用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求助CKY vs DGJS如何選擇?
樓主: lionkingken
go

求助CKY vs DGJS如何選擇?  

jumbo_mandy 發表於 22-8-10 12:00
幾年前上網見過有篇報道,認得有位Dgjs家長熟口熟面,原來那正正是CKY 總校長的女兒。不過我認為兩間學校各 ...

選校是否適合小朋友為重要考慮
Mxnhxbit 亮點升 CKY 人數
見 fb 相中創辦人女兒着 DGJS 校服

Poyau 發表於 22-8-10 12:19
選校是否適合小朋友為重要考慮
Mxnhxbit 亮點升 CKY 人數
見 fb 相中創辦人女兒着 DGJS 校服
同意,選校應以適合小朋友為考慮。

請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業,除英文外沒有外補過, 真係驚全家壓力都會好大..  

halu_aki 發表於 22-8-10 22:57
請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業, 真係驚全家壓力都會好大..   ...

女兒由小一到現在已高中,目前為止未有聽聞在學期間有同學會轉去CKY 例子。不明白為何覺得DBS/DGS會驚全家壓力好大?在我眼中DBS 也是Happy School 啊 ,既讀得又玩得。

lionkingken 發表於 22-8-7 10:04
各位用家好!
女兒活潑開朗、樂於助人、比較好動、能專注做功課和學習、對自己有要求、班裡的大姐姐。女兒 ...

可考慮學制,因為2間學制係好唔同, IB or DSE
呢2間學校其實好唔同,要選擇的話其實唔難,但必須唔好比光環影響
選校其實係為小朋友選擇合適慨學校,冇需要睇校名黎決定

halu_aki 發表於 22-8-10 22:57
請問dbs or dgs 每年轉去cky 大概有幾多人?來緊小1讀dbs, happy幼稚園畢業, 真係驚全家壓力都會好大..   ...
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類似。

女女DG升小三,其實壓力係家長比多過學校,功課少,課外活動多,測考預每學期忙一兩個,但考試早,成個十二月/六月中後已冇壓力地玩

b3410 發表於 22-8-11 08:57
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類 ...

係,本地名校轉IS好常見,我知有傳統名校轉cky嘅,每年都有。都聽聞有CKY轉入DG,唔多見。

b3410 發表於 22-8-11 08:57
DGJS同學如果要轉校,通常去外國, 或者IS,例如CIS,HKIS, GSIS等等。暫時未見過去CKY。其實CKY升中,也類 ...

而家都多Dg都轉ESF系,去返本地直私就比較少。

回覆樓主:

女拔教法教傳統,
CKY 行IB,
各自係自己範疇都係神校級,
你有冇考慮過小朋友將來傾向咩學習環境/ 升學方向?

私心幫等緊waiting 心卦卦既家長講句,已8月,最好快快決定好,放番個位出黎,影響一家人呀(emoji)
利申我都係曾經waiting ,已有offer

回覆 jyjymama 的帖子

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於的確難於取捨,才發貼問問大家!謝謝大家的寶貴意見!

lionkingken 發表於 22-8-12 22:27

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於 ...

揀到就好。祝你女兒有個愉快的小學生涯。

Jean1769 發表於 22-8-8 10:33
要拋棄神校光環係好難既。

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs  ...

果女讀邊間唔係睇隔離嗰個師奶反應既

lionkingken 發表於 22-8-7 19:47
回覆 iseatrit2013 的帖子

真的嗎?係唔係因為近幾年IB成績突出呢?

IBDP May 2021
全球 42+ 屬前列1/9 本地稱為 B1A
CKY 42+ 人數估算半數左右
CKY 有半數左右為前列1/9 屬 B1A

CKY May 2021
43+ 31 (38.27%)
-----------------------------------------------------
42+ [40 (49.38%)]^
41+ [48 (59.26%)]^
-----------------------------------------------------
40+ 56 (69.14%)
35+ 77 (95.06%)
30+ 81 (100%)

^ 假設 40/41/42 25人 為 8/8/9人

IBDP May 2021
43+ 6,007 (6.80%)
42+ 9,128 (10.33%) ← 頭1/9 B1A
41+ 12,494 (14.13%)
40+ 16,283 (18.42%)
35+ 38,982 (44.10%)
30+ 62,828 (71.08%)

lionkingken 發表於 22-8-12 22:27

各位,請放心,前天已經決定及放位。我都係在發貼前一天才收到其中一間的通知。由於 ...
咁你最後決定要DG?

我會選擇DGJS , 不能拒絕的光環

冇得比較,兩者唔同模式 要揀我會cky,因IB
不過cky 越來越谷 , 可能狀元多咗,今年仲要7個狀元,所以只會更加谷

日日都冇功課,最多嘅功課就係叫你讀故事書 Assessment week 基本上唔使點溫,因為老師會同佢哋溫哂,仲叫家長唔使緊張。Assessment week 返半日,放學日日諗去邊玩,真心唔覺得邊方面谷

jaagor    發表於 22-8-25 10:08

CXW 發表於 22-8-24 21:07
日日都冇功課,最多嘅功課就係叫你讀故事書 Assessment week 基本上唔使點溫,因為老師會同佢哋溫哂 ...

谷唔谷睇家長唧。朋友小孩CKY,同同學一齊搵好外補老師小組進補

Jean1769 發表於 22-8-24 22:04
谷唔谷睇家長唧。朋友小孩CKY,同同學一齊搵好外補老師小組進補

同意!朋友孩子喺CKY成績一向唔錯,上到高小都被氛圍感染,要進補數學,而補IB嘅學費都幾甘
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊