用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 海官校網選擇
go

海官校網選擇 [複製鏈接]

請教:留荃灣網還是轉東區網好。
謝謝
   0    0    0    0

jesswu 發表於 22-7-30 14:53
謝謝

東區升中較佳

Poyau 發表於 22-7-30 16:37
東區升中較佳

感謝您回覆。
如果海官有大約20幾個位聯繫上荃官,小朋友一直保持級10至15,應該穩上荃官,那還應該轉東區嗎?
張祝珊和中婦,跟荃官比,banding 那個較優?
唔該曬

jesswu 發表於 22-7-30 16:40
感謝您回覆。
如果海官有大約20幾個位聯繫上荃官,小朋友一直保持級10至15,應該穩上荃官,那還應該轉東區 ...

請問海官全級人數 B1率多少?
聯繫位12個與荃官小B1生齊齊抽
保持級10至15可抽荃官位但非必中
有聯繫位抽中B1A機會大於東區

jesswu 發表於 22-7-30 16:40
感謝您回覆。
如果海官有大約20幾個位聯繫上荃官,小朋友一直保持級10至15,應該穩上荃官,那還應該轉東區 ...

各校2022年成績比較可參考以下

2022年中學文憑試成績列表 #6
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49132513

Poyau 發表於 22-7-30 17:06
各校2022年成績比較可參考以下

2022年中學文憑試成績列表 #6

非常感謝您。
海官估計大約3成左右band 1.具體資料一向不透明。
如果得12個位同荃官小一齊抽,機會都唔太樂觀。
如自行填返荃官中唔知比外人有沒有多少少"感情分",自行衹in 200人,超多外區精英競逐,怕且可能就算官小都冇優勢。
小朋友黎緊升小五,要開始計劃究竟留區定轉區。

多謝您常常給好多好有用的資訊/分析知意見比我們家長網友,不得不激讚   

jesswu 發表於 22-7-30 17:14
非常感謝您。
海官估計大約3成左右band 1.具體資料一向不透明。
如果得12個位同荃官小一齊抽,機會都唔太 ...

級10-15自行唔使諗荃官

水深火熱 發表於 22-7-30 22:33
級10-15自行唔使諗荃官

謝謝您。我都估會係。
咁自行應該揀其他機會大d

jesswu 發表於 22-7-30 14:53
謝謝

如果級排名能入荃官 → 留荃灣。

否則 → 轉校網去東區大抽獎。

回覆 jesswu 的帖子

我識得有人,排乙二可風都抽中(以往唔擺乙一都抽唔中),可想而知,乙一擺荃官要抽中唔是想像中咁難,再加上你小朋友又係海官讀,聯繫位抽機會又大好多,喜歡荃官既話,留係62網要抽中唔難。

Dylanli2017 發表於 22-7-31 16:41
回覆 jesswu 的帖子

我識得有人,排乙二可風都抽中(以往唔擺乙一都抽唔中),可想而知,乙一擺荃官要抽中 ...

自行會否揀過可風所以係候補入到?因為大抽獎只有70多個位,放乙二能夠抽中機會真係好細

荃灣同東區, 相差距離好遠下喎???

另外有無了解過東區學校, 熟唔熟???

海官派位資料一向唔透明的, 有無問下其他海官家長派位情況????

荃灣區小學又真係走左好多人 !
大校大班可以有一班畢業得23人 ( 大班是33max)

睇下深天校網, 今年派位得88人 (深天一向小班100-99人左右)
‹ 上一主題|下一主題