用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求教,中文差,可以點樣進步?
樓主: 恐龍媽媽b
go

真心求教,中文差,可以點樣進步?

catf2 發表於 22-8-4 16:35
多閱讀,去圖書館借D簡單既中文書/小說比小朋友睇, 可以有插畫的, 培養小朋友閱讀的興趣各習慣 ...

你好,想問漫畫可以嗎?

如果一句完整嘅中文句子都唔明,睇啲淺白嘅雙語動漫開始啦,有改善就讀下雙語嘅優質散文啦,程度係佢自己先瞭解到。

又或者買啲有雙語說明書嘅玩具/遊戲畀佢,等佢有雙語學習嘅動機,再一步步提高,多閱讀多做練習的話…希望等到你好消息啦。

lambeanmama 發表於 22-8-6 16:26
是詞彙不足問題。閱讀我分兩類。一是興趣類,超多圖好少字。任佢自己揭。另會安排「學好中文」類書籍。先建 ...

請問有冇你所說的「學好中文」書籍可以推介?謝謝

fltpanda 發表於 22-9-5 07:32
請問有冇你所說的「學好中文」書籍可以推介?謝謝
視乎小朋友年紀;如幼稚園階段,類似「我自己會讀」系列
如K3至小一,不同形式的繪本、小兵快樂讀本系列等
小二至小三,閱讀一二三系列,作家包括林世仁、哲也、王淑芬、管家琪等。
高小,就睇小朋友興趣選書好了。

以上只是我個人推薦,你可以到圖書館找來看一看。

睇多啲中文書,睇用普通話講嘅YouTube。我個仔睇YouTube九成都係普通話,有時用好多四字成語、形容詞比廣東話多好多
我覺得佢中文唔錯,係英文差

回覆 nhn729 的帖子

這方法有聽過😇

QNDEC 發表於 22-9-17 11:29
睇多啲中文書,睇用普通話講嘅YouTube。我個仔睇YouTube九成都係普通話,有時用好多四字成語、形容詞比廣東 ...
應該幾好,親子又生動有趣,多謝分享。

QNDEC 發表於 22-9-17 11:29
睇多啲中文書,睇用普通話講嘅YouTube。我個仔睇YouTube九成都係普通話,有時用好多四字成語、形容詞比廣東 ...

請問有咩普通話YouTube 推介?

睇書,進步超快。

回覆樓主:

同佢一齊學! 比如在每朝可以教佢作句子(關於天氣的)! 例子: 今天天氣真好! 太陽公公又圓又红!

回覆樓主:

慢慢加長句子!

回覆樓主:

中文係好重要,中文好數學常識都好,睇書,課文指引。我小朋友二年級,一年級追得好辛苦。佢學校隔日做閱讀理解,一年後中文好好多。中文最初睇唔明課外書,呢個時候要選d繪本少字,鼓勵佢自己睇,又有時間親子閱讀,一年後進步好顯注,慢慢加多d字。最後鼓勵佢多d 寫字

2jkidsfather    發表於 22-12-13 18:21

回覆 haharachel 的帖子

愚見,只可當說笑。1. 除學習必須,停用所有youtube,任何可以隨時轉,離開,快的电子媒介。倍養耐性及慢讀。
2. 可從任何中文書籍開始,如福爾摩斯,我的吸血鬼同學,推理七公主,老鼠記者....
3. 再選一些長篇一些,如衛斯理,最後是厚及冇圖畫的金庸。(四大名著,除紅樓夢也是一個選擇,但個人不喜愛)
如能看完整套金庸,相信中文已達一定水準。
從快到慢,
從短到長,
從簡單到有寫作內容,
從有趣到廣闊視野。

加樂爹 發表於 22-8-19 14:38
我都覺得係要精選合程度的練習, 家長亦要先暸解子女能力.不過, 每當做練習, 又唔係個個小朋友咁聽話去做 ( ...

請問有冇一年級和三年級書推介?謝謝

回覆 Jenny1219 的帖子

十分認同, 想請教你小朋友仲有無睇邊類型既中文書?老鼠記者合適嗎?小朋友仲停留睇超狗神探漫畫類階段~謝謝

多閱讀啦