用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Starters 同trinity English GESE exam
go

Starters 同trinity English GESE exam [複製鏈接]

想問叩門時整profolio 升小一 時系咪最好考Starters 同trinity English GESE exam 其中一個exam 會著數d ? 有冇人冇考都考到名校如男扙?
   0    0    1    0

回覆樓主:

冇乜大用途。

ashash123 發表於 22-8-4 04:04
想問叩門時整profolio 升小一 時系咪最好考Starters 同trinity English GESE exam 其中一個exam 會著數d ?  ...

個人認為無乜大用,但有又無妨果隻

回覆 hideseek 的帖子

想問GESE examGrade 1 個exam 是不是只系5 mins ?綱上可以選擇
Zoom exam or face to face . 請問zoom exam 是否也是5Mins ?
因為我小朋友未夠五歲所以只可以報grade 1

ashash123 發表於 22-8-4 16:23

想問GESE examGrade 1 個exam 是不是只系5 mins ?綱上可以選擇

我小朋友無上過出面d學術班(emoji)

如果去到叩門階段,有些學校會揀人interview,咁可能會睇下portfolio,有些含金量高的證書可以豐富一下profile,但主要也是看小朋友interview表現為主,這些證書係輔助性質。
由於我小朋友不善辭令,所以我刻意叫佢讀Trinity,一來練下口語,二來又學下英文。Trinity Grade1&2 對香港幼稚園學生應該唔難應付,但一上到Grade3就比較深。

超能爸爸 發表於 22-8-4 21:09
如果去到叩門階段,有些學校會揀人interview,咁可能會睇下portfolio,有些含金量高的證書可以豐富一下prof ...

請問如果無係出面英文機構上課,自己係邊到報stater同聖三一口語呀?之前找到英國文化協會個網,但好似因為疫情無考試

張CERT冇咩用
當你張CERT人有我有時,學校已經會忽略呢樣嘢。

你的表現更加重要。
你真係識個啲嘢,比你張CERT好用十萬倍

tummypooh 發表於 22-8-5 10:47
張CERT冇咩用
當你張CERT人有我有時,學校已經會忽略呢樣嘢。

回覆 AndrewMo 的帖子

Cambridge我個仔冇讀過我唔知,但Trinity其實也可以自己教嘅,睇你有冇時間同心機。我有報出面外補,但自己也有幫他溫習。

雖然cert唔係幫助好大,但如果你個小朋友好似我個仔咁,就算識百科全書都表達唔到出嚟,cert的確係一個方法話畀學校知“其實佢識架”。
不過,唔係間間學校都會細心睇portfolio,亦唔多。但我好幸運,遇到一間真係會睇portfolio的學校(我估咋),就有interview的機會(因為有啲間學校真係唔係個個都in)。

另一個角度,考咗咪當學多咗嘢,其實,學到先係最重要。

ashash123 發表於 22-8-4 16:23

GESE Lv1&2 自己買本書,有隻CD陪小朋友跟住聽吓講吓就可以,我個仔都冇特別出去上堂,zoom exam result A,見學校有冇用我就唔知,只係portfolio 有啲嘢擺一下

cert都係家長自己感覺有好過無,我自己當年有自己幫小朋友預備同考Starters Movers,唔出去學成本低,而且當部分升小嘅小朋友已考Movers甚至Flyers,其實Starters滿盾真係普遍

我女k3考左 movers flyers.. 無出去學自己同佢做 past papers.. 完全無用… 不過學習過程都學到野既..

https://www.cambridgeenglish.org ... ur-exams-and-tests/

flyer 成績都冇咩用。。 唔好講 starter 成績...
如果茫無頭緒的話,可以從學習過程有得著
如果知道點教小朋友英文的話,就完全冇需要了

回覆樓主:

在幼稚園時期學劍橋英語幾好,因為聽 說 寫 串字都好全面,當練習做。
‹ 上一主題|下一主題