用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅vs高主教vsSFA
樓主: german1023
go

軒銅vs高主教vsSFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章

shirleyandchu 發表於 22-8-5 12:54
請問是現讀高主教家長?大量功課嗎?

現在已轉去另一間龍男校就讀,我覺得佢能插班成功,最大功勞都是高小教得好

我覺得功課其實少 tim, 詞語只係抄3次, 我仔P5, 2小時內完成. 數就深少少, 不過都可以.

我仔只補數學, 只係去數研一星期一次嗰D, 其他完全無補. 我自己教.

小朋友既能力係會變, 所以我覺得幼稚園好難咁快睇到小朋友能力, 尢其男仔, 佢地一開HILL, 會成個人唔同哂.

siukaipp 發表於 22-8-6 17:11
我覺得功課其實少 tim, 詞語只係抄3次, 我仔P5, 2小時內完成. 數就深少少, 不過都可以.

我仔只補數學, 只 ...

兩小時都叫少

2jkidsfather    發表於 23-1-9 12:33

rsx 發表於 22-8-7 10:35
兩小時都叫少

我諗個意思係一般都少於2小時,或者最長果次都係兩小時內。我大仔係高年級,一般30 分鐘至1小時內完成功課,因為有啲功課其實係改正,冇嘢改就唔駛理。細仔係低年班,一般半小時鬆啲完成功課,佢
日日都好似幾hea下咁,好多時間去睇課外書同電視。

課程方面我覺得英文比較深,始終教快半年, 另外高年班嘅英文常識都有啲字幾深,其他科目我覺得程度適中。

至於高小插班生其實係有嘅,不過近呢一兩年,插班人數始終少過走嘅人數,所以每班而家都係三十人鬆啲。而成績比較頭嘅多數唔係插班生,而係原本讀緊果班。 低年班有啲老師會主動幫同學補底,有時會邀請某些同學在下午一齊上zoom,其他同學都可以自由參加。

簡單啲來講 發表於 22-8-2 13:01
高主教讀得top可以外闖,讀得一般也可以升讀書院,而且私校學術係更好,有書院,壓力也不大。升讀書院可都 ...

高主教每隔5年的嗰個學年會多一班有5班,其他年級只有4班 ,咁嗰一界競爭就大咗,灣仔區升中嘅競爭又多左幾十人,咁講法唔知對不對?

回覆 lovelovebabe 的帖子

知唔知今年9月果班小一生..有幾多班呀? thanks

lovelovebabe 發表於 22-8-12 09:49
高主教每隔5年的嗰個學年會多一班有5班,其他年級只有4班 ,咁嗰一界競爭就大咗,灣仔區升中嘅競爭又多左 ...

band1書院全收,還會收到band2,不管是5個班還係4個班一級,只要有band1成績保證上書院

shirleyandchu 發表於 22-8-1 22:13
高主教係男女校,但女少男多

請問高小一班幾多個女仔?有冇10個

回覆 Sammi_Yim 的帖子

我自己小朋友今年小一.... 班上得3個女仔.... 其他班應該都差不多
‹ 上一主題|下一主題