用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校? ...
樓主: ashash123
go

聖若瑟書院 聖若瑟英文書院那間才是名校?   [複製鏈接]

phinarto 發表於 22-8-3 18:20
而家嘅名校,同二三十年前嘅名校,真係好唔同。而家受家長歡迎嘅學校,如果我唔係要同小朋友選校,其實好多 ...

有部份新成立的中學運作短年期便跑出,如港大同學會書院。有些攪IB 的直資/私立一條龍小中學也很成功,如蔡繼有、真道、優才等等。

我們不應停留在自己讀書年代記憶的好中學,而勿略1999.....200x.....201x 成立的好中學。

資料要自己更新,用一間中學30年+前的光輝在今天選校,很易中伏。

ashash123 發表於 22-8-3 04:52
回覆 tpmon 的帖子

聖若瑟書院難唔難入如果叩門?
考試叻既就容易,唔叻既就難。

bananaGi    發表於 22-8-8 10:06
2jkidsfather    發表於 22-8-4 09:29

pccw2017 發表於 22-8-3 10:18
點解中文中學個名又叫"英文中學" ? 好混亂呀!
幾間叫"英文中學"既"中文中學"都曾經係唔錯既中學。

王家爸爸 發表於 22-8-3 19:25
幾間叫"英文中學"既"中文中學"都曾經係唔錯既中學。

請問是否三間男校

ppmmbb 發表於 22-8-3 16:37
印象是當年教區配合政府母語教學。

正是。這决定拖誇了成間學校,累埋過去band one舊生,被对呢间學校缺乏認識的人以為佢「從來」只是band 2。
當時其他傳統band one教會學校冇發傻去跟政府要求,所以質素可以延續至今

tpmon 發表於 22-8-3 18:45

有部份新成立的中學運作短年期便跑出,如港大同學會書院。有些 ...

今日的學生當然用今日的學校狀况去選擇學校,这是common sense。
而你因對某校缺乏認知而给出錯誤資料網友是必須更正的,事實就是事實,你错了就要認错。

tpmon 發表於 22-8-3 17:03

好簡單,收不夠程度達標的學生,教育局不批準開全英中。

有網友已說明原因,請你別要再自以為是。
我只是更正你以為某校「從來」是band 2的错誤资料,完全冇討論過任何有关選中學嘅嘢, 係你自己莫名其妙要扯埋一齊講。
唔知你同呢間學校之間發生乜嘢事,係咪你家人想讀但佢唔收,又或是你舊情人係舊生,所以你一開始已經對佢充滿敵意同偏見

回覆樓主:

樓主將來記住只報中西區的聖若瑟。

其實全港咁多好的男校,為什麼樓主要選港島St. Joe? 有需要我可介紹不同區Band 1男校給你。

回覆樓主:

全港最top 官津Band 1男子中學神校是喇沙和皇仁。

以下小學難抽入,好看運氣,但入到升以上兩間男子神校機會較大。

- 九龍城區喇沙小學→喇沙書院
- 灣仔區兩間軒官→皇仁書院

醒目開學勳章

回覆 chitchit0520 的帖子

https://www.sjc.edu.hk/event.php?content=newscontent&newsid=322

Copied from the official website:

Congratulations to Our Outstanding Students in HKDSE Exam 2022 !

126 students sat for the HKDSE Exam this year, and they have achieved very pleasing results. Our students achieved a distinction rate (5* or above) and a credit rate (4 or above) of 19.7% and 76.5% respectively in all subjects. In such challenging time, the overall result obtained by Josephians is the best in recent five years. The top performer scored top marks of 5** in six subjects. One student opted for Japanese Language as an extra subject and attained a grade A in the Cambridge International Examinations (CIE). Congratulations to all S6 graduates whose diligence and perseverance finally paid off !

醒目開學勳章

bbcarrot 發表於 22-8-4 09:04

Results in different subjects

Student getting  5**-4 in SJC (%)

Student getting  5**-4 in HK (%)

5** & 5*

5 or above

4 or above

5** & 5*

5 or above

4 or above

English Language

30.2

59.5

85.7

4.1

10.0

26.3

Chinese Language

9.7

18.5

57.3

3.8

9.5

31.0

Mathematics Compulsory Part

29.4

48.4

86.5

6.2

14.9

39.0

Mathematics Extended Part (Calculus & Statistics)

14.3

23.8

57.1

12.8

30.5

53.7

Mathematics Extended Part (Algebra & Calculus)

19.0

40.5

64.3

14.7

35.1

57.7

Liberal Studies

13.5

34.1

73.8

3.7

9.3

35.6

longlokma 發表於 22-8-3 11:57

唔係被評為不能用英文教學,係當年某校長自己主動申請轉做 ...

悔不當初......轉中中
恨錯難返......全英中

SJACS 校長自白
https://youtu.be/HCIaiUerb44

Poyau 發表於 22-8-4 10:05
悔不當初......轉中中
恨錯難返......全英中

一子錯,滿盤皆落索 然而承受惡果的是當年一眾舊生,轉中中後新生可以選擇唔入讀,舊生只能硬食身價貶值

chitchit0520 發表於 22-8-3 18:45
唔係啊!只係SJC跌,QC無跌, SPC, YW還進步咗不少

今年spc 332233-93%
SJC 今年成績唔錯,同SPC差唔多, Bank1A. 學校網站有DSE成績可以查。

fixedstar99    發表於 23-6-2 12:19

醒目開學勳章

字面寫攞所有科目4或以上都有76.5%,33222一定唔止。不過,我都唔係好明,因為佢單科,比如中文,取4或以上得57.3,咁同前面果句又有啲衝突喎!

其實繼續J歷史係好無謂,學校點樣推動校友同學生之間聯繫協助學生成長先係關鍵。

tommychoi1985 發表於 22-8-4 11:32
SJC 今年成績唔錯,同SPC差唔多, Bank1A. 學校網站有DSE成績可以查。

印象中,中西區SJC 的英文科DSE成績,是男校中最强的其中一間,比部份B1A 女校成績更好。

男生普遍語言較女生差。最欣賞中西區SJC 能夠訓練男生有強勁的英語水平。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊