用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow vs CDNIS
go

[其他] Harrow vs CDNIS [複製鏈接]

如果Harrow K2 同 CDNIS EY2 都收到offer,將來多數會去加拿大,大家覺得應該點揀? 係咪應該選擇CDNIS?
   2    0    0    0

nerochar 發表於 22-8-9 22:17
如果Harrow K2 同 CDNIS EY2 都收到offer,將來多數會去加拿大,大家覺得應該點揀? 係咪應該選擇CDNIS?
...

揀近個間

964000 發表於 22-8-9 23:15
揀近個間

住九龍 所以兩間都有啲距離
如果唔計路程 會點揀?

nerochar 發表於 22-8-11 11:27
如果唔計路程 會點揀?
我投CDNIS一票,個人鍾意IB多d

自己係專業人士,每年都會遇到20-30個大學生來做internship
個人覺得讀IB既trainees,problem solving同presentation skill都真係明顯地好

cheekyhc 發表於 22-8-11 13:00
我投CDNIS一票,個人鍾意IB多d

自己係專業人士,每年都會遇到20-30個大學生來做internship

我想問你所指嘅IB畢業生,係指從小到大讀IB,定係包埋前面讀其他課程,最後兩年讀IBDP 嘅學生?
因為好多人都話IBPYP課程好淺,家長間唔滿意嘅多,所以我想問其實IBPYP係咪建立緊啲soft skills,課程深淺並不重要⋯⋯

mandy_ng207 發表於 22-8-11 14:09
我想問你所指嘅IB畢業生,係指從小到大讀IB,定係包埋前面讀其他課程,最後兩年讀IBDP 嘅學生?
因為好多 ...

我又認為課程深淺並不重要,何謂深,何謂淺?反而我覺得背後教嘅態度/思想比課程深淺更重要

nerochar 發表於 22-8-11 11:27
如果唔計路程 會點揀?

如果係我會prefer CDNIS多啲,Harrow感覺比較傳統(英式那種傳統)重成績(中性comment) 精英制(中學)感覺較prestigious? (國內人評價甚高)
CDNIS 比較「國際學校」carefree少少,IB課程,成績都好
student mix :唔計expats, CDNIS 會多些回留港人,Harrow會多本地(新/舊香港人)
Harrow個校園無法抗拒,雖然CDNIS 都唔差
另外你可以比較埋ECA選擇,可能Harrow會多啲?我冇研究
地點方面,雖然距離差唔多,但心理上總覺得屯門好遠。就算距離一樣,校車時間也可以相差好遠最好比較埋
加上Harrow 學費20+ vs CDNIS 15+, 整體上CDNIS 比較啱自己feel, 純主觀感覺, 不過我未參觀過學校,如果參觀後感覺會比較準確。
如果高中想考A level另計,但到時不如索性出國。

因為好多 ...
多數都係最後2年讀IBDP
但同DSE或者Igcse/Alevel 比,我個人覺得IB學生就識解難,分析同埋發問多d
當然係好主觀既感覺

cheekyhc 發表於 22-8-11 16:37
多數都係最後2年讀IBDP
但同DSE或者Igcse/Alevel 比,我個人覺得IB學生就識解難,分析同埋發問多d
當然係好 ...

謝謝分享

因為好多 ...

我覺得IB學既野接近大學會做既野
好多discussion,publication,presentation
我以前讀大學上堂用好多problem base learning,上堂果陣唔知學左d咩咁
但畢左業出來做野,遇到難case果陣,當時學既searching / analysis skills都幫到唔小
我都認同IB呢種教法係令學生思維上更成熟,準備讀大學同出來社會

我都會揀IB學校多過A-Level學校
‹ 上一主題|下一主題