用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派咗揀科了(2025DSE)
樓主: chitchit0520
go

派咗揀科了(2025DSE)

chitchit0520 發表於 22-8-5 14:50
今日派咗揀科結果了,三科心儀科目都揀到又開到
琴日我二小姐都派到第一志願,佢非常開心  
事因上學期考完試,成績麻麻,模擬選科派到成二十志願,派咗D完全唔想讀嘅科,情緒非常低落,經過一輪心理輔導之後,痛定思痛,花多咗時間去溫書,結果大考有少少進步,咁樣琴日就係收成期,之後再加多腳,同佢講一分耕耘一分收穫嘅道理  

ksli312 發表於 22-8-6 13:39
事因上學期考完試,成績麻麻,模擬選科派到成二十志願 ...

ksli312 發表於 22-8-6 13:39
事因上學期考完試,成績麻麻,模擬選科派到成二十志願 ...

恭喜晒

我女都派到第一選擇嘅科,仲有幾位好朋友同班,我見佢琴日好開心

希望大家高中繼續努力,目標必達!

ksli312    發表於 22-8-6 17:12

chitchit0520 發表於 22-8-5 14:50
今日派咗揀科結果了,三科心儀科目都揀到又開到

恭喜

回覆樓主:

我個都派中曬頭3志願,仲獎多科M1佢嘆吓

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:11
即係Physics, Chem, Bio +M1

哈哈, 冇 PHY呀,  其實佢 ENG LIT 同另一科都考到級三內, 不過佢又唔選修呢兩科, 比佢激C

chitchit0520 發表於 22-8-5 16:15

我都係咁諗

無論男校/男女校/女校 history係百搭科,熱門程度僅次於Econ

我仔升中三,之前問過佢中四選科首選Chem 同History
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ia727 發表於 22-8-6 08:22
請問入大學有冇話邊科一定要修bio?

之前Speech Therapy 必修Bio, 今年都唔駛了

Nursing要Bio

理大3寶 Bio or Phy

chitchit0520 發表於 22-8-9 17:36
係呢,點解呢?讀大學又好似無邊科對History 有加權,係咪呢?

官津中學通常用Econ/History/Geo/ICT用來搭其他科

我女冇修History ,冇留意大學有咩科可加權,但聽聞History 易讀過中史及Econ,取*都相對易D,反而Econ取*難。

gracelam 發表於 22-8-9 17:05
無論男校/男女校/女校 history係百搭科,熱門程度僅次於Econ

我仔升中三,之前問過佢中四選科首選Chem 同 ...
同意, 我仔學校 (男校) 都好多人phy, chem 再加一科 history, 同學仔覺得讀 history 易過 biology.  

chitchit0520 發表於 22-8-9 23:32
但係如果想讀理工三寶,無bio就無得讀啊!相反,History 又無加權喎!

我見理工nursing收生要求寫bio prefer,不一定要

阿囝學校只可揀3 electives, M2 包括在內。點解有學校可以揀4 科咁好㗎。佢派bio , chem , M2. 本身都好鍾意意geog and history.