用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍城和葵青區B2中學
go

請問九龍城和葵青區B2中學

阿仔係B2生(B2B)、想問自行可以博邊間?
因為我哋係40網官小、我小朋友係全級第40名、一級有150個同學分5班!學校B1B2位都少、級十可以直接入荃官、級廿十先可以考慮40網B1!我小朋友呈一失手跌咗十幾名、40網冇咩值得報嘅B2學校、如果跨區自行入唔到、乙一:大雄、協同或張明添、瑪神係B2A、我自行或乙一唔夠膽博因為40網太少B2A學校!仲有我小朋友患有ADHD、我會報直資、但係收唔收都好渺茫!

回覆樓主:

其實你首先要講孩子是B2 (頭/中/尾)生,各EK會員才幫到你。

舉個例子,如果是B2尾生,建議B2頭中學給你冇用,因為自行報會大機會陪跑。

回覆 tpmon 的帖子

謝謝你的建議、因為我哋係40網官小、我小朋友係全級第40名、一級有150個同學分5班!學校B1B2位都少、級十可以直接入荃官、級廿十先可以考慮40網B1!我小朋友呈一失手跌咗十幾名、40網冇咩值得報嘅B2學校、如果跨區自行入唔到、乙一:大雄、協同或張明添、瑪神係B2A、我自行或乙一唔夠膽博因為40網太少B2A學校!仲有我小朋友患有ADHD、我會報直資、但係收唔收都好渺茫!

九龍城︰
搏︰
陳瑞祺 (1C-2A 的英中,男校)
何官 (2A-2B)
九龍文理 (2A-2B)

其他BAND 2中學︰

胡兆熾
彭學高
基道  (有同事小朋友讀緊,話學校比較谷)

九龍塘
五旬節

鄧鏡波(男校)

回覆樓主:

有ADHD,程度是輕還是嚴重?

如果程度較好的Band 2中學,學術有一定要求,你的孩子能否應付到較谷的學業功課的壓力?

還是找一些Banding 低D,但較關愛的中學較合整?

佢上堂老師話佢有啲唔專心、有時會了同學傾計(因為佢哋班有幾個都係A仔)、老師叫揀B2中!不過佢係谷得、係份人比較懶、行為我同佢已經去到水火不容了!我冇理佢、淨係外判比補習老師(阿Sir好嚴)啱轉左幾個月、情況好好、希望可以谷返上去B1C、咁我揀B2A學校就穩陣!

回覆 lopoto 的帖子

彭我都🈶️留意、感覺好過何官少少、因為佢英文課程多啲

castle100 發表於 22-8-6 12:24

佢上堂老師話佢有啲唔專心、有時會了同學傾計(因為佢哋班有幾個都係A仔)、老師叫揀B2 ...

九龍城網成績最好的B2 中學(陳、何、文),樓上4樓已答了你。B2中的胡兆熾較關愛。以前是B3頭、現在Banding 升了少少的彭學高校風也好。最少比深水埗網選擇較多。(看來胡兆熾最合適你個仔B2B生)

葵青網可留意伍若瑜、吳祥川。(伍若瑜自行較大競爭,因是B2頭較好)。迦密愛禮信也可考慮,但程度約B2中至尾。

謝謝你的回覆、好有心教路·感謝你、我依家好緊張、有時瞓唔到覺、驚阿仔入唔到好中學、因為小一叩門已經花咗好多精力、唔想行叩門呢條路⋯⋯

castle100 發表於 22-8-6 12:53

謝謝你的回覆、好有心教路·感謝你、我依家好緊張、有時瞓唔到覺、驚阿仔入唔到 ...

不過若有得選,選一間關愛直資較合整你個仔。

在傳統中學讀,ADHD行為超出中學可接受程度被記缺點、扣操行、常收學校老師電話你會很煩。

castle100 發表於 22-8-5 23:28
阿仔係B2生(B2B)、想問自行可以博邊間?
因為我哋係40網官小、我小朋友係全級第40名、一級有150個同學分5 ...

瑪神統乙公海只有11個位
B1生抽完好可能無餘位
B2男生大抽獎本區無近似嘅選擇

深水埗區2022年統乙
---------------------------------------------------------
公海+直聯

瑪神 11+71=82
佛教大雄 76
路協 71
張明添 65
莫慶堯 69
唐乃勤 67
滙基 76
合計: 435+71=506

回覆 Poyau 的帖子

不過呢間好谷、未必適合阿仔、好嚴、

我都係諗住直資崇真、如果入到就好了、

咁彭好似好D、

castle100 發表於 22-8-6 19:56

咁彭好似好D、

口碑一向是胡兆熾較好。

castle100 發表於 22-8-6 19:54
回覆 Poyau 的帖子

不過呢間好谷、未必適合阿仔、好嚴、

看看 KTSSS 如何
近年成績進步中

九龍塘學校(中學部)
2022年 | 2021年 | 2020年 | 2019年
中文2+ 93% 90.4% 85.3% 76.7%
英文2+ 83% 81.9% 77.3% 65.6%
數學2+ 96% 90.4% 93.3% 91.1%
-------------------------------------------------------
CEM2+ 91% 87.6% 85.3% 77.8%
通識2+ 97% 92.8% 96.0% 92.2%
-------------------------------------------------------
主科2+ 92% 88.9% 88.0% 81.4%

https://www.ktsss.edu.hk/

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/styles/slide_show/public/slide_show/1920_x_700_pt.jpg

castle100 發表於 22-8-6 19:55

我都係諗住直資崇真、如果入到就好了、

如果考直資,可試埋聖瑪加利、九龍塘香島 (都係深水埗區)

回覆 aes@ivy 的帖子

有留意、

tpmon 發表於 22-8-6 12:39

九龍城網成績最好的B2 中學(陳、何、文),樓上4樓已答了你。B2 ...
彭學高唔係一間關愛的學校谷學業到不理會學生可否接受

伍若瑜跌了許多, 不注重學業
校風也不像從前好

sydneywongaus 發表於 22-8-6 23:33
彭學高唔係一間關愛的學校谷學業到不理會學生可否接受

彭升了小小Banding,可能想繼續升,用谷的方法難免。但校風仍然不錯。

即使伍若瑜比以前跌了,但目前又見不到其他葵青區Band 2中學超越了它。