用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回港新政策3+4
go

[英國] 回港新政策3+4

好似入住左都可以喎,係就好囉!
另外,最近有冇人返來,入境時是否要有電話咭收sms?

yoyo123 發表於 22-8-8 11:05
...

阿仔當時留咗我嘅電話收SMS。

Band5 發表於 22-8-8 11:25
阿仔當時留咗我嘅電話收SMS。

咁,然後你收到sms時cap 圖send 俾佢都ok?
因為換咗張sim card , 趕唔切寄俾佢

yoyo123 發表於 22-8-8 12:29
咁,然後你收到sms時cap 圖send 俾佢都ok?
因為換咗張sim card , 趕唔切寄俾佢
...

佢去英國後,我就幫佢keep住張sim card,收到SMS就copy再WhatsApp佢。佢返港,用英國電話冇開漫遊,機場同酒店用WiFi,我係第二日攞Sim card去酒店俾返佢。

yoyo123 發表於 22-8-8 11:05
...

D sms主要通知你防疫惜施及之後通知你PCR結果,其實唔係太重要,防疫指施D通告都有寫。

謝謝大家

For sharing!
若仔女要去外國讀書,但又想用實惠的費用keep住個香港电話号碼,我建議大家去CxL問下,他們有個專給留學生用的plan, 我小孩上年改用了$398元一年香港15GB,加外國3天roaming pass和100分鐘打電話番香港(或作local call用),我覺得應該夠他每年回港放假用,大家可看看!

107 發表於 22-8-10 12:35
若仔女要去外國讀書,但又想用實惠的費用keep住個香港电話号碼,我建議大家去CxL問下,他們有 ...

keep電話號碼, 一年$78
IMC 4G 365日, 2GB本地數據+ 400分鐘本地通話咭

回港
用百佳 SoSIM $33 (60GB 電話月卡)

107 發表於 22-8-10 12:35
若仔女要去外國讀書,但又想用實惠的費用keep住個香港电話号碼,我建議大家去CxL問下,他們有 ...
我用電話儲值卡100蚊年keep號碼及回香港時可以無限通話, 香港數據買60GB幾十蚊張,今年消息140蚊.往年返香港多次就買數據年卡80蚊左右80GB. 平均一年200蚊內.