用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急:MCS vs 港同 vs 英華女
go

急:MCS vs 港同 vs 英華女   [複製鏈接]

MCS 叩門成功,原定今午註冊
港同係我自己一直心儀,有表哥表姐讀過開心學習,有Final Interview冇offer,但剛剛收call 後補
英華自一,一直未有消息(問定意見萬一有候補位)

阿女活潑開朗,但屬於慢熱型
請問大家知不知道mcs氣氛如何?阿囡小學係開心學校,IBPYP

請問大家意見,謝謝
   11    0    0    1

ppoon1001 發表於 22-8-1 12:02
港同係我自己一直心儀,有表哥表姐讀過開心學習,有Final Interview冇offer, ...

看看心儀女校定男女校
女校 MCS > 英華女
男女 港同

港同係我自己一直心儀,有表哥表姐讀過開心學習,有Final Interview冇offer, ...
睇小朋友鐘意邊間先係重要.之後再以此分類小朋友能力邊一間合適.

即係只得MCS 一個offer ?冇得揀!
其實三校實力相約,只是港島/九龍,女校/男女校之分別!

港同,因為一直心儀。

MCS 星期六見完即日有offer。港同係我自己(不是女兒)由小學開始一直心儀的學校,但望穿秋水今朝才收到候補offer。可能先入為主,又有同學一起升讀,所以阿女最後選擇了MCS。說真的,我真的很不捨得放棄港同學位⋯⋯

感謝大家意見!

ppoon1001 發表於 22-8-1 16:11
MCS 星期六見完即日有offer。港同係我自己(不是女兒)由小學開始一直心儀的學校,但望穿秋水今朝才收到候 ...

讀書個個係你女女 不是你
所以係應該俾佢擇

SLHongkonger 發表於 22-8-1 18:45
讀書個個係你女女 不是你
所以係應該俾佢擇

同意, 用家話事

醒目開學勳章 王國長老

ppoon1001 發表於 22-8-1 16:11
MCS 星期六見完即日有offer。港同係我自己(不是女兒)由小學開始一直心儀的學校,但望穿秋水今朝才收到候 ...

咁就開心讀MCS啦!其實兩間都係憑阿女實力得返嚟,入邊間都開心

我阿女調轉,堅持港同,唔讀另一家女校。

多謝大家!

phinarto 發表於 22-8-2 01:01
我阿女調轉,堅持港同,唔讀另一家女校。
相信我女兒當日如果抽中參觀港同開放日,她的選擇或會有所不同。我自己之所以那麼喜歡港同,是因為眼看她活潑鬼馬的表哥,由就讀傳統小學時的落落寡歡,到轉校港同後尋回開朗陽光的真我。他在港同認識一班志同道合好朋友,友儕間的互相影響真正做到work hard play hard,作為書院的首屆DSE考生,雖未至狀元,但成績見得人。所以我深信港同是一間可以令學生在愉快學習的同時,亦不忘追求卓越的好學校。阿囡沒選擇港同,唯有說無緣吧

既然揀咗 MCS,唔好諗咁多。坦白講,港同真係一間好學校,應該會讀得好開心。

醒目開學勳章 王國長老

ppoon1001 發表於 22-8-2 09:17
相信我女兒當日如果抽中參觀港同開放日,她的選擇或會有所不同。我自己之所以那麼喜歡港同,是因為眼看她活 ...
又唔駛唔開心嘅, 每個人性格不同, 選擇亦不一樣, 正如我有朋友個女, 考到港同唔肯讀, 因為佢只想讀女校 (佢女好憎自己間學校, 本身有直屬女中學但講明唔揀, 但又只想女校, 佢媽勁頭痕)最後派位入到自行2, 佢都開心

最緊要讀果個開心丫嘛, 想讀嘅成績都好D

MCS同Hkugac都係好學校,由得女女揀,佢心甘情願讀就好,呢個年紀朋友影響好重要。我身邊親友,小朋友地區一線津,級一,家長一心堅持俾個小朋友去區外名校,唔理小朋友想留係同區,同朋友讀地區一線津,結果5年過後,係區外越讀越差,加埋青春期,同家長關係差,家長決定送去外國了。

唔係話每個小朋友都會咁,只係身邊剛好有呢啲特例,所以分享下

ppoon1001 發表於 22-8-2 09:17
相信我女兒當日如果抽中參觀港同開放日,她的選擇或會有所不同。我自己之所以那麼喜歡港同,是因為眼看她活 ...

Mcs也是一樣!認識很多也是活潑開朗、play hard work hard , 英文非常好

yeeling0101 發表於 22-8-2 16:56
MCS同Hkugac都係好學校,由得女女揀,佢心甘情願讀就好,呢個年紀朋友影響好重要。我身邊親友,小朋友地區 ...
小朋友有主見,而佢嘅決擇又唔係分別好大嘅情況下,真係要尊重吓佢,如果唔係佢耿耿于懷就麻煩。

OFFOFF 發表於 22-8-2 09:50
既然揀咗 MCS,唔好諗咁多。坦白講,港同真係一間好學校,應該會讀得好開心。 ...
你係用家?港同好係邊方面呢?

多謝大家的鼓勵和意見 :)
‹ 上一主題|下一主題