用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一英數問題
go

升中一英數問題 [複製鏈接]

呀囡9月升中一,本身數學係用開中文教,依家中學果間派左暑期作業,全本都係英數,有一啲係未教過,而我自己又唔識教佢,請問有無jm係有經驗架,依家呢個情況係咪要即刻搵人補英數?網上有無啲自學資源可以學習呢?請指教!(emoji)(emoji)
   6    0    0    0

回覆 spicymama 的帖子

等考完第一次試先如果妳英文底子同數學底都好根本就冇問題
如果妳英文底唔的而且確會有多少影響
因為唔明條題目問乜
但妳英文底有番唔上下好快就適應得到
不竟數學已經係最少英文

spicymama 發表於 22-8-1 00:12
呀囡9月升中一,本身數學係用開中文教,依家中學果間派左暑期作業,全本都係英數,有一啲係未教過,而我自己 ...

我仔係今年升中二
小學中文數
英文差(小學攞C
其實英文數只要做得多 中一應該唔難
我仔數學都考到頭幾名

你唔洗太過擔心
上堂專心d
數學操多少少
見得多就識
上youtube都有好多人教

可以網上khan  academy自學

我都有同一問題苦惱緊

回覆樓主:

其實真係無必要擔心咁多
大部份小朋友都係學中文數,升中一慢慢適應,會適應到的,真係唔掂先再煩都唔遲。

我女升中3,之前都是中文小學,可能因為有補開數所以適應得較快,中一時頭幾次測驗6字尾,但都比平均分高差不多20%,補習話適應期係咁上下但都會比其他人好。中一下學期已能掌握英文題目,加上適當指導升到全級top 10,到現時keep 住8字尾9字頭,間中滿分

其實自學問題不大,有人講解可能1-2小時就明一課,自學就要幾日
‹ 上一主題|下一主題