用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人收到DBSPD 成功插班通知?
樓主: nenet
go

有冇人收到DBSPD 成功插班通知?  

收到註冊資料,G5,會放棄。

袁人 發表於 22-8-4 15:41
唔駛客氣~大家都係插班生,黎緊要互相打打氣(emoji)(emoji)

有咩就即管問,過來人身份,幫下大家

swordctt 發表於 22-8-5 22:08
收到註冊資料,G5,會放棄。

諗清楚,如果LS收,放棄DB,唔出奇,但中學考DB,係超難的

回覆 dordor12345 的帖子

係,已經註冊LS

dordor12345 發表於 22-8-6 10:35
諗清楚,如果LS收,放棄DB,唔出奇,但中學考DB,係超難的

Hello,想問下樂器班是否必須報讀?

Jerv2014 發表於 22-8-6 10:56
Hello,想問下樂器班是否必須報讀?

唔係必須,插班生和一年級都可以報instrument class...instrument class的老師係好好的,學校有津貼,所以價錢非常好。
當然上instrument class可以推薦去樂團,但依家中樂西樂都競爭大,所以都要audition, 要交video 拍片作挑選

dordor12345 發表於 22-8-6 11:26
唔係必須,插班生和一年級都可以報instrument class...instrument class的老師係好好的,學校有津貼,所以 ...

如果報學校的instrument class, 是一星期一堂?30還是45分鐘較適合?

袁人 發表於 22-8-6 12:43
如果報學校的instrument class, 是一星期一堂?30還是45分鐘較適合?

一星期一堂,時間半小時,上堂時間由老師定,額外加堂,要自己和老師夾和付錢。
學生可以選擇想學樂器,但未必一定分配俾你。
另外,交學費要一開始就交1年費用,不可退款,無得轉老師,無得轉樂器

dordor12345 發表於 22-8-6 12:51
一星期一堂,時間半小時,上堂時間由老師定,額外加堂,要自己和老師夾和付錢。
學生可以選擇想學樂器,但 ...

交學費要一開始就交1年費用,不可退款,無得轉老師,無得轉樂器 <— 考慮點,哈哈。

袁人 發表於 22-8-6 15:23
交學費要一開始就交1年費用,不可退款,無得轉老師,無得轉樂器

我意思交足一年係instrument class學費,不是學校學費。
instrument class學費雖然唔係好貴,但要交1年,你講得啱呀,係要諗清楚。

想請問,學校係咪以英文教常識及音樂?
另外想知一星期有幾多日體育課?謝謝(emoji)(emoji)

gracehse 發表於 22-8-6 20:30
另外想知一星期有幾多日體育課?謝謝(emoji)(emoji)
...

我見常識同宗教都係中文書

Jerv2014 發表於 22-8-6 21:56
我見常識同宗教都係中文書

謝謝(emoji)(emoji)

gracehse 發表於 22-8-6 20:30
...

一至三年級,兩科GS, 一中一英
四至六年級,一科中文GS,一科英文science
音樂用英文教,有project, 有樂理練習
一星期一堂double class 的體育堂

回覆樓主:

宗教。。呢兩年都無上過堂。
有電腦堂,英文教,自己睇video, 做功課。

基本上,得中文堂,GSI, 普通話堂係中文,其他全英

dordor12345 發表於 22-8-6 23:28
宗教。。呢兩年都無上過堂。
有電腦堂,英文教,自己睇video, 做功課。

咁請問小四考試一共有幾多科呢?是否除咗中、英、數、常之外,還要考Science及電腦?普通話要考嗎?另外又想問音樂科是否已經開始要考樂理?唔好意思好多問題,先謝謝!麻煩哂!(emoji)(emoji)

gracehse 發表於 22-8-6 23:43
咁請問小四考試一共有幾多科呢?是否除咗中、英、數、常之外,還要考Science及電腦?普通話要考嗎?另外又 ...

小四考,中文,中作,英文GE,英中,literature studies,英數,
中文常識,英文science,普通話

電腦,不用考試
音樂,會有評估,今年唱歌,以前有樂器演奏
音樂堂教的有基本樂理,係基本樂理,有學樂器的小朋友應該會識,但老師會教的,音樂堂係幾開心的。

因為上年上zoom時,我有跟住上,我可以講俾大家聽,老師係有教書,同埋係教得幾好,唔好聽人講,話男拔老師唔教書。教得深,考得深。學校啲worksheets都教得唔錯啦。

dordor12345 發表於 22-8-7 07:55
小四考,中文,中作,英文GE,英中,literature studies,英數,
中文常識,英文science,普通話

另外想問吓接放學方面嘅安排,如果揸車接放學會唔會好塞車

Jerv2014 發表於 22-8-7 10:36
另外想問吓接放學方面嘅安排,如果揸車接放學會唔會好塞車

接放學,有先後次序
校巴,家人接放學,私家車接放學 (預放學後20分鐘後)
斜路底會控制車流,唔係你話上去就上去

番學送,8點10分前才可送到學校,8點35分上堂,如果唔係,私家車無得上,或要上中學先可以放低小朋友。

如果放學,自己泊斜路,學校會記錄,之後重犯多次,會罰小朋友,唔想小朋友被罰,咩車都要跟學校規則。

呢度係多家長有車,但都係有規則跟住,唔會有太多特權。

dordor12345 發表於 22-8-7 12:49
接放學,有先後次序
校巴,家人接放學,私家車接放學 (預放學後20分鐘後)
斜路底會控制車流,唔係你話上 ...

如果只係送番學,8:10am至8:35am私家車係咪可以入閘上去?駛唔駛登記定之類架?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊