用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 n無人,邊間IS機會大d?
go

[其他] n無人,邊間IS機會大d?

小朋友準備apply 2023 reception, 我地n無,有邊d學校機會大d?

回覆 做人要開心 的帖子

佢有冇讀N班? 邊間? 英文如何?

Falcon媽媽 發表於 22-8-9 17:05
回覆 做人要開心 的帖子

佢有冇讀N班? 邊間? 英文如何?

yes, he is studying international nursery class, going to international K1 this month, but the school doesnt have primary, so we are looking for a kinder that has primary.

英文幾好,溝通無問題。

做人要開心 發表於 22-8-9 15:18
小朋友準備apply 2023 reception, 我地n無,有邊d學校機會大d?

有幾間一出世就報其實N無都好大機會。例如 NAIS Kellett FIS (CW)

可以試吓DSC International School 係太古。如果唔介意佢前身係地理亞加拿大國際同埋學制比較冷門。佢地有virtual tour可以去佢地學校網頁報名了解下。唔洗買capital levy同debenture。

chima_pigpig 發表於 22-8-9 19:37
有幾間一出世就報其實N無都好大機會。例如 NAIS Kellett FIS (CW)

kellet N無機會都大咩?我小朋友好早有報,但我同事話佢地都有passport restrictions

chima_pigpig 發表於 22-8-9 19:37

Kellett好難入

我朋友N無都入咗ESF Kindi,我諗最緊要報名早。

其實如果佢英語能力好,plan 得好適時報名點都會入到一間不錯的,大多人入唔到係太遲決定,考唔到local 先開始稔,就無乜選擇。
其實好多報名都會有得in
係ESF Kellet CIS呢啲未必有,鐘意咪都試吓,前二有得in都大機會收
FIS GSIS話就早報有priority 其實最後都大都份in哂同睇表現
其他學校大部份都會分批call人in
至緊要自己準備好

做人要開心 發表於 22-8-9 18:06
yes, he is studying international nursery class, going to international K1 this month, but the scho ...
你最好報晒岩心水, acceptable location既學校先, 我小朋友都係n無, 6間全中.

其實呢2年N無既機會都大左好多,最重要揀左心儀學校先,真係驚入唔到既,再揀一兩間新校/細校報下包底,通常呢類學校會易入d。

做人要開心 發表於 22-8-9 21:31
kellet N無機會都大咩?我小朋友好早有報,但我同事話佢地都有passport restrictions
...

佢地有70/30 policy, 但明顯佢地 FP 個ratio好高所以就算冇FP只要夠早報都可以,以下係佢地admission team 回覆 FYI

Adiezz 發表於 22-8-9 21:54

Kellett好難入

Kellett 夠早報同英文水平高應該可以入到。

做人要開心 發表於 22-8-9 21:31
...

我地本身有FP,所以都冇大包圍。
出世大約7個月報咗 Kellett FIS
你幾時報 Kellett?

nervousmichelle 發表於 22-8-10 09:31
我朋友N無都入咗ESF Kindi,我諗最緊要報名早。

入ESF同早報名冇關係的
冇priority就要睇random number有冇運。

chima_pigpig 發表於 22-8-10 22:36
我地本身有FP,所以都冇大包圍。
出世大約7個月報咗 Kellett FIS
你幾時報 Kellett?

小朋友出世5個月報左kellet

請問英文水平高係指點樣?
我小朋友聽+講無問題,但佢d發音唔係好標準,好多時d尾音唔見左

chima_pigpig 發表於 22-8-10 22:34
Kellett 夠早報同英文水平高應該可以入到。
一般Reception 4歲入學,如果要interview 都係3歲/3歲半左右.講野能力都應該無乜expectation, (我估) 最緊要老師問時, 小朋友識反應已經足夠.

做人要開心 發表於 22-8-11 01:43
小朋友出世5個月報左kellet

請問英文水平高係指點樣?

以前Kellett係non selective
早2年開始有playvisit 即係變咗selective
(聽聞) 要英文流利溝通。連本身已經有sibling嘅都要play visit,以前有school report已經可以。
同埋我知有收reject letter。

peter1 發表於 22-8-11 08:58
一般Reception 4歲入學,如果要interview 都係3歲/3歲半左右.講野能力都應該無乜expectation, (我估) 最緊 ...

應該係more than可以俾反應。我聽返嚟Kellett要求小朋友能溝通。
我仔未夠3歲佢已經可以講到full sentence,我相信3歲嘅要求點都要表達到自己想要啲咩

chima_pigpig 發表於 22-8-11 10:07
應該係more than可以俾反應。我聽返嚟Kellett要求小朋友能溝通。
我仔未夠3歲佢已經可以講到full sentence ...

如果跟Kellett admission policy, they need proficient with age appropriated.

具體點講:
Full sentense if you mean three to four words, yes.
Chattering is ok
Should have three hundred or more active vocabulary.
Speaks clearly enough for strangers to understand
Mispronounce as many as half the speech sounds uses is ok. E.g. w for r,  "wabbit".....
***according the american academy of pediatrics book.