用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 40網官小呈一失手
go

40網官小呈一失手 [複製鏈接]

跌咗廿名、平時一直Keep住全級廿名至卅名左右(我小朋友係有ADHD)!今次太緊張失水准、老師話只可以揀B2學校、如果自行點揀、跨區?定直接自行協同、張明添、大雄?請各位jm有時間就教下我呢個新手、萬般感謝!我哋學校如果係全級頭十可以直接去荃官!級廿十內先可以揀地區B1學校、級卅十只可以B2、
   0    0    0    0

直資我就會報多幾間、如崇真、林大輝、德信、

回覆樓主:

申請自行,還有呈2可追分,努力。

不知孩子是否達B2頭生級數,因為隔離的區較好的B2,都是B2頭。

回覆 tpmon 的帖子

得一間係B2A(瑪神)、其他都係B2B、C、今次我小朋友係B2B、老師話、我哋一級150個同學、我小朋友排40!我哋學校B1A位係得十個(頭十荃官實收)!B2位又係好少!基本上40打后要B2C、3A、3C了!

castle100 發表於 22-8-4 09:30
直資我就會報多幾間、如崇真、林大輝、德信、

直資還可考慮官塘的B2聖道迦南。

如追到成績B1尾至B2頭,可申請埋九龍塘香島。

castle100 發表於 22-8-4 09:42

得一間係B2A(瑪神)、其他都係B2B、C、今次我小朋友係B2B、老師話、我哋一級150個同學 ...

B2B生自行可留意九龍城區和葵青區的B2中學。

40網band2生最難搞,學校少,人多女仔仲好點,可以博下德雅

跌咗咁多可能是同學都發力. 不能怪小朋友. 自行可試下葵青區的B2中學如全完,陳兆民等, 感覺上應比40網的BAND2B/C 好些。

回覆 kpc2015 的帖子

係咪自行有得面試、但90%都唔收!我見好多都係咁、因為佢地好多自行收B1生、跨區報之後唔中嘅話、乙一再填B2B協同是否最穩陣?真係亂、個個都係咁谷小朋友、我哋學校琴日頒獎典禮、有十二個第一名(數學了)、我小朋友今次呈分淨係音樂就拖跌咗6名左右、

其實直資都好難考、我小朋友ADHD、面試好輸(舌)、!好擔心佢、仲有乜奘都冇、好在操行仲有B➕!

castle100 發表於 22-8-4 11:31

其實直資都好難考、我小朋友ADHD、面試好輸(舌)、!好擔心佢、仲有乜奘都冇 ...

關愛的直資基督教崇真好合適你孩子。若是Band 2頭成績可試一試。

castle100 發表於 22-8-4 11:28

係咪自行有得面試、但90%都唔收!我見好多都係咁、因為佢地好多自行收B1生、跨區報 ...
級頭十名是分數非常接近的嗎?12個數學同分, 是12個人都100/ 99/ 98分?!

回覆 littlemaopig 的帖子

淨係數學呢科,12個197分、200分滿分、

呢間講名收B1生、B2應該⋯⋯不過照交表

castle100 發表於 22-8-4 13:13

呢間講名收B1生、B2應該⋯⋯不過照交表

間間有口碑的直資都扮高檔,到最後咪又是收到B2生。

第一round 可能未必收。但總有人放棄學位,學校call waiting list。所以機會是有的,不要放棄。

回覆 castle100 的帖子

同學目標都是嗰十個聯繫位, 而且BAND1都是三十幾個, 個個都會谷盡了. 自行一定難, 所以試下他區可接受的BAND2, 始終多啲選擇. 協同係穩陣但我會揀大雄,甚至莫慶堯,都係抽啫. 直資仲可以試埋東九龍匯基

kpc2015 發表於 22-8-4 14:28
回覆 castle100 的帖子

同學目標都是嗰十個聯繫位, 而且BAND1都是三十幾個, 個個都會谷盡了. 自行一定難,  ...

匯基(東九龍)是企穩B1B 正在向 B1A進發,對申請者要求較高。

喜歡當面試練習也可入表玩吓。

大雄呢幾年好似差咗、校風各方面⋯⋯.不過我住附近成日見到大雄學生、其他學校冇留意!

哇、我一直以為係B2B、原來升左呀、

castle100 發表於 22-8-4 14:55

哇、我一直以為係B2B、原來升左呀、

tpmon 說的是匯基(東九龍) 是Band 1 的直資

40網 KL2 的乙部可選的按位津貼是 在大坑東的匯基 (是Band 2的),
不要弄錯啊~~~
‹ 上一主題|下一主題