用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保綠中學vs瑪利曼
樓主: siu-don-edu
go

跑馬地聖保綠中學vs瑪利曼  

我發覺Ek有啲人,仲停留緊係會考年代,選校都只係憑感覺同名氣,然後就"xx for sure"

我覺得ek有啲人,只要有佢出現,已經無得理性討論,一定係自己見過,知道既就係最好,絕對容唔下其他會員既意見、睇法,然後就會罵聲連連,大戰幾百回,完全失去起ek互相討論既意義,其實 ,呢個時候,版主或admin係咪應該要幫手處理下呢呢?

pccw2017    發表於 22-8-5 09:57

ok3 發表於 22-8-4 16:15
我發覺Ek有啲人,仲停留緊係會考年代,選校都只係憑感覺同名氣,然後就"xx for sure" ...

是。

在另外的一個post,近期我說某校現在的Banding (Band 2)。引起某位會員十分不滿,說該校30+ 年前是Band 1。

30+ 年前的嘢我唔知好似是我的問題。這類退步中學,某會員母校被人批評就用那些年鬧我。

這些case 不只停留會考年代咁簡單。

pccw2017    發表於 22-8-5 09:57

piyohk 發表於 22-8-3 18:33

我識嘅畢業生⋯ 吹水八卦消息⋯唔鍾意學校嘅同學大多在D/E班 ...
請問你朋友為什麼後悔比個女讀姊妹直資?
希望每天開心渡過 ;-)

tpmon 發表於 22-8-4 16:36

是。

呢個POST 第一次見識某位會員, 真係好激動, 冇討論餘地似的, 只有自己係對, 其他人說的就錯

~如果 MSS vs SPSS, 會揀 MSS, DSE 成績好D, 自由度高

WFH 發表於 22-8-4 16:22
我覺得ek有啲人,只要有佢出現,已經無得理性討論,一定係自己見過,知道既就係最好,絕對容唔下其他會員既 ...

例如講親 IB 都會出現製造罵戰的 EK 老鼠屎,成個 EK 俾佢搞彎晒,少咗好多人願意講嘢

Jessy 發表於 22-8-4 16:41
請問你朋友為什麼後悔比個女讀姊妹直資?

B.BB 發表於 22-8-4 16:55

例如講親 IB 都會出現製造罵戰的 EK 老鼠屎,成個 EK 俾佢搞彎 ...

最鍾意制造對立面

piyohk 發表於 22-8-4 17:01

朋友s’ 意見:
唔該晒
希望每天開心渡過 ;-)

B.BB 發表於 22-8-4 16:55

例如講親 IB 都會出現製造罵戰的 EK 老鼠屎,成個 EK 俾佢搞彎 ...
我諗我們講既係唔同類既人,果一粒表達時,都會加一加數據或文件做back up,雖然都係唔識停既人,但我講既,係啲極自以為是既人,話人聽人講,自己都係人講/佢話(想說服人,係咪以用家說服會更好呢,但又唔敢認)跟住就以個人感覺或所謂識人就廢話連篇,潑×咁,一定要黑或白,非要踩到人地學校落地不可嚟枱高自己選擇,咁為咩呢?咁咪更證明自己亂嚟囉!講嚟講去3幅被(會員眼睛是亮白既,所以都冇咩人理佢,但pm就唔知喇,聽佢點既真是好大獲,識少少做代言人)
又有一啲,明明是男仕,但一樣係潑婦咁,零供獻,只望刷存在感,掀起千層浪攞命

WFH 發表於 22-8-5 11:40
我諗我們講既係唔同類既人,果一粒表達時,都會加一加數據或文件做back up,雖然都係唔識停既人,但我講既, ...

會員最好交流學校資訊時,不要挑機鬧交。

有些資深會員如mcl203近期可能都是因被挑機無mood,申請要求終止EK服務。

EK又少了一位資深會員的資訊。

我諗我們講既係唔同類既人,果一粒表達時,都會加一加數據或文件做back up,雖然都係唔識停既人,但我講既, ...
有時啲爸爸係仲麻煩過媽媽的

tpmon 發表於 22-8-5 12:10

會員最好交流學校資訊時,不要挑機鬧交。

佢被老鼠屎挑機罵戰一輪之後,就申請終止會籍離場

大家點解只係認為別人全錯,點解係度再次掀起千層浪,挑起事端為樂呢?

siu-don-edu 發表於 22-8-1 10:11
呢兩間俾間好D?
樓主, 有心水未呀?
除左呢兩間, 港島區都仲有很多女校可以考慮

回覆 piyohk 的帖子

其實我唔想再回應。如果閣下不是迦密家長稱呼我,我係唔會再回應,因為一隻手係唔會響,亦無謂打擾其他人。我唔代表迦密,我有時覺得我小朋友讀得開心,係咪只係佢好運,因為我覺得多退學。我唔知為什麼你有咁推論。每間學校總有支持者,就算讀緊都無人100%説自己經歷就係full picture,係未?
我只係想講如果自己嗰女有能力,又無人能ensure邊間學校一定啱,又要有成績、賺人脈、有flexibility谷唔谷,當然應該慢慢選。邊間都好,啱就得。
我就係唔想誤人子弟至出聲,因為我之前就係多得前人指點,大有幫助。相信建Lee嗰主題家長,想聽多啲唔同聲音,自己依情況決定。

如果你覺得我冒犯了你間學校,我唔介意你鬧我。lee個係你自由。
我的不幸幾十年前啦!當然不能以此評論。教我的老師走晒,無可能就此judge一間學校好壞。我講緊係lee幾年發生的事,嗰畢業生係依家Yr1,可能有人覺得都唔夠update。

我對我之前寫得唔清楚致歉,對此引起建主題的家長不便致歉,祝福你囡囡入了一間適合學校。

angelacms 發表於 22-8-5 16:58

其實我唔想再回應。如果閣下不是迦密家長稱呼我,我係唔會再回應,因為一隻手係唔會響 ...

為何要sorry? 我覺得你的分享非常有用,不要因為咁而不分享呢。

請問Spss 一下唔公開DSE成績,咁點知佢好唔好?
雖然曾經出過狀元,但狀元尼d特别case,一般靠自己多過靠學校。

angelacms 發表於 22-8-5 16:58

其實我唔想再回應。如果閣下不是迦密家長稱呼我,我係唔會再回應,因為一隻手係唔會響 ...