用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校? ...
樓主: ashash123
go

聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校?   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-8-6 12:11
謝謝報料!
我都係運動員家長告知,我哋就唔係運動員路線
咁請問叩門錄取既B1尾,也是運動員嗎?可以說要 ...

我仔應該係自行時收咗,佢有2個同學叩入,自行佢學校收入應該有四至五個。

小鹿揀學校 發表於 22-8-3 10:21
SJC 叩門是要考三個鐘筆試的⋯
見最近 SJC 的運動成績好勁,
游泳 D1 亞軍
今年仲有
學界5人足球
U15冠軍
U17冠軍

學界網球
冠軍

tpmon 發表於 22-8-4 01:39
全港最top 官津Band 1男子中學神校是喇沙和皇仁。

以下小學難抽入,好看運氣,但入到升以上兩間男子神校機 ...

皇仁及喇沙呢2間係人都知係神校
題目有埋校名,唔見樓主係問緊神校?

mclh 發表於 22-8-6 17:10
皇仁及喇沙呢2間係人都知係神校
題目有埋校名,唔見樓主係問緊神校?

你意思在EK答post 不可提供額外資料?

想挑機鬧交?

mclh 發表於 22-8-6 17:06
今年仲有
學界5人足球
U15冠軍
補充一下:SJC 學界 Tennis 係 Div 2

tpmon 發表於 22-8-3 18:45

有部份新成立的中學運作短年期便跑出,如港大同學會書院。有些 ...

閣下提及新成立嘅學校只係喺成績上面優秀,所謂傳統名校,除咗成績之外仲有佢嘅本身歷史、承傳、全人教育、校格、舊生對社會嘅影響力再加上些少傳奇故事等等…. 傳統名校係需要非常長嘅時間去醞釀。蔡繼有、真道、優才、港同、鄧顯等等仍然需要時間及多方面嘅元素先至可以達到呢個高度。

angelanala    發表於 22-8-7 10:25

Soundervolt 發表於 22-8-6 22:17

閣下提及嘅新成立嘅學校只係喺成績上面優秀,所謂傳統名 ...

我認同你說的。

因中西區SJC是香港其中一間傳統名校,也值得推薦。

認同聖約瑟書院值得推薦

tpmon 發表於 22-8-3 17:03

好簡單,收不夠程度達標的學生,教育局不批準開全英中。

我睇似乎你誤會左網友意思, 網友只係提及佢所知而可能比你再早期既轉中中因由, 並唔係想為該校誇贊貼金. 大家都好知道SJAC宜家既位置.  

bananaGi 發表於 22-8-8 10:14
我睇似乎你誤會左網友意思, 網友只係提及佢所知而可能比你再早期既轉中中因由, 並唔係想為該校誇贊貼金.  ...

不好意思,我只對各區Band 1中學有興趣研究。

英中落車變中中、Band 2/ Band 3 中學,我不感興趣。

聖若瑟英文中學,其實都幾岩 BAND 1C-2A 的學生

longlokma 發表於 22-8-4 13:38

ek過去的資深網友hkpapa, 憫父,charlottmonetc.....都好 ...

今年自行時,在FB好多人問英文中學如何,其實已經有人留意英文中學成績校風,但不知道為何,又不是用家,踩嘅人多,了解嘅人少。

需知道英文中學要升banding幾咁容易,只要轉為直/私,小學部大把人回來讀。但學校宗旨係: 有教無類,唔肯轉直/私,默默努力,漸見成績。

這才是英文中學的向前看。

往後看,對,那些在英文中學畢業的高官,大學校長已經年屆五六十歲,已經係舊史的事了

回覆 mclh 的帖子

見到SJC今年各項體育成績系超強,係咪稱得上全港top 3?
但我想借位問嘅系,SJC嘅音樂相比之下係咪較差?唔知學校有幾重視music?樂團有冇定期外出表演或比賽呢?

SJC 前兩年加咗一座校舍,入面有一間auditorium 喺比唔同嘅band choir表演用.... 而家校舍有兩座喺古蹟一座一級歷史建築。

Classical music .... 唔係好清楚。不過pop music, 林家謙林釗峰陳奕迅許廷鏗林海峰趙增熹joe junior.... 都係st joe仔

fixedstar99 發表於 23-6-2 12:26
回覆 mclh 的帖子

見到SJC今年各項體育成績系超強,係咪稱得上全港top 3?

SJC 2022年成績與部份男校比較

2022年
整體 | 主科 | CEM 5+
----------------------------------------------------------
官津
皇仁 57.9% | 50.8% | 56.7%
SJC [·] | 40.2% | 42.3%
喇沙 around 40% | ~38.5% | ~41.3%
港華 40.4% | 35.1% | 40.2%
英皇 [·] | [·] | [·]
九華 [·] | [·] | [·]
聖言 28.2% | 22.1% | 26.5%
觀瑪 22.1% | 17.9% | 21.3%
······

直資
SPC 42.2% | 40.1% | [38.7-53.5%]
英華 38.5% | 35.4% | 37.9%
DBS 36.8% | [·] | [·]
······

整體 | 主科 | CEM 4+
----------------------------------------------------------
官津
皇仁 85.5% | 82.2% | 83.7%
SJC 76.6% | 76.1% | 76.6%
喇沙 [·] | [·] | [·]
港華 [·] | [·] | [·]
英皇 [·] | ~66.375% | ~72%
九華 [·] | 66.9% | 67.6%
聖言 64.5% | 61.2% | 66.3%
觀瑪 58.1% | 57.0% | 59.7%
······

直資
SPC 76.0% | 81.1% | 80.7%
英華 76.3% | 77.0% | 77.9%
DBS [·] | [·] | [·]
······

中文 / 英文 / 數學 / 通識 5+
官津
皇仁 26.2% 61.1% 81.7% 33.3%
SJC 18.5% 59.5% 48.4% 34.1%
喇沙 ~14% ~58% ~52% ~30%
港華 15.3% 47.7% 57.7% 19.8%
英皇 [·] [·] [·] [·]
九華 [·] [·] [·] [·]
聖言 14.1% 28.1% 37.3% 8.9%
觀瑪 10.3% 19.5% 33.9% 7.6%
······

直資
SPC [^] 52.9% 63.0% [^]
英華 20.0% 50.0% 43.6% 27.9%
DBS [·] [·] [·] [·]
······

中文 / 英文 / 數學 / 通識 4+
官津
皇仁 66.4% 88.1% 96.0% 77.9%
SJC 57.3% 85.7% 86.5% 74.6%
喇沙 [·] [·] [·] [·]
港華 [·] [·] [·] [·]
英皇 ~53.5% ~78.5% ~84% ~49.5%
九華 44.1% 74.3% 84.6% 64.7%
聖言 56.3% 66.7% 76.1% 45.9%
觀瑪 52.6% 54.2% 72.0% 49.2%
······

直資
SPC 55.5% 95.0% 91.6% 82.4%
英華 67.9% 82.1% 83.6% 74.3%
DBS [·] [·] [·] [·]
······

~ 棒形圖數字
^ 據主科/英文/數學5+推算 0-44.5%

回覆 ashash123 的帖子

兩間也是名校

睇上面個表,覺得qc名大於實,冇直屬小學所有中一生都係其他學校全級頭幾名,st joe WY ... 六年級全級頭五名都去曬qc,運動已經唔重視,睇佢哋啲中英數成績又唔覺得比起其他男校好好多.....

Poyau 發表於 23-6-2 14:54
SJC 2022年成績與部份男校比較

2022年
D 人又話港華成績好差既?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊