用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅vs高主教vsSFA
go

軒銅vs高主教vsSFA  

真心求問..軒銅vs高主教vsSFA

小朋友內向/ 坐得定.... 唔算好聰明

家住將軍澳

Thanks

醒目開學勳章 王國長老

仔定女?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

男仔
應該SFA 唔會選了,個仔應該追唔上課程嘅,所以想睇下軒銅家高小意見。thanks

高小上高中,免費,比例高。

軒銅 我覺得合適,有皇仁聯繫,軒銅難ng難扣入?

回覆 german1023 的帖子

軒銅以中文為主,美術電腦科時間好少,好傳統教學,習作,工作纸,播教育電視,用吓I pad等。

回覆 hughtsai113 的帖子

軒銅頭27個才可以入皇仁,要預小朋友係唔係科科都近100先,仲要出面攞吓獎牌才得。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:29

醒目開學勳章 王國長老

arjarnbuddha 發表於 22-7-29 21:37

軒銅頭27個才可以入皇仁,要預小朋友係唔係科科都近100先,仲要出面攞吓獎牌才得 ...

條數唔係咁計
有部分人揀咗其他學校無抽獎
入到皇仁亦唔係頭27,我姨甥正是自行揀咗另一間所以無得抽(高主教成個灣仔得3個位,我哋擺乙3,所以好大機會係自行後補入)
至於攞獎,抽獎都唔睇…..今年自行幾多人入皇仁唔知,據傳對上兩屇係零,即全部抽入
不過「平均分跌3分級排名跌幾十」,係真嘅

醒目開學勳章 王國長老

「小朋友內向/ 坐得定.... 唔算好聰明」唔好介意,呢類小朋友在中一面試比較難突圍,個人覺得,揀間有直屬/聯繫嘅中學比較穩陣

唔知算唔算難,就是好彩有call

呢個就係我地好擔心既點😣,今次小一俾我地發現佢既不足,可能天生,又可能我地準備不足,話就話有聯繫27個位,但如果是排後點,會跌左去邊呢🤦‍♂️

請問「平均分跌3分級排名跌幾十」係咩意思?

字面解釋
A同學比B同學平均分高3分,級排名高幾十名

醒目開學勳章 王國長老

german1023 發表於 22-7-29 23:08

呢個就係我地好擔心既點😣,今次小一俾我地發現佢既不足,可能天生,又 ...

皇仁俾兩軒嘅聯繫位,係16個,你當每間8個
其餘都係抽入。我之前都分析過,灣仔其他band one男生,好可能自己有直屬聯繫中學,所以未必夠膽放自己果間去抽皇仁。所以兩軒男生就受惠了
灣仔本身band one位多,呢樣真嘅,維持到band one一定入到band one中學。我姨甥就似你形容:成績b1但唔係top,性格內向怕錯,面試唔出彩;考中學係蝕底

rsx    發表於 23-2-1 15:19

醒目開學勳章 王國長老

chitchit0520 發表於 22-7-30 17:06
只要唔係跌去B2, 都起碼入到鄧肇堅,當然軒官較好。

既然唔算聰明,肯勤力保B1在灣仔網抽獎是最好的安排 ...

同意分析
如果你鐘意高主教,想直升(或先試外闖)亦可

但其實高小是否唔算突出小學?定真係因為皇仁聯繫所以軒小甘受歡迎?始終級20真係唔易甘

german1023 發表於 22-7-31 11:42
但其實高小是否唔算突出小學?定真係因為皇仁聯繫所以軒小甘受歡迎?始終級20真係唔易甘 ...
皇仁聯繫位係比到你2次抽獎,唔係睇排名,只要band1两軒都可以有2次抽獎,所以比例较高。凡抽獎都會有不中的,不管你係年級第一還係年級30名,無論自行還係叩門,皇仁都唔會收2軒的。所以都唔係100%,如果抽唔入就係聖鄧。都係band1,但就天差地別了。

原來中学係抽,考包尾都有機會入皇仁?以為精英班係入皇仁嗰班。

咁請問知唔知軒小抽入皇仁個班,係皇仁中成績如何?會否跟唔上?