用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男拔、喇沙小學、華仁小學讀邊間好?
樓主: Reneeking
go

男拔、喇沙小學、華仁小學讀邊間好?  

hideseek 發表於 22-7-29 23:44
同意,係物超所值
願聞其詳!

retriever 發表於 22-8-3 10:18
願聞其詳!

同意,學校氣氛開心,地方又大,設施又多。小朋友參與學校活動機會多。
如果小朋友有某些特別天份,老師會推薦你參加某些學校活動。
當然插班小朋友响心理調節係有適應時間,阿仔插班後都有一定時間的適應期,家長有需要時要同學校講。

ekhc    發表於 23-8-12 10:55

dordor12345 發表於 22-8-3 10:31
同意,學校氣氛開心,地方又大,設施又多。小朋友參與學校活動機會多。
如果小朋友有某些特別天份,老師會 ...

明白版友覺得DB 好. 但當用到"物超所值", 就是應該比較數量化的進一步描述, 即付出與收獲的量化比較.

2jkidsfather    發表於 22-12-13 18:06

回覆樓主:

LSC同LSPS係兩個世界。
LSPS你幾叻都要表現「乖巧」

回覆 gabejang 的帖子

可以參考資深會員對LSPS 的評價 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864591&extra=&page=2
另外,如果小朋友真係叻既,唔好唸住LS 可以比到什麽給小朋友。另外,老師的教學方式及態度會打沉學生自主學習的動力。

tky111 發表於 22-8-3 11:58
回覆 gabejang 的帖子

可以參考資深會員對LSPS 的評價 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewth ...
可能始終都係津校

回覆 tky111 的帖子

睇晒所有帖完全睇唔到有關老師的教學方式及態度會打沉學生自主學習的動力,只係睇到可能對資優生無乜支援,你小朋友係資優生?如果讀得咁辛苦點解唔轉校?

回覆 CCCCS 的帖子

打沉小朋友係我所寫的,因為班到有以前同一所學校的同學係初小已插班入喇小,以初小時成績計係遠遠拋離我個仔,到高小同班後,那些同學已不再是名列前茅,位置互換,當然未必一定關學校事。 只是仔在前一所學校的老師包容度高,比機會小朋友,是越讀越好的。另外如果你有睇清楚資深會員的comment, 他小朋友在LSPS 是痛苦了幾年。
至於為何沒有轉校是因為高小才轉校,已經沒有回頭路。作為家長,為了避免升中的煩惱而幫他選了間不合適的學校是我的問題。

2jkidsfather    發表於 22-12-13 18:07

回覆 tky111 的帖子

我就係知道嗰位LS前輩嘅仔係一名資優生,佢一直以來都好好解答好多關於LS嘅問題,我覺得佢都只係指出對於佢個仔來講係少支援,佢個細仔都係LS生,我相信如果覺得自己選擇錯絕對唔會錯第二次,當然每個人都有唔同感受,如果有1%人覺得LS不濟,仲有99%人欣賞LS每年千方百計叩門插班為學位無所不用其技爭崩頭

retriever 發表於 22-8-3 10:40
明白版友覺得DB 好. 但當用到"物超所值", 就是應該比較數量化的進一步描述, 即付出與收獲的量化比較.
...

吓。。邊有咁計呀。。
我諗個個父母都覺得自己和子女付出好多啦。。你又真係知你的對手小朋友和父母付出佐幾多呢?
收獲,我係計小朋友讀得開心,又學到嘢,又培養到自信心,咁仲唔夠呀?

多人爭是事實,因為有書院,我當初亦都係因為咁而幫仔報插班。可能人夾人緣,仔未能遇到LSPS 好的一面,或者你可以幫忙解答下LSPS 有那些方面是對學生有幫助的,例如老師,課程或其他等等,那版主或其他父母也可以多了解一些,從而作出最好的選擇。

2jkidsfather    發表於 22-12-13 18:07

佢之前想幫細仔轉其他學校喎,不過最後移民走了

想請問下華仁老師有愛心嗎?

Reneeking 發表於 22-7-29 19:07
住調景嶺的。其實一開始只係諗住以中學角度去考慮,華仁比較離家遠,搭車較麻煩。
...

請問是搭校車?地鐵都係3個站,感覺交通都算方便

好奇點解樓主會認為華仁同喇沙程度差唔多。早兩年港華想轉直資,就係因為認為聯繫嘅華小質素唔夠好,間接令港華轉DSE後無乜狀元出產。昔日出最多會考狀元嘅名校最後搞到青黃不接,都幾唏噓。

言歸正傳,如果樓主認為自己個仔有能力考入喇沙同男拔,咁一定係好叻仔。叻仔去到邊喥讀同讀咩課程理論上應該都唔會有太大問題,甚至未必須要搵龍校添。如果樓主個仔考到喇拔的話,個人會建議讀喇沙。原因:免費+DSE成績維持一定水準+可世襲幫埋(將來)個孫。

回覆樓主:

樓主自己谂得非常清晰,十分讚同。

回覆樓主:

以樓主嘅情況,去喇沙冇乜吸引力,要走就DB啦

sonokosy 發表於 22-12-11 00:55
好奇點解樓主會認為華仁同喇沙程度差唔多。早兩年港華想轉直資,就係因為認為聯繫嘅華小質素唔夠好,間接令 ...

我認為華仁同喇沙程度差唔多係因為津校始終都係咩人都有,叻同普通既小朋友都有,考90分以上有,但唔合格嘅都會有。
而且under津校模式,應該以整體行先,不會分能力或分程度來教。
我認為WY同LS最主要分別係中學。LSC的確學生資素好過WYC,我估計因係外來生的原因。

回覆樓主:

讀咗幾個月DB,自己覺得無揀錯。無論教學模式,程度深淺,同學質素,都係好滿意。
最開心既係仔終於明白「比你厲害的人,同時比你更努力」(emoji)

gabejang    發表於 22-12-14 10:10

sonokosy 發表於 22-12-11 00:55
好奇點解樓主會認為華仁同喇沙程度差唔多。早兩年港華想轉直資,就係因為認為聯繫嘅華小質素唔夠好,間接令 ...

參考 2022年中學文憑試成績列表 #6

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49132513
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊