用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二數學考試問題
go

中二數學考試問題

想請教家長:
如 sin x = 1/2, 咁 x = 30 度
識M2的話,其實會知道多一行: sin x = 1/2, 咁 x = sin-1 (1/2), 咁 x = 30 度
仔在考試中手快寫埋呢一句,答案有分,但step被扣一分
類似題目共三條,總被扣三分!
其實呢課書老師教得好趕,連功課都冇比過就考大考,仔又冇睇過來書啲examples.
有冇可能取回三分?

回覆樓主:

仔話這種題目老師沒要求寫step, 是直接寫答案。

我覺得老師似係勸戒同學
“有時間唔好咁樣浪費”。。。
除非差呢3分合格就好好聲氣問下老師,如否我覺得豪俾老師算了。

回覆 ren 的帖子

如果我話多呢三分就考第一,依家第二,咁你會唔會咬住老師唔放?

回覆 ren 的帖子

另外,佢學校睇啲steps睇得好緊,少一、兩行一定扣分!但依家係多了step!而呢個step係沒有錯的,只是它不是F2程度而言!

Sherlock.Holmes 發表於 22-8-8 19:20
回覆 ren 的帖子

如果我話多呢三分就考第一,依家第二,咁你會唔會咬住老師唔放? ...

如果係咁我唔會咬住老師。。。其實學生咩程度老師心中有數,而且。。。我想老師堂上應該有提同學格式有何要求。。。俾你拗到3分,咪即是話俾老師知同學上堂冇留心。。。
唔緊要啦,係媽媽心目中係第一咪得囉

呢個 sin -1 嘅寫法,阿仔喺邊度學返嚟?
首先,呢條數嚟講,呢個 step 完全係多餘。
其次,sin -1 根本唔係一個 well defined function, 如果個老師嚴謹,絕對可以話你 concept 錯。就算冇修 M2, 到高中自然會教多少 function 同 domain 嘅概念,就會知道唔可以隨隨便便寫 sin -1 呢類嘢。

回覆 emmyfok 的帖子

仔一向有自學M2,他說係响Integration嗰部份學的。大考要考十幾科,只是中史已近100頁要溫,邊有時間溫數。
而學校又去到臨考前幾日先教到trigo嗰課,仔連一個example都冇睇過、一條數都冇計過。好可能係手快寫多咗,但我唔覺得要扣分!倒如嗰part有兩分,咁列啱式一分,答案對一分,咁何來仲有分扣?

Sherlock.Holmes 發表於 22-8-8 23:39

仔一向有自學M2,他說係响Integration嗰部份學的。大考要考十幾科,只是中史已近100 ...

若sin(x)=1/2, 較常用和正確表達答案方式為:

x=30+360(n) or x=150+360(n),

當中n為整數, x 用degree 量度。考慮到中三trigon題目,或可用

x=30 or 150 deg.

老師扣分是有他道理,幸好只是初中校內試,影響只及幾個級排名,若換着是DSE, 因這3分令郎可能會跌一個Grade.愚見認為應慶幸他遇上位負責任的老師。

Sherlock.Holmes 發表於 22-8-8 23:39

仔一向有自學M2,他說係响Integration嗰部份學的。大考要考十幾科,只是中史已近100 ...
自學 M2,叻仔喎!你可以叫阿仔留意一下題目中描述 function 的部分,如果係公開試題目,好多提到個 domain 或者 x 嘅範圍,亦唔係個個 function 都有 inverse 的。
如果對分數仍有疑惑,大可以虛心請教老師。
另外,阿仔有冇報科大的雙修課程?如果鍾意數理,可以請老師幫手報名,呢個課程好好的。

自學好多時都會遇上這類問題而失分,不是答錯只因知d 唔知d或者學校未教就用左高年級的解題方法

Sherlock.Holmes 發表於 22-8-8 14:35
想請教家長:
識M2的話,其實會知道多一行: sin x = 1/2, 咁 x = sin-1 (1/2) ...
不能, 當年讀書時, 老師講得好清楚, mathematics 的算式不能用 A. Maths  方式去計算, 因會扣分/不計分, 包括公開試

Sherlock.Holmes 發表於 22-8-8 14:35
想請教家長:
識M2的話,其實會知道多一行: sin x = 1/2, 咁 x = sin-1 (1/2) ...

高中考DSE core數,有啲題目可以用m2方法計,但一律不可用,因為對冇修讀同學不公平。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問樓主
題目是什麼?
Solve sin x = 0.5?
有無講明 x 範圍?
你仔仔寫 x = sin ^(-1) 0.5?
才寫 x = 30 度?

其實dse 公開試係可以用M1/M2 方法計 Core, 如全題啱晒,係唔會扣分。
但只要有1分錯,全題錯,無 step 分
所以老師校內盡量唔想學生用M1/M2 方法計 core 問題。

如學校老師講明唔可以用M1/M2 方法計考試題,老師當然可以唔俾分,無得死口唔放,你反而要教仔仔要接受,因老師有講過,要專重老師。

另外
x = sin^(-1) 0.5 不是M1/M2 嘢,係 Maths Core 內容,如無其它嘢錯,老師唔應該扣分

回覆 Baggio10 的帖子

F.2 是不會用這方法表達答案

回覆 日本妹妹 的帖子

sin x = 1/2
x = sin-1(1/2)
x = 30 度
作比喻(簡),主要想指出這一步 (x = sin-1(1/2))F2大考可唔可以,唔係專登寫,係一時手快。

條題目真正係有好多部份,其中一part問
一個三角形,斜邊長29cm,隻角對面條線長20cm,揾隻角幾多度(angle AOC)。

仔寫 sin AOC = 20/29
AOC = sin-1(20/29)
AOC = 43.60 度

marking scheme,這一part共兩分。
咁好明顯一分係
sin AOC = 20/29, 一分係angle AOC = 43.60

但只比一分

有另外兩條題目裡有trigo部份,同樣因為呢個原因,扣兩分。

共扣三分。

回覆 日本妹妹 的帖子

我知呀。仔一得閒就自學M2和高中數,睇得多,入晒腦,考試時唔係專登寫,份卷好長,做得好快,冇時間覆卷,派返份卷先見到自己寫咗這一步多餘的step,和比老師扣了分。

回覆 Sherlock.Holmes 的帖子

你所指那步驟,DSE Core 是接受的。其實我都唔明為什麼你仔仔學校唔接受。
Anyway, 如學校老師講明唔接受,當然要跟,但你可叫仔仔問老師為什麼不接受,因一定不是你所講的M2 內容。

回覆 日本妹妹 的帖子

學校老師話F4教咗先可以寫!咁你份卷又冇寫清楚唔比用F2以外嘅知識!?
同一樣嘢,扣人三次,真的嬲!

回覆 Sherlock.Holmes 的帖子

不用嬲,叫小朋友同老師多溝通就ok 啦!