用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲想自己用父母BNO單獨過英國讀書
go

[英國] 16歲想自己用父母BNO單獨過英國讀書

16歲想自己用父母BNO單獨過英國讀書,可以嗎?

nicolemummy 發表於 22-8-5 21:46
16歲想自己用父母BNO單獨過英國讀書,可以嗎?

我估你指 BNO VISA. 第一次入境18歲以下必須與父或母同往,除非父母已在英國。

cow 發表於 22-8-5 22:26
我估你指 BNO VISA. 第一次入境18歲以下必須與父或母同往。

第1次入境後,父或母之後走可以嗎?姨媽看著可以嗎?

nicolemummy 發表於 22-8-5 22:29

短時期應該可以,長時間應該唔得。

nicolemummy 發表於 22-8-5 22:29

短期就得,但如果父母唔可以一齊留在英國居,咁五年後父母達唔到定居日數要求,孩子一樣唔會批出長居,未有長居大學又係海外生學費,除非你只係想慳兩三年中學state school學費而免除左私校學費,但只係兩年搞咁多嘢。
如果想將來孩子定居,其實可以等佢十八歲獨立申請,又或者完成大學真係喜歡英國生活才揾工作而留低。英國生活真係吾係人人都頂到。長大自己決定最好

cfs 發表於 22-8-6 02:44
短期就得,但如果父母唔可以一齊留在英國居,咁五年後父母達唔到定居日數要求,孩子一樣唔會批出長居,未 ...

係,只係想慳兩三年中學學費。因為那小朋友根本唔想讀大學。所以想下在英國完成基本中學GCSE level就算。

謝謝各位。

其實慳晤到幾多,全家BNO visa 都要$,又諸多限制留英日子。。。。又要飛嚟飛去。。

Yanamami    發表於 22-8-6 12:11

nicolemummy 發表於 22-8-6 03:47
係,只係想慳兩三年中學學費。因為那小朋友根本唔想讀大學。所以想下在英國完成基本中學GCSE level就算。
...

咁留港讀也可以

Yanamami    發表於 22-8-6 12:11

cfs 發表於 22-8-6 02:44
短期就得,但如果父母唔可以一齊留在英國居,咁五年後父母達唔到定居日數要求,孩子一樣唔會批出長居,未 ...

里句 ::: 英國生活 真係唔係人人頂得到  

sunny.moon 發表於 22-8-6 11:51
里句 ::: 英國生活 真係唔係人人頂得到
其實應該講外國生活唔係適合每個香港人。有人一到埗就好適應,有人呢樣唔啱果樣唔妥。

Yanamami 發表於 22-8-6 12:13
其實應該講外國生活唔係適合每個香港人。有人一到埗就好適應,有人呢樣唔啱果樣唔妥。 ...

完全認同!

...

16歲 wont be doing GSCE!
Shouldn't 16 years old ---> A level

...

State schools 基本上按年齡收生
16+ 應該 Y12 已過讀 GCSE 年齡

回覆樓主:

謝謝各位

nicolemummy 發表於 22-10-17 22:48
謝謝各位
英國16歲以上係無強制免費教育,要讀GCSE要搵D類似成人進修既學院如果唔諗住讀大學,讀BTEC,或者選屬於Further Education類既課程,普遍會平D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。