用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五呈一後幾時才有banding紙
樓主: micandmin
go

小五呈一後幾時才有banding紙 [複製鏈接]

S148 發表於 22-8-5 13:46
咁學校出的banding纸都是學校自己估計出來,只能作為參考用途

小學有畢業生B1/2/3比例
亦有呈分排名(計加權標準分)
但無最後用於計組別嘅配對分

假設小學120人 B1/2/3各1/3
如呈分排名飄忽 呈1排60 呈2排10
由於每次呈分各取配對分
平均配對分不一定高於排35配對分
學生成績穩定較易計 飄忽有變數

Poyau 發表於 22-8-5 15:27
小學有畢業生B1/2/3比例
亦有呈分排名(計加權標準分)
但無最後用於計組別嘅配對分

請問小兒小四成績排全級40/150,老師話佢算係band 2,官小如小五/六呈分成績不變,自行想試同區官中(band 1C), 有機會嗎?

Evachau 發表於 22-8-8 09:56
請問小兒小四成績排全級40/150,老師話佢算係band 2,官小如小五/六呈分成績不變,自行想試同區官中(band ...

官中以往自行收官小多少人 級幾?
老師話級40/150(頭26.67%)算B2
公布約40%派英中 有無可能邊緣人?
官中相對同區其他B1無咁大競爭
如想入B1英中 可以考慮自行試吓

2021-2022年度小六升中派位表現

本年度全級六年級學生獲派首志願的接近90%,高於全港水平,而A、B班獲派首志願更高達97%。獲派以英文為主要授課語言中學的佔全級人數約40%。

Poyau 發表於 22-8-8 11:38
官中以往自行收官小多少人 級幾?
老師話級40/150(頭26.67%)算B2
公布約40%派英中 有無可能邊緣人?

Thx for sharing! 自行官中和呂郭,希望入到其中一間!

回覆 micandmin 的帖子

我孩子學校有呈分紙
寫明呈分名次
另外亦有學校名次
散學禮派發

回覆 bananaGi 的帖子

有,我地小學有張貼紙寫本區,同全港分埋ABC貼係呈分試排名到,呈分試排名分1-5 5-10。10-15咁樣,唔會好似學校成績確實第幾

Manching420 發表於 22-8-9 10:16

有,我地小學有張貼紙寫本區,同全港分埋ABC貼係呈分試排名到,呈分試排名分1-5 5-1 ...

長知識, 我問下先

Manching420 發表於 22-8-9 10:16

有,我地小學有張貼紙寫本區,同全港分埋ABC貼係呈分試排名到,呈分試排名分1-5 5-1 ...

本區+全港排名.... 係咪學校 估 出來??

係,寫估計,老師會講上年最後一個派到英中全級排第幾⋯⋯

Manching420 發表於 22-8-9 13:21

係,寫估計,老師會講上年最後一個派到英中全級排第幾⋯⋯ ...

咁好!!!
‹ 上一主題|下一主題