用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校? ...
樓主: ashash123
go

聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校?   [複製鏈接]

longlokma 發表於 22-8-3 12:14
咁你又知唔知觀塘官立中學 以前勁過隔離 順利天主教好多?

我細過觀官勁過順天。

tpmon 發表於 22-8-3 12:16
我細過觀官勁過順天。

咁即係你都未算太細

longlokma 發表於 22-8-3 12:16
我唔知你嘅細個有幾細  好明顯 我知嘅嘢你就係唔知啦

那些年太舊。

落了Banding不要回望,凡是要向前看。

tpmon 發表於 22-8-3 12:18
那些年太舊。

落了Banding不要回望,凡是要向前看。

是那些年了,
觀中都無復當年勇,
不過就唔好話 聖若瑟英文中學 從來都係band2

longlokma 發表於 22-8-3 12:16
我唔知你嘅細個有幾細  好明顯 我知嘅嘢你就係唔知啦

太舊的事,我不知。

官塘男校我只知聖言和觀瑪出過狀元。其他官塘男校根本冇得比。

tpmon 發表於 22-8-3 12:55
太舊的事,我不知。

官塘男校我只知聖言和觀瑪出過狀元。其他官塘男校根本冇得比。

出過狀元其實唔代表乜嘢, 尤其n年先出一個嗰啲,根本係學校叨學生光
睇學校要睇整體成績,聖言係唔錯嘅,尤其數理

longlokma 發表於 22-8-3 13:01
出過狀元其實唔代表乜嘢, 尤其n年先出一個嗰啲,根本係學校叨學生光  
睇學校要睇整體成績,聖言 ...

官塘區中學很多無進步(相對我細過在官塘讀書),反而有部份將軍澳中學已超越官塘。

梁式芝、呂郭碧凰也在今年起落車。

回覆樓主:

我自己不會建議Band 1 生選官塘聖若瑟,但Band 2A 生可以考慮。

longlokma 發表於 22-8-3 11:57

唔係被評為不能用英文教學,係當年某校長自己主動申請轉做 ...
點解校長自己主動申請轉做中文中學?

pccw2017 發表於 22-8-3 16:23

印象是當年教區配合政府母語教學。

回覆 tpmon 的帖子

請問讀什麼幼稚園容易考到聖若瑟小學因為我見聖若瑟小學好似系名校?

pccw2017 發表於 22-8-3 16:23

好簡單,收不夠程度達標的學生,教育局不批準開全英中。

上面有會員講30+ 年前的事。我建議選校要跟現在和估計一間中學未來potential。

反而要欣賞以下中學:
- 開校時是Band 5,短短數年變Band 1,現在是top Band 1A (如北區鄧顯)
- 創校在1999年,當時是中文中學,在短於10年升上Band 1,現在是Band 1B (如港島民生)

ashash123 發表於 22-8-3 17:01
回覆 tpmon 的帖子

請問讀什麼幼稚園容易考到聖若瑟小學因為我見聖若瑟小學好似系名校? ...

這裏是問升中的群組。

建議你也可在EK升小的群組問問,那裏的家長對升小學的資訊比較update。

tpmon 發表於 22-8-3 16:16
我自己不會建議Band 1 生選官塘聖若瑟,但Band 2A 生可以考慮。

聽聞今年KL5有B1生乙一景嶺(兩個位)入唔到,去左乙二SJACS。。。

果位同學的選校策略,真的令人摸不著頭腦!真。B1生點會咁快乙二填B2?當你
好有宗教原因,乙二CSK(五個位),乙三至SJACS都得啦!

PS:有無版友知呢間學校乜事連派位都唔玩?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-8-3 17:12
聽聞今年KL5有B1生乙一景嶺(兩個位)入唔到,去左乙二SJACS。。。

果位同學的選校策略,真的 ...

乙2 選SJAC (而不選較好的蒙民偉、觀官),是家長自己的問題。如果聽上面的會員講30+ 年前的風光選校,有機會會咁選錯。

那間東區中學估計收不到足夠學生,決定今年起停收中一,未來當目前的學生畢業後會停辦。
https://www.hk01.com/%E6%95%99%E8%82%B2/799255/%E6%98%8E%E6%84%9B%E6%9F%B4%E7%81%A3%E9%A6%AC%E7%99%BB%E5%9F%BA%E9%87%91%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%94%B6%E7%94%9F%E4%B8%8D%E8%B6%B3-%E6%96%B0%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%81%9C%E6%94%B6%E4%B8%AD%E4%B8%80%E7%94%9F-2026%E5%B9%B4%E5%81%9C%E8%BE%A6

奥脫福 發表於 22-8-3 17:12

果位同學的選校策略,真的 ...
似乎是收生過少.未來停辦.

而家嘅名校,同二三十年前嘅名校,真係好唔同。而家受家長歡迎嘅學校,如果我唔係要同小朋友選校,其實好多都未聽過。

chitchit0520 發表於 22-8-3 18:12
我收到既訊息唔係喎!有運動員話現在校長似較重視成績,所以運動員如果成績不達標,入唔倒喎!
另外,聽同 ...
我係收唔到料的,
只係見佢近期d 運動咁勁,估估吓啫!

重視成績係好事,SJC 成績已頹了幾年,似已被 SPC 爬頭,希望可以中興啦!

以前 SJC 好勁,唔知點解呢十零廿年,唔少男校跌咗咁多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊