用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Skh pm/ SH am/ 靈糧am
go

Skh pm/ SH am/ 靈糧am

女仔,小一升學跟哥哥有backup所以完全唔需要考慮升小壓力。請問會點揀? 謝謝

近就聖心 AM~ 有學券,又係好好學校

如果中西區就聖心,住灣仔就靈糧。

回覆 Happybabyhbb 的帖子

冇升小壓力唔使諗一定聖公會,the best kinder you could ever get in town probably

"唔需要考慮升小"  i would choose 靈糧 or SH, because they're good enough and also free. SKH is a very good school with no doubt though.

Godark 發表於 22-8-11 13:57
回覆 Happybabyhbb 的帖子

冇升小壓力唔使諗一定聖公會,the best kinder you could ever get in town pro ...

點樣好法?

回覆 Jean1769 的帖子

課程、德育、關愛、文化、行政、支援,冇得彈。

Godark 發表於 22-8-15 07:33
回覆 Jean1769 的帖子

課程、德育、關愛、文化、行政、支援,冇得彈。

課程?關愛?
我係過來用家,對此表示強烈質疑

safana888 發表於 22-8-25 01:58
課程?關愛?
我係過來用家,對此表示強烈質疑

請問可否分享多啲?
因為本身諗住幫小朋友報呢間學校
謝謝

alittlebitbit 發表於 22-8-25 11:52
請問可否分享多啲?
因為本身諗住幫小朋友報呢間學校
謝謝

某些老師又嚴又惡、對小朋友包容力十分低,師生比例一班差唔多2:30, 課堂活動又多又密,唔忽視小朋友已萬幸,班主任同家長溝通少之又少,完全稱唔上關愛。

課程學術出名弱,需要勁多外補。考小成績亮麗完全靠家長自己發功同背景

safana888 發表於 22-8-25 13:16
某些老師又嚴又惡、對小朋友包容力十分低,師生比例一班差唔多2:30, 課堂活動又多又密,唔忽視小朋友已萬 ...

原來如此…睇嚟唔多適合我小朋友
多謝分享

回覆 safana888 的帖子

如果從香港大部分幼稚園來說真的很不錯了。課程適中,比龍幼津幼深,雖比名幼淺但重啟發思考及德育。
師生比例適中,平均1:10-15,其實跟出面很多私津學校也差不多吧,當然比起7-8000或以上嘅學校可能較多吧;課程緊密即係證明佢哋喺學校好多嘢學習,學習亦見成效的,也證明老師有心亦很有經驗教導。我每次找老師也很有耐性和我傾談和分享。校長老師甚至家長們給予我們很多正能量及關愛,亦很專業和經驗豐富,獲益良多。

考小成績,始終因不同小學要求而異,整體成績很不錯,認同普遍受歡迎直私係要家長努力的,那一所幼稚園也一樣吧;但不努力嘅家長如我亦覺得已經成績單靠幼稚園及小朋友本身已很不錯,得到的學校也是合適的,那便足夠了。最後成功與否不是因為小朋友入咗哪一間名校成為的一份子,而是不斷成為更加出色嘅自己和認識了有一班不是敵人的知己,這個世界真的很大,真正值得開心的事情有很多。

jbbmom    發表於 22-8-29 17:24
susu007    發表於 22-8-25 16:06

回覆 Godark 的帖子

特別認同你最後嗰幾句:
最後成功與否不是因為小朋友入咗哪一間名校成為的一份子,而是不斷成為更加出色嘅自己和認識了有一班不是敵人的知己

susu007 發表於 22-8-25 16:07
回覆 Godark 的帖子

特別認同你最後嗰幾句:

朋友係用家,佢親口講同學間考小收收埋,連報邊間都絕口不提,各自密密外補

Jean1769 發表於 22-8-25 20:30
朋友係用家,佢親口講同學間考小收收埋,連報邊間都絕口不提,各自密密外補
...
其實間間幼稚園都會有咁嘅家長喇
想報top schools外補就係必須嘅

a_c2612 發表於 22-8-25 23:07
其實間間幼稚園都會有咁嘅家長喇
想報top schools外補就係必須嘅

唔係講外補,係講同學間的競爭心態比其他私幼可能更甚,不會互相分享面試資訊,收收埋埋

Jean1769 發表於 22-8-26 09:55
唔係講外補,係講同學間的競爭心態比其他私幼可能更甚,不會互相分享面試資訊,收收埋埋
...
同班家長間有分享,唔覺特登唔講。舊生家長都有心得分享,好有幫助呀。
係唔會好似某啲幼稚園咁實時面試題目分享,個人覺得咁都只係公平競爭,無咩問題丫。

好多家長自己都有相熟嘅舊生家長,實揾到人問,未必會係班群組講。

唯一係唔好旨意跟學校課程就K3頭足夠應付面試,SKH唔係走呢種路線。

safana888 發表於 22-8-25 13:16
某些老師又嚴又惡、對小朋友包容力十分低,師生比例一班差唔多2:30, 課堂活動又多又密,唔忽視小朋友已萬 ...

我係六年用家,從來未見過一個惡老師。所有老師,員工,姐姐都對同學極之關愛。校長更加唔使講,無疫情時,每個朝早都企喺門口,曬住太陽面帶笑容同同學家長講早晨。説話非常温柔,正面,所有事親力親為。校長從來都話唔係要訓練學生考名小學,學校注重嘅係德育培訓,呢啲先係一生受用。

學校雖然多有關係人士家長,但N無人士一樣多。而n無一樣考到好好成績。我哋都係N無,但一樣考到幾個滿意直私offer. 要考直私,無論邊間私幼都要家長發功。而其實無疫情時,學校對升小資源support非常多,亦好全面。一個接一個嘅講座,小學參觀,舊生家長分享。。。如果有需要,校長亦會盡力幫手。

至於話家長唔會互相分享考小資訊,我睇唔到問題係邊?考小係靠自己,唔係靠人俾料。Skh 家長中產居多,住屋村嘅亦有,亦有不少背景不平凡嘅家庭。但大家都非常低調,相處融洽,無存在競爭。一齊玩,交流校內資訊。

Ummm究竟我哋係咪講緊同一間幼稚園

好似 findingdori 所講,同學考小成績不錯,最終都會被大家口中嘅一線學校錄取,最後讀邊間係緣份。考小唔係對每個家庭嚟講咁大不了嘅一件事,選擇低調靠自己唔成日掛在口邊≠收收埋埋。每人有自己嘅選擇,唔需要咁樣評論其他家長。

findingdory 發表於 22-8-28 01:10
我係六年用家,從來未見過一個惡老師。所有老師,員工,姐姐都對同學極之關愛。校長更加唔使講,無疫情時 ...

K2有個老師出晒名惡,矮矮哋嗰個,資深舊生家長都會祝福新生唔好派到佢嗰班,可能你六年都係只關注喺自己嗰班,唔係特別了解學校嘅實際人事。

其實校內大部分家長真係收埋密密練兵、競爭心好大,呢樣冇分對錯,考好嘅直私係需要咁。但我覺得大家可以老實啲,skh點解會咁受追捧,其實都心知肚明,唔駛包裝得咁冠冕堂皇,追名氣、想入神小一啲錯都冇,但將一班費盡心神嘅家長功勞歸功於學校係唔fair亦唔係事實。考得好又話係學校課程好、有舊生分享就=有支援 (明明呢啲大把學校都有),未免美化得太緊要