用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑問: 級頭去神校
go

疑問: 級頭去神校 [複製鏈接]

成日都聽到分享話某些出名的一線小學做到級頭幾多就會入到神校,想請問係唔係真係只靠讀書成績好就得 ? 自行都需要面試對嗎 ? 都會睇面試表現 ,同埋其他考生表現, 體藝又會需要? 咁係唔係考到級頭之餘要再有其他長處(如體藝, 面試表現,表達能力 etc? ),定真係純粹級頭就ok?
謝謝
   7    0    0    0

回覆 muimui125 的帖子

級頭通常有實力保証

muimui125 發表於 22-7-28 22:41
成日都聽到分享話某些出名的一線小學做到級頭幾多就會入到神校,想請問係唔係真係只靠讀書成績好就得 ? 自 ...

視乎情況而定. 好似SPCC咁有分開不同的Queue收人. 有YT Young Talent, 有OS Outstanding Student同普通queue. 一般OS條Queue要由小學校長推薦先可以 (通常係小五/第一次呈分考第一的人). 有體藝獎的就可以自己填表時勾選YT queue. 無勾選就入普遍queue. 之後再interview/audition 收人.

級頭成績好,好多都有餘力發展音、體、美的活動
成績好,啲老師又鍾意搵佢哋參加學術比賽,贏面大

另外有啲級頭係屋企裁培,自然又會發展埋全人教育

所以唔少級頭根本係一個完美package
神校有得揀都盡揀

Arabellahk    發表於 22-8-15 09:37

Froggy_joe 發表於 22-7-29 05:04

我認識的級頭大部份都係讀書樣,跟全人發展有距離…

成日都聽到分享話某些出名的一線小學做到級頭幾多就會入到神校,想請問係唔係真係只靠讀書成績好就得 ? 自 ...

如果係神校,級頭+樂器或運動就最穩陣。我知道有一年3c1d級頭冇神校offer,反而其他人有,佢就係淨讀書個種,不過後來waiting都收番佢,始終讀書叻至係最大嘅特異功能

Froggy_joe 發表於 22-7-29 05:04

超同意, 我們學校級頭, 有辯論, 有音樂, 有STEM, 連田徑都有(完全推返通常成績好, 運動未必好的想法)
她的時間表排滿滿, 排滿哂唔同體藝, 而且參加唔同的比賽都有獎囉~真係多才多藝, 讀得又玩得, 真心佩服!  真係讀得又有餘力發展其他野!

fwstides 發表於 22-7-29 10:35
我認識的級頭大部份都係讀書樣,跟全人發展有距離…

我哋有個前輩,中英數都級一,樂器又掂,學界校隊又攞獎,出面嘅公開比賽又得,我哋真心佩服

其他學校唔知, 如果係K記級1-10多數都會考到神級學校, 不過佢地多數會有一兩項課外係身, 就算本身無, 基本K記去到P4-5老師會提點你的, 你唔join就係另一回事。

曾經有一年一個級頭只係讀書, 乜課外都無, 等到後期waiting先收返。

入到神校有來自不同學校的級頭,之後再鬥過。

Tunghk 發表於 22-7-29 10:49
超同意, 我們學校級頭, 有辯論, 有音樂, 有STEM, 連田徑都有(完全推返通常成績好, 運動未必好的想法)
她的 ...
👍叻!呢啲必定係天才資優。有無測過IQ? 通常呢啲尖子會被名校招攬,佢最後揀左邊間?

BB-Tiger 發表於 22-8-4 17:12
👍叻!呢啲必定係天才資優。有無測過IQ? 通常呢啲尖子會被名校招攬,佢最後揀左邊間? ...

我所說的級頭今年小五升小六咋,不過我諗佢出年應該好多學校會有OFFER~
真心佩服啊~(我女兒都是小五升小六咋~XD)

而我們學校今年小六的級1去左 SPCC 啊~

Tunghk 發表於 22-8-4 17:17
我所說的級頭今年小五升小六咋,不過我諗佢出年應該好多學校會有OFFER~
真心佩服啊~(我女兒都是小五升小六 ...

每間小學的校長都可推薦級一申請SPCC 中學,是另一條隊。

入不入到,要看該級一的面試表現。

tpmon 發表於 22-8-4 17:29
每間小學的校長都可推薦級一申請SPCC 中學,是另一條隊。

入不入到,要看該級一的面試表現。

原來如此啊, 謝謝解說^^

去神校機率當然高 但比較喜歡all rounded 學生 運動或音樂都要有表現

Tunghk 發表於 22-8-4 17:17
真心佩服啊~(我女兒都是小五升小六 ...
咁你間小學必定係好勁,名小?

BB-Tiger 發表於 22-8-4 19:55
咁你間小學必定係好勁,名小?

不是啊,地區1線而已

Tunghk 發表於 22-8-4 20:04
不是啊,地區1線而已
1線都係叻

以SPBB 為例, 校長推薦計要級一,自己報係級十。好明顯級十係有得爭而已。

孩子可做到級1,級10,無論咩級數既小學,如能長期保持這個成績,起碼係一位較上進,或者谷得起既細路。需知人有惰性及隨眾,正常孩子跟隊中間一大堆舒舒服服。能保持走咁前列係顯示細路某種特質。

‹ 上一主題|下一主題