用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無可能? 我仲可點做?
樓主: 車車Wong
go

有無可能? 我仲可點做?  

車車Wong 發表於 22-7-28 13:23
回覆 medicine 的帖子

31校網, 想請問其實有無得查核?
即係果欄"寳校".岩嗎?正如前面有會員所講可能真係以往有個別名次的同學是真B2生派了B1校,而校方以爲是B1生入B1校.校方錄入呈分是知道校内呈分排名.但並無準備的B1/B2分隔綫.

無得查核,除了接受及中學加油再插班

車車Wong 發表於 22-7-28 13:22
回覆 車車Wong 的帖子

係, 我真無填依中, 但係點解信義都唔畀我,跟往個故事又返轉頭, 我小朋友 ...
呈分排名較后的派B1個位同學,填表次序是否一樣?派銘基還是聖?還是循都有分別.唔好講話派QES或兩女校甘驚奇

車車Wong 發表於 22-7-28 13:22
回覆 車車Wong 的帖子

係, 我真無填依中, 但係點解信義都唔畀我,跟往個故事又返轉頭, 我小朋友 ...

考完呈一和呈二後,學校有冇提供呈分總排名?呢樣野好重要,如果冇,點樣可以選校?

medicine 發表於 22-7-28 13:30
即係果欄"寳校".岩嗎?正如前面有會員所講可能真係以往有個別名次的同學是真B2生派了B1校,而校方以爲是B1生 ...
因為我仔考得都前, 咁即係學校其實得幾位band1生, 後面咁多全部係幸運既band 2生? 我說服唔到自己

medicine 發表於 22-7-28 13:36
呈分排名較后的派B1個位同學,填表次序是否一樣?派銘基還是聖?還是循都有分別.唔好講話派QES或兩女校甘驚奇: ...

就係有QES,我淨係唔忿氣我信義都無份, 諗極個故事都唔通

車車Wong 發表於 22-7-28 13:40
因為我仔考得都前, 咁即係學校其實得幾位band1生, 後面咁多全部係幸運既band 2生? 我說服唔到自己 ...
學校有沒有明確講呈分排名是前十名?還是按簡單纍加的排名或者加權999632后的排名?這兩者都不是呈分排名.可以這兩者排名在前十而呈分排名是18至20.而18至20正好以往是真B2派了B1校,從而讓學校以爲有20個B1位.

又或者以往20個B1位是沒錯,但今年外區以家庭住址來KL1參加派位的B1多了幾個,而走了後面B2生,即B1和B2的綫變了,雖然PS1的數據一樣,人數一樣都可以使個別小學的B1人數變少一兩個.原因好多,變數亦唔少,這是邊緣人需要考慮的地方

Lucky2010 發表於 22-7-28 11:53
有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...

選擇直資就係唔想有風險。

當時無人有水晶球預測到派位結果。

車車Wong 發表於 22-7-28 13:44
就係有QES,我淨係唔忿氣我信義都無份, 諗極個故事都唔通
信義沒份是因爲是真B2生,而信義排得后當然沒位派B2啦

medicine 發表於 22-7-28 13:53
學校有沒有明確講呈分排名是前十名?還是按簡單纍加的排名或者加權999632后的排名?這兩者都不是呈分排名.可 ...
學校有畀我模擬名次係加權後既名次, 因為都好理想, 所以導至我有誤會,謝謝你分析!

Lucky2010 發表於 22-7-28 11:53
有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...

我同你一樣自行二荃官唔收,最後入了直資。 昨天早上在如心廣場見到 一對荃官 男女同學著住校服手拖手, 自我安慰一下好彩無缘入荃官…(個人較保守不主張中學生拍拖)

frozen124 發表於 22-7-28 14:06
我同你一樣自行二荃官唔收,最後入了直資。 昨天早上在如心廣場見到 一對荃官 男女同學著住校服手拖手,  ...
呢個時候氹我開心, 謝謝呀!

KL1 有冇扣直資李國寶?

水深火熱 發表於 22-7-28 12:49
b2入b1唔奇,但b3入b1就好神奇
咁又係,剛剛確認左下,band2A ,九龍城區。

mch411 發表於 22-7-28 14:30
KL1 有冇扣直資李國寶?
李國寶仲收咩! 等我上網睇睇, thank you!

車車Wong 發表於 22-7-28 14:43
李國寶仲收咩! 等我上網睇睇, thank you!
冇啦closing左, 9月後先可以再問有冇插班位

medicine 發表於 22-7-28 13:30
即係果欄"寳校".岩嗎?正如前面有會員所講可能真係以往有個別名次的同學是真B2生派了B1校,而校方以爲是B1生 ...

呢間學校上年小六、小五分別只有97人同142人(小五人數多咁多也許同借位俾
35網有關),但如果話舊年有20人派英中就斷定是B1生就可能有d武斷,甚至
只係一廂情願的想法。

http://www.tkfsc-school.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//sch_report/2020-2021_%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A_1637639698.pdf

由於有版友指出B2生乙一入SFXC,再加上樓主的排位:

九華,聖方濟, 循道, 銘基, 跟往3間他區後信義, 之後其他band2校

我敢斷定樓主的小朋友不是B1;而實際上寶校只得渺渺幾個B1位也不是甚麼新聞。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

tkinwong 發表於 22-7-28 13:54
選擇直資就係唔想有風險。

當時無人有水晶球預測到派位結果。

係呀,揀直資就係承受唔起派位隨機嘅風險,不過我哋有去自一叩門(離家近好多)下午收到電話收咗

車車Wong 發表於 22-7-28 08:58
KL1校網, 小朋友級十內, 需然被標簽寶校, 但過往都有約20位小朋友可入英中, 今年亦都係,我小朋派了十幾志願 ...

我同你同網, 同校的B2生有好多個入哂銘基, 所以如果屬B1生, 乙部前面有循/銘, 一定已入。

最大機會是最後不屬於B1生, 而是B2生, B2生通常頭位放銘/循/信義, 所以信義咁後入唔到了。

加油~祝福你~希望叩門成功~

Lucky2010 發表於 22-7-28 17:48
係呀,揀直資就係承受唔起派位隨機嘅風險,不過我哋有去自一叩門(離家近好多)下午收到電話收咗
...
你就好
我個細都係入了直資,但無得叩自一(無位),自二就成績比直資差,成績再上啲嘅就寫明要咩grade(不合資格),所以疊埋心水讀了。

Tunghk 發表於 22-7-28 17:50
我同你同網, 同校的B2生有好多個入哂銘基, 所以如果屬B1生, 乙部前面有循/銘, 一定已入。

最大機會是最後 ...

事實擺在眼前了 我小朋友是B2, 我只係唔理解程分名次點解會排前其他派B1既同學咁多, 原來有咁多因數,現在努力叩門中, 仲有派位主任誤導我呀! 返學校省吓佢