用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問是不是所有國際學校,也是全體(90%+)学生考 ib? ...
go

[其他] 請問是不是所有國際學校,也是全體(90%+)学生考 ib?

還是要叻的,成績特好的才可以考?朋友孩子在大陸某國際学校,要 top 10% 才可以考。
成績特差,也可能被勸退。叫你出國,別拉低學校的平均分。
香港衆多國際學校,有沒有「勸退」的 cases?
謝謝。請指教一下。

cookingymt 發表於 22-8-6 20:37
還是要叻的,成績特好的才可以考?朋友孩子在大陸某國際学校,要 top 10% 才可以考。
成績特差,也可能被勸 ...

未聽過香港嘅國際學校會揀學生考IB,都係全部考ib,唔想考IB嘅就要轉去其他學制嘅學校。祇有直資私立係揀叻嘅學生考IB,其他人就考DSE。

我们学校没有ib, 无论成绩多差也不会劝退。

学校自始至终给人的印象就是丝毫不在意university placement

ESF, 是有 BTEC diploma 選擇,好像並唔係全體學生考IB,點樣選學生就唔知啦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

ESF 在Y12 & 13 有specialized pathway, 提供BTEC 或IBCP; 我哋學校每年有幾位同學自己選IBCP,唔覺得係迫,反而係一個出路。

回覆樓主:

一般都要求升ibdp前一階段 (igcse or myp) 合格

cookingymt 發表於 22-8-6 20:37
成績特差,也可能被勸 ...

中學考入Gsis, 頭几個月有probation, 過左之後有封信。好似聽聞有人差啲唔pass probation
英基側沒有所謂probation.
上到year 12,都要考學校有support 的公開試,不用挑選,Gsis 只有IB, 英基近年有IBCP可選,學生自己選,老師通常都俾同學自己決定,但中文的level會俾多啲意見

VSA係成績唔好唔俾考IB

beanbean7511 發表於 22-8-8 08:48
VSA係成績唔好唔俾考IB

記得要求 myp 合格才可上Ibdp, 你意思合格也不可以?

ratafan 發表於 22-8-7 19:25
中學考入Gsis, 頭几個月有probation, 過左之後有封信。好似聽聞有人差啲唔pass probation
英基側沒有所謂p ...

Gsis由K1到中學新生都有6m probation, 幼稚園小學都未見過有人唔過,相信主要係嚴重behavioural problem 先有事。中學試過有神校插班生可能唔適應要repeat Y7 (最後都冇re出了國),除此之外見有人中學平時quiz成日拿F學校都冇乜比壓力,一個幾個考得差唔會太影響平均分吧,學校都唔係太緊張。其實正常如果自己完全跟唔上學校唔叫家長都會轉校/出國吧!可能A level會適合D,只揀三科操卷考其實簡單過IB.