用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求助CKY vs DGJS如何選擇?
樓主: lionkingken
go

求助CKY vs DGJS如何選擇?  

CKY下星期已經開學,而家仲VS緊?

回覆 Poyau 的帖子

Thank you for your info!

回覆 Hwtsui 的帖子

Thanks for your advice!

回覆 geminicwm 的帖子

回覆 yiqiyihui 的帖子

我覺得已回答過幾次類似問題,對於有呢個問題嘅,我的回答都係女拔,因為問得出就因為仲鍾意傳統學校。似我哋唔鍾意傳統唔鍾意女校,根本唔會問呢個問題。如果鍾意傳統,很難認同cky嘅理念。

jaagor 發表於 22-8-7 22:24
CKY下星期已經開學,而家仲VS緊?

無錯,d人hold到而家真係太過分。另一post都有人話仍然hold住兩私校。好心早早決定等執熱煎堆的家長洗少d錢(買校服書)早d開心啦

deco99 發表於 22-8-8 10:30
我覺得已回答過幾次類似問題,對於有呢個問題嘅,我的回答都係女拔,因為問得出就因為仲鍾意傳統學校。似我 ...

要拋棄神校光環係好難既。

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs CKY。 隔離屋師奶:哦,都聽過唔錯。

幾大分別

無錯...其實作為家長本應有自己睇法吧
無理由就開學仲要vs, 在forum問唔識的人讀邊間好啲......

Jean1769 發表於 22-8-8 10:33
要拋棄神校光環係好難既。

幻想一下隔離屋師奶問:阿妹讀邊間呀?  女拔。 隔離屋師奶嘩嘩聲,幾威。 vs  ...

你個比喻好正
大把人真係唔識欣賞CKY
上一輩家長直頭唔識CKY,極其量係娛樂新聞先聽過

樓上個例子超級寫實

其實父母最清楚自己小朋友適合邊一間,講到底都係不捨光環,作為家長一定係想小朋友入到學校如魚得水,所以要諗清楚邊間先係適合自己家庭。

lionkingken 發表於 22-8-7 10:04
各位用家好!
女兒活潑開朗、樂於助人、比較好動、能專注做功課和學習、對自己有要求、班裡的大姐姐。女兒 ...

論帳面,坦白講,好難唔揀女拔。但小朋友已經決定咗,要尊重。除非你哋可以勸服佢改變心意.

6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心先會強吧!

B.B.BaBa 發表於 22-8-8 16:29
6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心 ...

不過我識好多Dg到高小/F1(前後起碼十個)都轉哂IS, 轉完都話開心咗(其實之前以為算開心,但比較完原來都唔係真係咁開心

964000 發表於 22-8-8 16:46
不過我識好多Dg到高小/F1(前後起碼十個)都轉哂IS, 轉完都話開心咗(其實之前以為算開心,但比較完原來都唔 ...

轉 IS...... 好難唔開心過傳統學校

回覆樓主:

讀is一定係開心個傳統學校㗎又少啲功課又冇咁大壓力
但係而家睇返轉頭 讀女校嘅歸屬感係好強嘅, 會有種自豪感同埋會有種 為學校爭光 嘅感覺, 壓力就一定有啦,都係人夾人啦

celinechan117 發表於 22-8-9 00:36
讀is一定係開心個傳統學校㗎又少啲功課又冇咁大壓力
但係而家睇返轉頭 讀女校嘅歸屬感係好強嘅, 會有種自豪 ...

對,最緊要小朋友夾到

B.B.BaBa 發表於 22-8-8 16:29
6歲人仔,讀得開心的話,應該唔會記得之前鍾意邊間。印象中 DGJS 啲女的歸屬感普遍都好強,應該係讀得開心 ...

同意呀

小朋友話鍾意某間學校通常都係去面試嘅感覺,並沒有仔細考慮其他因素,其實家長係需要綜合晒所有其他因素去做決定

揀DGJS 係進可攻退可守嘅選擇,就算第時想轉走,亦都相對容易

DGS 冇 IB

幾年前上網見過有篇報道,認得有位Dgjs家長熟口熟面,原來那正正是CKY 總校長的女兒。不過我認為兩間學校各有不同特質,兩間都有人認為好和不好,最緊要知道自己想要什麼適合元素才去選校便不會後悔。如果女兒夠成熟,不妨和女兒一起商量。

可考慮,DSE/A level 或 IB, 女校或男女校,地點方便程度,校園環境,課外活動,谷唔谷,壓力大唔大,功課多唔多,升學資訊,老師師資/愛心etc
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊