用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑問: 級頭去神校
樓主: muimui125
go

疑問: 級頭去神校

tkhhung 發表於 22-8-4 18:14
去神校機率當然高 但比較喜歡all rounded 學生 運動或音樂都要有表現

All rounded 說出來很美好,但今時今日體藝要出到見得人既成績,都係用錢堆出來的啦,特別樂器呢方面,玩過都知係燒錢的遊戲。

所以,我還是喜歡「還原基本步」,學校收中英數強算係較貼地既學校。

其實,對普通家庭子弟而然,要做到英文好已經好不容易了!

Zleep    發表於 22-8-6 10:38

retriever 發表於 22-8-5 08:41
All rounded 說出來很美好,但今時今日體藝要出到見得人既成績,都係用錢堆出來的啦,特別樂器呢方面,玩 ...

大把家長願意用錢堆砌出來 去入神校 當然英文基礎必需達標 好多英文課程最少高一年

其實玩運動有平有貴啦
若你不是target特異功能級身分入
可以輕鬆地玩,強身健體也是好事喎

而且個別種類的運動係有大會近乎免費讓小朋友參加
當然首先係你要有興趣同天份啦
然後就係最大的問題~~時間
缺席得多便會被踢走

小兒都係由大會的免費班起步
雖然實在沒甚麼天份
做不到特異功能級
但過程中佢同我都領受很多
亦到真係幫到升中

我是護書簿

其實學校在平衡學業同體藝兩方面的成績,總會有取捨
在某些學校,出得場的可能都是職業運動員,業餘時間扮下學生

但在喇沙,真學生照樣出場
唔信你可看看應屆狀元當年的英姿
https://www.youtube.com/watch?v=8P75-usVVw4&t=32565s
這場4×400,第一棒就是他

其實唔止佢
4×100有個係當年荔天級一升上來的
DSE其實都好好成績

簡單講,就係在眾多級一二三之中,如果你還能有多那一點點課外的努力,就比人大機會了,而且不一定要花費很多
我是護書簿

我小朋友級頭,插几間也是間間收,始終會睇成績

其實級頭入到神校讀唔黎嘅情況好多.... 適合當然好, 但唔好盲追

charlottechy 發表於 22-8-5 11:26
其實級頭入到神校讀唔黎嘅情況好多.... 適合當然好, 但唔好盲追

真係見不少

happyschooling 發表於 22-8-5 10:49
我小朋友級頭,插几間也是間間收,始終會睇成績

大部份都係,未必一定名小神小,覺得小朋友有能力且佢鐘意就嘗試"自行選校"。

charlottechy 發表於 22-8-5 11:26

的確係。。。。唔好諗住入到就開心。

retriever 發表於 22-8-5 08:41
All rounded 說出來很美好,但今時今日體藝要出到見得人既成績,都係用錢堆出來的啦,特別樂器呢方面,玩 ...

完全同意!

優良的教育又回到富人世界!

今年叩門似乎比以往容易,有同學仔唔係級頭,甚至乎級二十以外又冇咩特別技能都叩到GH, 又有band 2生叩到band 1,今年只要肯叩就有機。

Joanlpk 發表於 22-8-6 10:34
今年叩門似乎比以往容易,有同學仔唔係級頭,甚至乎級二十以外又冇咩特別技能都叩到GH, 又有band 2生叩到ba ...

你講得好啱,今年係易左,我聽朋友說MCS收個油天叩門,個女仔冇特異,但都有小小豬肉獎,Average P6考校内30到(P5考得更後),吟佢家長梗係勁開心,應該冇林過會入到。我冇林過MCS都會收到吟後,以住最盡只收油天1X內(但唔講新定舊油了)。不過MCS叩門位本身係收左個同校考得前好多既女仔,不過人地冇take offer,放位之後佢就執了個位,定唔知MCS要比某個數量既位比呢間小學而收埋個吟後就不得而知了。(聽朋友說去叩門的人排第二最前已是考30個個了)
連MCS叩門收生質素都似有下降之勢(有理想OFFER的又不去叩佢),所以唔叩唔知好運來,有喜歡的中學一定要試
級20以後GH是有收的,考得更後的同學可能後補都有機,正如Joanlpk所說的一樣。不過成績未到,其實去到亦未必是好事,應該跟得好辛苦。

retriever 發表於 22-8-5 08:32
以SPBB 為例, 校長推薦計要級一,自己報係級十。好明顯級十係有得爭而已。

孩子可做到級1,級10,無論咩 ...
十分同意
級頭好多時係有某啲特質、性格

我一對仔女性格完全唔同
個仔樣樣是但隨緣,讀書係唔錯,但唔可以穩定地做到級頭,其他課外活動亦都只係享受咁去做,無競賽心態
不過好鍾意靜落嚟思考、睇書

我女就乜都要叻要贏,樣樣都要做到最好,明明自己未做過嘅嘢都要想辦法做到最好,又好肯去請教啲叻人
加上佢自己運動、藝術都有啲啲天資容易上手,好自然keep住級頭兼樣樣都玩得唔錯
我見到個啲級頭,都真心佩服,佢哋真係有一顆上進的心,我自問真係hea底,成日心諗咁辛苦仲乜

muimui125 發表於 22-7-28 22:41
成日都聽到分享話某些出名的一線小學做到級頭幾多就會入到神校,想請問係唔係真係只靠讀書成績好就得 ? 自 ...

面試表現唔多唔少有影響。

Dad2022 發表於 22-8-15 00:13
你講得好啱,今年係易左,我聽朋友說MCS收個油天叩門,個女仔冇特異,但都有小小豬肉獎,Average P6考校内 ...

基本上間間都應該容易咗,入到固然好似開心,亦都比咗好多普通小學有能力學生都可以入到既機會. 但真係要睇本身能力,勉強冇幸福現實真係睇唔少.

回覆 muimui125 的帖子

識一個屯元天普通家庭,用田徑入左男神. 成績係一般好. 普通屋村學校.