用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資面試
樓主: subefish
go

直資面試

哦,以前派而家不派,份卷深淺都有機會唔同

geminialing 發表於 22-8-7 09:11
培僑揀人見,1b,c都未必有得見
培基都係揀人見

請問培僑成績屬於那個band?

uns 發表於 22-8-11 22:53
請問培僑成績屬於那個band?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869526&extra=page%3D1

參考呢個post,成績同坑真,可風相近

jesswu 發表於 22-8-7 09:16
基崇 2A左右

基崇2A 不是1b嗎?

最愛爸媽 發表於 22-8-15 10:45
基崇2A 不是1b嗎?

基崇是1C-2A。
1C是否已企穩不大清楚,但1B應該冇。
入面或許有1B學生,但整體未達1B。
首輪收生真的全收band 1, 但音樂椅一轉,到中後期已收不少b2生
不過這學校增值中,校風亦佳

jesswu 發表於 22-8-15 11:09
基崇是1C-2A。
1C是否已企穩不大清楚,但1B應該冇。
入面或許有1B學生,但整體未達1B。

想請教你係邊度可以睇到呢啲資料呢?(emoji)

聽講基崇轉左校長之後,課程深咗,唔知真唔真?

最愛爸媽 發表於 22-8-16 09:45
想請教你係邊度可以睇到呢啲資料呢?(emoji)

其實我自己因為小朋友升中,都會刨EK,從不同前輩用家的數據/分析/分享,從中學嘢。因爲衹看big exam 或school land, 結論有時有偏頗。例如TTCA被兩個網評爲1b,又如當中評聖母玫瑰爲B1A, 全港排名4-7,這樣看,公信力似乎欠缺了點。
無疑,各大評論網亦具其參考性,認受性則見仁見智。
講返基崇,近年3322%還不到60%,與b1還有點距離。
根據資深會員hkpapa之前的分析:附圖(有否參考價值每人存不同意見),基崇近年仍處b2水平。

當然,姑勿論banding如何,選校最重要還是合適度,banding 衹是其中一個考慮因素而已。
本人認為大致基崇各方都平均,亦爲上升中,富增值力的學校,如果b1c 至b2b學生入讀,相信也能配合到。

好佩服(emoji)我仲係傻下傻下咁,你好犀利,分析得好詳盡呀,咁都想問多你少少嘅,如果1b 生,考邊間直資容易啲呢?

最愛爸媽 發表於 22-8-17 11:05
好佩服(emoji)我仲係傻下傻下咁,你好犀利,分析得好詳盡呀,咁都想問多你少少嘅,如果1b 生,考邊間直資容 ...

我都是學野咋,比你好不多,大家研究下集思廣益
男生還是女生,有冇特異功能區域要求等。
b1b學生考直資好多可以試wor
看高一線挑戰一下:
男仔可試DBS/SPC/YW
女仔試四女直
男女:SPCC/赤提/港同

難度次一點:匯基/優才/中基/顔寶齡
再易少少:李國寶/福建/培基/SMC/TTCA/播道/王錦輝

以上其實係大包圍所有b1直資   
純粹入紙去考,b1b成績間間都可以,但又邊可能考得哂?所以你先要了解邊d試都不想試(例如不適合孩子/太貴/太遠),再從shortlist中揀選。