用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思 am vs 九龍塘宣道幼 pm
go

青衣卓思 am vs 九龍塘宣道幼 pm [複製鏈接]

兩間點揀好?卓思:係正樓下 區內口碑不錯
傳統教學 谷寫字默書
上到小一習慣晒模式 小一多半派區內一線
但每個課室都有電視 我驚佢電視教學 睇壞眼
學打鼓日文 好似嘛嘛地有用

宣幼:自己帶或校巴都要一小時
下午校小朋友無得訓晏覺 同較難安排興趣班
活動教學模式 先啟發小朋友學習興趣
但我驚習慣左活動教學 小學較難適應
一半機會上宣小 就算上唔到 派位都應該唔差?
去到叩門會比卓思好 (但好似要放棄自行?)

請問應該如何選擇?
   3    0    0    0

Kismart0423 發表於 22-8-8 21:35
兩間點揀好?卓思:係正樓下 區內口碑不錯
傳統教學 谷寫字默書
上到小一習慣晒模式 小一多半派區內一線

1.大抽獎同幼稚園完全無關係

2. 卓思那張應該是offer list,即是有些學生比較叻,同時考到5-6間私校,那些學校亦會同時出現在名單上,所以名單反映唔到實際升學情況。宣幼那張名單比較真實反映升學情況。

3. 66校網比較少一線小學,比較熱門都是主恩及世德,很多家長都會把這兩校放第一自願,如果唔中好大機會去寶校,所以一定要考私小做backup

4. 宣幼留了60個位比宣幼生,宣幼上宣小的機會率,一定高過卓思考到宣小或同級數(三私一直)的機會率

5. 如果target青衣區內小學,卓思學術上一定足夠,叩門階段亦有優勢

回覆 Ckm0425 的帖子

好多謝你咁詳細既分析
而家考慮緊 卓思+外補+興趣班
定宣幼少量外補 邊個成效會大點
因宣幼只能安排星期六外補了
問題是如果宣幼外補不足 可能會影響升宣小或叩門呢

質量應該是宣幼好點的,囡囡也喜歡音樂
但始終仲細 未睇到佢將來願不願意學琴同受不受谷
宣幼升小成績比卓思更好 可能家長也較進取

Kismart0423 發表於 22-8-10 21:46

好多謝你咁詳細既分析

宣幼已經60+20(waiting)了

外補視乎家長取向

Kismart0423 發表於 22-8-10 21:46

好多謝你咁詳細既分析
補充多少少:
1. 過往宣幼生唔take offer, 學位會流向外校生,今年起多了20個後補位給宣幼同學仔,所以升宣小保障比之前其實高了很多

2. 宣幼近一兩年有少少轉變,課程明顯比之前深,不是外間想像的淺

3. 外補視乎唔同人需要,不過可以把握幼稚園階段發展小朋友的興趣

4. 宣小學琴應該不計入學樂器的範圍,另外無記錯學甚麼 樂器是學校安排

5. 私幼家長一般比較進取,宣幼內住41校網等抽喇沙/Maryknoll的亦大有人在,所以普遍來講宣幼家長一定係target比較出名的學校/地區一缐

6. 宣幼/宣小係很有愛心的學校,德育方面做得很好,另外和教會方面關係很緊密,他們會合辦很多活動及課程給學生及家長。所以我個人覺得小朋友返宣幼不是單純返學之類,而是在那裏生活成長。

真係好多謝你咁有用既資料,而我依幾日都係度不斷諗當然 有選擇一定係宣道好過卓思
只係個距離同時間。。
而我地唔係抽41網,只係唔想青衣抽到寶校

真心喜歡宣道既教學方式
但又擔心活動教學到小一時較難適應
卓思習慣抄寫默書 銜接小一也很好

請問知唔知宣道K3是否有NET做班主任呢?
如果叩門英語能力要很強 如沒時間外補也會有影響呢
謝謝你!

我有卓思 pm 同 kv pm , 最後選左kv
之前仲好彩kv 轉到am

卓思無區外校車 同埋校園較細又多小朋友
2間都係學術學校 最後都係選擇貴啲既kv
到時小學叩門希望有幫助

回覆 Summer1983 的帖子

但係卓思上午 屋企樓下真係方便好多宣道係好 個囡自己都揀宣道 地方都大點
但下午無得訓晏覺同k2無左下午時間學野呢

如果我係你 會應該會選卓思 上午班又近不過卓思真係細又多學生

其實我都好爭扎一來卓思我做晒校服交左6千幾了
K2下午又可以外補 早睡早起 學習都入腦d

但宣幼升小成績真係好過卓思 好煩惱
我見宣幼仲招緊生呢 會不會有伏

Kismart0423 發表於 22-8-21 23:26

其實我都好爭扎一來卓思我做晒校服交左6千幾了

同學仔轉校其實好平常,主要因為有更好的選擇,去了名幼或龍校⋯

你好,我地都係呢,卓思am轉宣幼pm,請問妳家小朋友適應ok嗎?我地1月剛剛開始,我都係青怡呢

回覆 JOJOstq 的帖子

我仲未轉 但諗緊轉請問你咩原因轉呢?
當初無揀宣道係因為擔心升唔返小學同距離問題
返左半個月覺得宣道老師同課程好唔好呢?

‹ 上一主題|下一主題