用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網 李賜豪係唔係一間好差既學校?
go

12網 李賜豪係唔係一間好差既學校?

本身係南區住。跨區李賜豪收咗我既小朋友。本身都做過下功課覺得間學校還可以,唔算太差。不過身邊的同事同朋友都話而間野好差係灣仔區係三線叫我不如考慮讀第二間。想請問一下有冇用家或比較熟悉灣仔區校網既朋友分享下,謝謝。

Xtremblaze 發表於 22-8-7 19:01
本身係南區住。跨區李賜豪收咗我既小朋友。本身都做過下功課覺得間學校還可以,唔算太差。不過身邊的同事同 ...

請問第二間是那一間
李賜豪優勢在於處灣仔區B1位充裕
B2生大抽獎有機上移升B1中學

年份 升B1/小六人數 (%)
2022年 17/54人 (31.48%)
2021年 20/70人 (28.57%)
2020年 28/71人 (39.44%)
2019年 24/73人 (32.88%)
2018年 21/70人 (33.33%)

http://www.twghlchps.edu.hk/tc/升中資訊

2022年
http://www.twghlchps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/20-22xue_nian_zhong_yi_xue_wei_fen_pei_jie_guo_.jpg

回覆 Poyau 的帖子

朋友叫我試吓報聖雅各,但感覺好困難

本身係南區住。跨區李賜豪收咗我既小朋友。本身都做過下功課覺得間學校還可以,唔算太差。不過身邊的同事同 ...

李賜豪同寶血係12網大抽獎乙二嘅保險線,絕對唔差,只係12網其他學校太勁。

我會咁樣Rank:
Tier-1:
瑪利曼(女), 嘉諾撒聖方濟各(女), 聖保祿(女)
St Jo (男)
軒灣(男女), 軒銅(男女)

Tier-2:
聖雅各***(男女), 李賜豪(男女), 寶血(男女)

Tier-3:
五寶 (自己爬文)

***聖雅各 好受有細佬妹嘅家庭歡迎,變成大抽獎唔放乙一係入唔到,不過以成績及派位計就同李賜豪同寶血差不多。不過校舍同課外活動就聖雅各贏晒

Poyau 發表於 22-8-7 20:41
請問第二間是那一間
李賜豪優勢在於處灣仔區B1位充裕
B2生大抽獎有機上移升B1中學
按數据,最多係二線尾

12網只得15間學校
我覺得全部都不太差
所謂「差」可能只是少數族裔較多
一般香港人不熱衷
而那些學校卻又會在自行階段超收

岩先問左sjs要等出年先再收生,唯有讀住先請問一下 李賜豪係咪應該差極都比南區學校好?最起碼校網完勝?我比較膽心人地講既而間學校學術程度較淺。

回覆 宮二 的帖子

你指有少數族裔學生既學校晌自行超收?

Xtremblaze 發表於 22-8-8 11:22
岩先問左sjs要等出年先再收生,唯有讀住先請問一下 李賜豪係咪應該差極都比南區學校好?最起碼校 ...

南區唔夠Band 1位,你自己諗下啦。

就算你小朋友在南區係Band 1學生,都會派Band 2.

相反,灣仔區多Band 1位,Band 2都入Band 1。

Xtremblaze 發表於 22-8-8 11:22
岩先問左sjs要等出年先再收生,唯有讀住先請問一下 李賜豪係咪應該差極都比南區學校好?最起碼校 ...

想想南區有多少間小學升B1有3成
置始2022年升中派位如下供參考

置始2022年升中派位 (截至5/8)
------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資
B1 3+19+2=24 (24.24%)
B2A-1C 0+0+7=7 (7.07%)
------------------------------------------------------
B1/近B1 3+19+9=31 (31.31%)
B2 0+5+0=5 (5.05%)
英中 3+24+9=36 (36.36%)
其他 54+9+0=63 (63.64%)
總數: 57+33+9=99人 (100%)

B1 3+19+2=24 (24.24%)
皇仁 1 港華 2 長天 1 |
SHCC 3 /
英華女 2 聖嘉勒 6 坑真 1 SFCC 2 |
高生教 1 聖鄧 2 港島民生 1
直資: 港同 1 赤提 1

B2A-1C 0+0+7=7 (7.07%)
直資: 中華基金 7

B2/NR 54+14+0=68 (68.69%)
聖類斯 5 港鄧 4 |
鴨真 10 培德 1 |
聖呂 22 香港仔浸呂 17 聖伯多祿 1
陳白沙 2 培英 1 /
聖士提反堂 1 維官 2
馬錦燦 1 鄧英喜 1

小六升中派位 Aug 05, 2022
https://www.skhcfcn.edu.hk/admission_detail.php?cid=140

https://www.skhcfcn.edu.hk/attachment/upload/files/20220805_2021-2022%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E5%88%86%E9%85%8D%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C_V2.jpg

Arabellahk    發表於 22-8-19 11:38
Xtremblaze    發表於 22-8-8 18:51
Xtremblaze    發表於 22-8-8 18:50

醒目開學勳章 王國長老

聖雅各從無公佈升中數字,勁成點?真係靠傳
李賜豪在12網一眾名校中係唔夠亮眼,但升中派位亦唔差,淨係灣仔升中網已完勝南區
12網得十幾間學校,李賜豪唔係大熱都可入二線

回覆 Poyau 的帖子

好詳細,多謝回覆

有冇用家都可以分享下

認識李賜豪畢業生升聖鄧一啲都唔差,根基好好。有人話近年爭啲,但應該唔會用好差去形容。
同埋谷友話齋,升中南區vs灣仔區,
南官辛辛苦苦先可能入到King’s,識南區人求穩陣15分自行中西區李陞,都係搏聯繫King’s

推推

回覆 Xtremblaze 的帖子

咁多人答咗你,你手中仲有邊間呢?
推呢個post幫到你嗎?

回覆 azure7689 的帖子

謝謝回覆,暫時冇其他學校可以報,只係希望盡量收集多啲唔同既建議始終唔熟灣仔會想了解多啲。唔該晒

你地比既意思都好幫到我,起碼我知道間學校唔差,只係相對冇咁好,區內有更強勢同更好既選擇。人望高處個個都想小朋友贏在「起跑線」所以先想收集多啲大家既建議

Xtremblaze 發表於 22-8-8 16:51

謝謝回覆,暫時冇其他學校可以報,只係希望盡量收集多啲唔同既建議始終 ...
加油,如果係男仔,李賜豪-》聖鄧應該好過留係南區。
見過唔少南區女仔入到灣仔/中西區Band 1中學都要下一番苦功先追得上。入到Band 1只係一個開始。

Xtremblaze    發表於 22-8-8 18:53

我兩個都係女,我自己都唔敢咁大想頭,將來入到聖鄧就好好