用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 n無人,邊間IS機會大d?
樓主: 做人要開心
go

[其他] n無人,邊間IS機會大d? [複製鏈接]

做人要開心 發表於 22-8-9 15:18
小朋友準備apply 2023 reception, 我地n無,有邊d學校機會大d?

囝囝N無。

Applied ESF, FIS 冇interview.  

In 咗NAIS, ICS and AISHK.  收咗。

peter1 發表於 22-8-11 21:54
如果跟Kellett admission policy, they need proficient with age appropriated.

具體點講:

我只係based on 身邊人experience去comment, 係會比較subjective, 我仔情況亦不代表其他小朋友嘅進度,我仔的而且確係可以講到full sentence (唔係 “ I want apple” 果啲,係一句完整傾計嘅句子), 咁所以我覺得下年去play visit嘅時候唔應只俾反應。咁都係based on我仔嘅進度都係一個subjective嘅comment

DSC, NAIS, YMCA Christian Academy, etc can always be the backup, if your target IS cannot get a spot, you can have fallback

回覆 做人要開心 的帖子

未有移民潮時我地N無都俾人嚇到以為好難入, 結果報5間5間都收。最重要係你同小朋友做足準備

siuta 發表於 22-8-23 11:14
回覆 做人要開心 的帖子

未有移民潮時我地N無都俾人嚇到以為好難入, 結果報5間5間都收。最重要係你同小朋 ...

做足準備都冇用,熱門的仍然in都冇得in….除非冷門唔洗準備都好易入…

Choochootrain 發表於 22-8-23 12:27
做足準備都冇用,熱門的仍然in都冇得in….除非冷門唔洗準備都好易入…

認同啊,有啲學校報咗真係冇得in

cdleep 發表於 22-8-9 20:41
可以試吓DSC International School 係太古。如果唔介意佢前身係地理亞加拿大國際同埋學制比較冷門。佢地有v ...
其實除咗個名,間學校同以前都好似一樣,連老細都係同一個家族,不過話事人係唔同咗
‹ 上一主題|下一主題