,音樂教育不是只為培養演奏家音樂家。

同體育運動一樣,能夠培養到一定水平嘅修養,好處可以陪伴終身。

ABC-DAD 發表於 22-8-17 10:08
喜歡音樂也不一定要專修音樂,音樂教育不是只為培養演奏家音樂家。

同體育運動一樣,能夠培養到一定水平嘅 ...

正確!喜歡音樂的點解一定要用音樂做職業?

Yanamami 發表於 22-8-16 20:50
不過好似都曾有一個狀元選中文系,萬中無一。
中大中文系

ok_ko 發表於 22-8-17 10:06
你講嘅現象可能一樣要一些數據支持。你說班細路選擇時會考慮的三點:錢途社會地位父母期望
我基本上會同意 ...

絕大部份狀元選醫,是不是絕大部份狀元也有雄心壯志濟世為懷的興趣?

我問題的重點是:

「我諗排晒呢啲考慮都未考慮到興趣,最後如果對醫學冇興趣就係三重損失。社會,學校,學生皆損失。」

ABC-DAD 發表於 22-8-17 09:57
專門開課程吸最頂尖學生,為什麼?醫科畢業前已宣稱安排埋外國頂尖學府碩士、博士課程,正常人都識咁揀啦。

有幾多醫生會讀博士?

現今高中學生都好有經歷,識得選擇對自己有益嘅路去行,香港讀書嘅路一直都係淘汰競爭,重複又重複,幾十年如一日,今時今日嘅年輕人比以前多左好多選擇同出路啦,唔聚焦係幾個狀元同最高分嘅2%,其實邊處都有路,聽路人齋吹唔郁等「公平分豬肉」嘅話,後果會很美,悽美.不完美.躺平感覺自己美。

cow 發表於 22-8-17 10:32
有幾多醫生會讀博士?

两间都有,当然不会是大多数。

最近都有网友孩子想了解如何走医学研究的路。
‹ 上一主題|下一主題