用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 代朋友問
go

代朋友問

請教一下東區家長朋友,以14校網計,邊間幼稚園較好,同埋有邊間係寶?唔該

回覆 Face3366 的帖子

考幼稚園係唔需要睇校網,讀邊間幼稚園同小學派位亦都完全無關係。
如果你想問邊間好,首先要睇下父母有咩要求:
- 學卷幼稚園(免費)定私校?
- 語境要求?
- 將來想讀政府官津小學?直資私小?國際學校?

nman0802 發表於 22-8-5 13:48

考幼稚園係唔需要睇校網,讀邊間幼稚園同小學派位亦都完全無關係。
升官津小學

nman0802 發表於 22-8-5 13:48

咁住得邊頭,梗係就近讀幼稚園㗎啦。唔通住天水圍,過嚟東區返幼稚園咩

關於校網,都係好心提一句姐,唔使咁串嘴喎
我都係收聲,廢事多嘴,等其他好心人回應啦

nman0802 發表於 22-8-6 01:47
...
我冇串咀,理性討論姐。係堅唔同意你所講嘅「選擇幼稚園唔需要睇校網,讀邊區幼稚園同派位無關」呢一番說話。

nman0802 發表於 22-8-6 01:47
...
我其實應該加個微笑嘅表情,咁你唔會誤會串咀。

Face3366 發表於 22-8-6 07:50
我冇串咀,理性討論姐。係堅唔同意你所講嘅「選擇幼稚園唔需要睇校網,讀邊區幼稚園同派位無關」呢一番說話 ...

事實上大把人跨區去讀幼稚園,元朗屯門北區嘅出九龍讀大有人在

不論你同意定唔同意....

Face3366 發表於 22-8-5 19:41
咁住得邊頭,梗係就近讀幼稚園㗎啦。唔通住天水圍,過嚟東區返幼稚園咩

你唔知真係有住元朗嘅去考高主教?

樓上其實講得無錯,讀幼稚園係無分校網,亦同小學派位好唔好無關

小學一係講分數,父母係舊生,兄姊係在校生,宗教分,高分就入

二係大抽獎講運氣

最後一步先係叩門有機會考小朋友能力

super_cat 發表於 22-8-9 17:38
你唔知真係有住元朗嘅去考高主教?

樓上其實講得無錯,讀幼稚園係無分校網,亦同小學派位好唔好無關
恕我愚昧,幼稚園升小一,統一派位唔係睇考生住址咩?

Face3366 發表於 22-8-10 23:26
恕我愚昧,幼稚園升小一,統一派位唔係睇考生住址咩?

係睇住址,但你講緊幼稚園就係無校網,亦同升小無關

super_cat 發表於 22-8-10 23:27
咁住元朗,假設過嚟灣仔讀幼稚園,升小一(官津)咪又派返元朗?我咁嘅邏輯有冇錯?

super_cat 發表於 22-8-10 23:27
幼稚園係冇,不過慣性思維,大家會考慮埋K3之後升邊間小學

Face3366 發表於 22-8-10 23:43
咁住元朗,假設過嚟灣仔讀幼稚園,升小一(官津)咪又派返元朗?我咁嘅邏輯有冇錯? ...

係吖

但校網只適用喺小學
同埋幼稚園無所謂寶校呢樣嘢

調返轉嚟講,你要升14校網嘅小學,但幼稚園你可以喺其他區讀

super_cat 發表於 22-8-10 23:46

係吖
謝分析。不過我真係唔係好明。元朗怎解會出港島讀幼稚園。除非預咗搬屋就話啫。否則大人小朋友都辛苦。

Face3366 發表於 22-8-10 23:51
謝分析。不過我真係唔係好明。元朗怎解會出港島讀幼稚園。除非預咗搬屋就話啫。否則大人小朋友都辛苦。 ...

值得出到咁遠讀嘅就梗係名幼嚟,你睇九龍塘嗰幾啲幼稚園嘅學生係偏佈港九新界

又或者係一條龍嘅學校,入咗就以後唔洗煩