用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 (快証)大學未出CAS,唔知趕唔趕得切出student visa ...
樓主: marinerclub
go

[英國] (快証)大學未出CAS,唔知趕唔趕得切出student visa   [複製鏈接]

tungmom 發表於 22-8-11 23:51
多謝提醒!尋晚終於收到CAS,今日上網填哂資料兼book左星期一去打指模,TB test上個月已經攞左報告,希望趕 ...

囡今朝打指摸,正常等三至四星期,應該趕得切

醒目開學勳章

回覆 sunshine 的帖子

請問係北角做簽證全個過程大約要幾耐? 我仔約咗16號朝早,佢未夠18歲要同佢一齊去,睇吓整完預返時間返工。

星期四同阿女上去打指模, 好快趣, 30分鐘之內便完成走得人.(是自己已經upload 文件)

今日開始有快証申請啦

yeesumyin    發表於 22-8-12 20:29

是否打手指模是講佢講要快證?

醒目開學勳章

edithtsoi 發表於 22-8-12 20:12
今日開始有快証申請啦
咁打左指模冇得改快證是嗎?

MrsFung 發表於 22-8-9 22:04

可以填定先,我記得可以login再改資料,你女離開英國唔夠6個 ...

謝謝,,原來離開英國不超過六個月就可以不用再做TBtest,thx

請問一下:去北角簽證中心係咪申請visa時裡面有問去邊間簽證中心,定係要直接去簽證中心website到預約打手指模同交passport?

亞女夠18歲,申請visa填家長資料時剩係填一方得唔得,唔需要填曬兩方資料?

謝謝

yeesumyin 發表於 22-8-12 19:39
回覆 sunshine 的帖子

請問係北角做簽證全個過程大約要幾耐? 我仔約咗16號朝早,佢未夠18歲要同佢一齊去 ...

囡19歲自己去,30分鐘搞掂

回覆 sylam28 的帖子

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, 但仲未收到大學CAS所以好心急下, 希望可以唔使改機票喇

poon's 發表於 22-8-13 21:28

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, ...

有快證申請喇,5個工作天內,額外俾HK$2436。一定要上網申請,唔可以去到中心先申請。

poon's 發表於 22-8-13 21:28

是否有通知開始有快証? 快証大約需要幾多天可以收取學生簽証? 因為我已買9 月中機票, ...
www.gov.uk 昨日出咗update :

Priority services are no longer suspended for new study and work visa applications.

unchu 發表於 22-8-13 15:55
請問一下:去北角簽證中心係咪申請visa時裡面有問去邊間簽證中心,定係要直接去簽證中心website到預約打手 ...

你上網交哂資料同俾哂錢後,會direct你去預約網站,依家得北角可以揀,鰂魚涌個間唔開。

tungmom 發表於 22-8-13 23:55
有快證申請喇,5個工作天內,額外俾HK$2436。一定要上網申請,唔可以去到中心先申請。
...

亞女星期四晚上網上申請,約了星期一打手指模,剛再上網睇找不到可以申請快證,你可否話我知那裡可以找到申請快證的位置?

回覆 tungmom 的帖子

請問要準備咩文件upload上去? passport,學生身份證,仲有無其他?我入咗好少資料,因為無CAS,所以唔可以再入其他資料. 另外想問,亞女夠18歲,係咪可以只填母親資料都可以

unchu 發表於 22-8-14 15:17
回覆 tungmom 的帖子

請問要準備咩文件upload上去? passport,學生身份證,仲有無其他?我入咗好少資料, ...

要CAS, Passport, HKID, parent consent letter, TB test cert同埋出世紙。我地報哂父母資料,唔清楚填一個得唔得。

sylam28 發表於 22-8-14 08:32
亞女星期四晚上網上申請,約了星期一打手指模,剛再上網睇找不到可以申請快證,你可否話我知那裡可以找到 ...

https://visa.vfsglobal.com/hkg/en/gbr/priority-visa

I noticed the coming back of priority service on 12/8, same day.  Kept checking the online application but no priority service as "additional service" (like paid fees for uploading document, bronze service... etc) to pay in advance.  So, thought can pay over the counter as the counter staff always sell "sms" service before you leave the counter. (Paid in the past 2 years but no SMS on visa status received)
My girl attended bio-metric taking this morning and attempt to pay for priority service.  But counter staff said must do it on line with the application.  But when asked why cannot find such option online, the staff replied "要抽到才能申請Fast pass, 如ONLINE 的時候見不到就是無抽到".  
My girl was advised to cancel the application and re-apply again on line to see if there was priority service.  And she was also told that the visa takes 3-4 weeks for processing COUNTING FROM NEXT WEEK!!  Anyone has further update on the latest position?

亞女昨天去打手指模同你情況一樣,職員話可以網上重新申請,但都不一定搶到新證,冇得即時俾錢申請快證,最後決定昨天打手指模

醒目開學勳章

我仔都係今朝去攪簽證,問過現場職員話佢地冇通知收到話有人可以做快證,都係只講需要三至四星期時間處理,會以email形式通知取證。所以要對清楚email address。仲有係之前明明話18歲以下要家長陪同,點知去到又話夠16歲就可以自己一個留低等候,家長要企出門外等。啲規則一時一樣!
‹ 上一主題|下一主題