用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校? ...
樓主: ashash123
go

聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校?   [複製鏈接]

tpmon 發表於 22-8-4 01:39
全港最top 官津Band 1男子中學神校是喇沙和皇仁。

以下小學難抽入,好看運氣,但入到升以上兩間男子神校機 ...
哈,你咁講,似乎等於冇講喎⋯⋯須知道,好嘅小學,甚至比好中學更難入。

Face3366 發表於 22-8-4 12:28
哈,你咁講,似乎等於冇講喎⋯⋯須知道,好嘅小學,甚至比好中學更難入。 ...

不是冇講。

有些家長心頭較高想找全港No. 1的男校,但不知道邊間,我提供了資料給他們。

他們也要知道,中西區SJC雖然不錯,但未到全港No. 1的水平。

擇校我個人建議沒有最好只有最啱。咁最理想當然係既滿足到家長虛榮又小朋友讀得開心啦⋯⋯但如果2選1,我會遵重小朋友自己決定。

提起sjacs, 我諗起一單舊事

我當時讀緊官塘某B1男校, F3升F4會有幾個同學冇得升, 要出去搵學校

之後聽番有個去左st joe, 我當時唔識咁多學校, 心諗, 俾人踢出校, 都咁勁去到名校? 後尾先知原來係呢間......

當時係1997年

Face3366 發表於 22-8-4 12:33
擇校我個人建議沒有最好只有最啱。咁最理想當然係既滿足到家長虛榮又小朋友讀得開心啦⋯⋯但如果2選1,我會 ...
不過我觀察好耐,似乎小朋友揀中學,家長意見佔好大比重。唔知係咪錯覺

hkhk8888 發表於 22-8-4 12:35
提起sjacs, 我諗起一單舊事

我當時讀緊官塘某B1男校, F3升F4會有幾個同學冇得升, 要出去搵學校

我識人在官塘某B1 top男校升不到中六,轉去SJACS 升到中六,並考到全級第一,升到理大讀學士。

Face3366 發表於 22-8-4 12:33
擇校我個人建議沒有最好只有最啱。咁最理想當然係既滿足到家長虛榮又小朋友讀得開心啦⋯⋯但如果2選1,我會 ...

你上EK 也是想知多一點資訊。

如果家長對考某中學缺乏信心,可以自己filter 的資料,不給孩子知和不幫孩子選。

各人選擇自由,不要受人影響。

Face3366 發表於 22-8-4 12:36
不過我觀察好耐,似乎小朋友揀中學,家長意見佔好大比重。唔知係咪錯覺

現在的小六生,有幾多識自己上網找中學資料,自己建議給家長喜歡那間中學?

家長若不做主導,大家停咗做不成事。

tpmon 發表於 22-8-4 12:42
我識人在官塘某B1 top男校升不到中六,轉去SJACS 升到中六,並考到全級第一,升到理大讀學士。
...
所以我聽到有人話佢以前係B1我都好詫異
可能係80年代, 我認知只係去到90年代

hkhk8888 發表於 22-8-4 12:54
所以我聽到有人話佢以前係B1我都好詫異
可能係80年代, 我認知只係去到90年代
...

梁式芝以前夠好,現在咪又落車。回望過去冇用。做好現在,將來才有機會返生。

新成立的中學,如羅陳楚思攪得幾好,已超越很多官塘老牌B2中學。

Face3366 發表於 22-8-4 12:28
哈,你咁講,似乎等於冇講喎⋯⋯須知道,好嘅小學,甚至比好中學更難入。 ...

ek過去的資深網友hkpapa, 憫父,charlottmonetc.....都好謙虛有禮給無數家長提供非常詳細客觀選校資料,幫了極多孩子帶熱了ek。
現今卻只見ek有一知半解之士以權威式高姿態「指導」別人選校, 對香港學校認識表面,提出的又是無人不識的學校說是別人會不知道的「好建議」, 真係唔知有幾多舊網友睇到忍唔住大笑

tpmon 發表於 22-8-3 17:03

好簡單,收不夠程度達標的學生,教育局不批準開全英中。

如果選校只看DSE成績,我對此策略絶對贊成。但係除了成績外,學校還有很多東西例如興趣、音樂、體育、領導才能、生涯規劃,更現實是舊生網絡及支援。這些是傳統名校的好處。

ElaiUKStudy 發表於 22-8-4 13:53
如果選校只看DSE成績,我對此策略絶對贊成。但係除了成績外,學校還有很多東西例如興趣、音樂、體育、領導 ...

但你要知道中西區SJC 才可classified 做傳統名校。

除了中西區SJC,喇沙、皇仁、聖保羅書院、男拔、英皇、港華、九華、英華等等男校也是傳統名校。

所以最近有個post ,很多會員建議某位樓主選英皇(不選成績較好的荃官),就是因為英皇作為傳統名校的舊生網絡較好。

柴馬印象最深刻係1x年開學有學生留書自X的新聞,18,9歲但受欺凌睇唔開。校長教聯會員,但某批band3學生幾年前係某歌曲MV見到好團結。

chitchit0520 發表於 22-8-3 18:12
我收到既訊息唔係喎!有運動員話現在校長似較重視成績,所以運動員如果成績不達標,入唔倒喎!
另外,聽同 ...

You are wrong!! SJC今年叩門試學校收咗d band 3學生呢!

王家爸爸 發表於 22-8-3 19:21
考試叻既就容易,唔叻既就難。

有特異功能就易,阿仔一個同學b3叩入SJC,反而級5和7叩唔入
另一個b1尾嘅邊緣人,叩入SPC

littlemonkey09 發表於 22-8-6 11:17
You are wrong!! SJC今年叩門試學校收咗d band 3學生呢!
用那種運動叩入?

littlemonkey09 發表於 22-8-6 11:17

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊