用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AL 和 IAL 是同一個pool的學生拉curve嗎?
樓主: 小黑牛
go

[中學] AL 和 IAL 是同一個pool的學生拉curve嗎? [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 22-8-11 13:32
回覆 kaplanmeier 的帖子

Yes, I believe if the students are registering for the exams via their scho ...

我剛剛去Kellet website睇,某些都係考linear。唔再係IAL了。 例如數學係IAL,但chem和biology唔係。都好複雜呢。

回覆 Augesttime 的帖子

正如我之前咁講,英國嘅學校都會mix and match。有時係覺得某個format對學生有幫助,有時係覺得某個exam board嘅syllabus範圍啱個老師口味多啲,有時係個老師覺得要兩年先教得晒啲嘢咁,等等等等。

beastiebistro 發表於 22-8-11 20:20

sorry,佢幾時轉我真係唔知。不過轉得梗有原因?...

的確各有各捧場客。
不過,考IAL predicted grade 有AS(先考)再申請大學好似感覺實在些,唔係靠估,唔知會唔會影響到拿到CO的機會?我有聽過其他舊post講某些UK GCE 學校都會鼓勵佢地學生考咗AS先,唔知HK嘅 Kellet同Harrow會唔會呢?

我都想知原因啦,但我諗來來去去都係那些。

英國而家就一定唔會叫人考AS level(係呀,某啲科目仍然有AS level考,不過唔會有得考A2亦冇得變A level,所以冇乜實際用途)。

我個人就覺得啲英國大學同啲英國中學聯繫/交手咗咁多年,點會唔知啲PG信唔信得過呀?如果有啲中學夠膽亂嚟,佢嚟緊嗰幾屆嘅學生都唔荒會有好offer。所以中學PG基本上係大學睇嘅重點。甚麼GCSE / IGCSE / AS level成績通通都冇用,考得好一啲分都冇得加,考得唔好反而會減分添...

beastiebistro 發表於 22-8-11 21:08

英國而家就一定唔會叫人考AS level(係呀,某啲科目仍然有AS level考,不過唔會有 ...

高見!謝謝你的分享!
我對呢2間咁傳統又出名嘅英制學校轉行linear都係理解,學校嘅往績係保證,俾嘅predicted grade會reliable。

我有聽過forum講,而家都唔主張考咁多科igcse(意思係多未必係更好),亦無睇咁重(相對以前)。 諗諗下,如果以讀gce alevel,aim high的分段策略是否要先爭取校內year12所有大小考測的表現,拿取好的pg去填ucas/報大學? 再慢慢調整考試心態留到最後一戰呢?

我家尚有個小孩未升大學,讀緊IB嘅IS但想轉alevel(本地或boarding)。突然見到轉linear curriculum都要dd時間消化, 而家邊變得本地讀同uk讀都係讀同一curriculum,要再諗最終去向。

明白嘅。我就非常贊同GCSE/IGCSE唔使考太多科,因為多都冇用。
至於入A level學校,其實我個人睇法係如果錢唔係問題,一定係送去英國好啲。其實中學寄宿係不可多得嘅經歷,哪怕只得A level兩年都應該俾小朋友體驗下。雖然對成績未必有好大影響,但係對成長有莫大幫助。
‹ 上一主題|下一主題