用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無可能? 我仲可點做?
go

有無可能? 我仲可點做?   [複製鏈接]

KL1校網, 小朋友級十內, 需然被標簽寶校, 但過往都有約20位小朋友可入英中, 今年亦都係,我小朋派了十幾志願, 我諗唔明 ,教育局明明話處理完band1至到band 2, 信義都派唔入, 我打回學校問, 老師回覆我係band1 不是邊緣, 信義都收滿band1生?
   6    0    0    0

車車Wong 發表於 22-7-28 08:58
KL1校網, 小朋友級十內, 需然被標簽寶校, 但過往都有約20位小朋友可入英中, 今年亦都係,我小朋派了十幾志願 ...
乙部點填?

回覆 hcpp 的帖子

九華,聖方濟, 循道, 銘基, 跟往3間他區後信義, 之後其他band2校

可能計錯Banding,如學校有人走(例如移民),學校名次不代表真實。快啲去叩門吧!直資都試吧!加油!

hcpp 發表於 22-7-28 09:23
可能計錯Banding,如學校有人走(例如移民),學校名次不代表真實。快啲去叩門吧!直資都試吧!加油! ...
計錯banding? 學校有提供模擬名次, 得20幾個band1, 頭10內會計錯? 我真係唔明。早兩日可以叩既已經叩左, 所以今日上黎舒發下

sure band 1 又點會入唔到乙三 循道?
可能係經過加權呈分拉低左,
如果真係唔鍾意派果間,
叩唔到等開學後再叩插班

王家爸爸    發表於 22-7-29 22:09

mch411 發表於 22-7-28 09:46
sure band 1 又點會入唔到乙三 循道?
可能係經過加權呈分拉低左,
如果真係唔鍾意派果間,
呢個就係我唔明白既地方, 或者真係加權後頭幾位有的變左band 2, 呢一刻我只能夠接受

我覺得你排後左信義,如果信義係band 1, 你前面排左幾間區外,區外位唔多,你loop 緊呢幾間時人地都 loop 晒入去,所以到你揀已經無位.
今年你小朋友間學校都係20個入左英中嗎?

車車Wong 發表於 22-7-28 08:58
KL1校網, 小朋友級十內, 需然被標簽寶校, 但過往都有約20位小朋友可入英中, 今年亦都係,我小朋派了十幾志願 ...
有無去叩門?

wasabi_s 發表於 22-7-28 10:20
我覺得你排後左信義,如果信義係band 1, 你前面排左幾間區外,區外位唔多,你loop 緊呢幾間時人地都 loop  ...
係, 最少20位派英中, 仲係好好既英中,我只能夠安慰自己,我小朋友係band2 ,後面派到既同學系band1或者信義已經收滿band1 , 學校已經同我講我係一個解釋唔到既唔好彩

bbforever 發表於 22-7-28 11:00
有無去叩門?
有, 派位當日可以叩既都叩晒包括信義, 呢兩小朋友不停要筆試, 見到佢都辛苦, 但佢竟然安慰返我話唔怕辛苦,只要有機會就可以, 我心好痛

車車Wong 發表於 22-7-28 11:22
有, 派位當日可以叩既都叩晒包括信義, 呢兩小朋友不停要筆試, 見到佢都辛苦, 但佢竟然安慰返我話唔 ...

只要有機會就可以

有正向思維,真好!祝福他叩門成功

hcpp 發表於 22-7-28 11:28
只要有機會就可以

有正向思維,真好!祝福他叩門成功
多謝! 承你貴言! 我只係想上黎舒發下, 就當同小朋友上左一課, 佢都有問點解佢咁努力考得咁前,結果都會係咁, 入生係咁架啦, 附出既唔一定有回報。

車車Wong 發表於 22-7-28 09:37
計錯banding? 學校有提供模擬名次, 得20幾個band1, 頭10內會計錯? 我真係唔明。早兩日可以叩既 ...

我識人band 2生抽入乙一聖芳濟!

咁可能係你囝囝2次呈分KL1唔係b1生,而且前面太進取。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

車車Wong 發表於 22-7-28 11:37
多謝! 承你貴言! 我只係想上黎舒發下, 就當同小朋友上左一課, 佢都有問點解佢咁努力考得咁前,結果都會係咁, ...

有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派咗第一志願荃官,呢位同學吋我囡話咁勤力,考班第一名有咩用,都入唔到荃官

gracelam 發表於 22-7-28 11:45
我識人band 2生抽入乙一聖芳濟!

咁可能係你囝囝2次呈分KL1唔係b1生,而且前面太進取。
的確進取, 有的貪心, 但係派位主任當初回覆我,學校根據早兩屆派位推算加上疫情教育局宣佈用回舊數據, 我小朋友係band1組別唔會係邊緣人,我至會咁進取, 會以為最差都係信義, 我太天真了

Lucky2010 發表於 22-7-28 11:53
有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...
同是天涯淪落人, 我好明白你心情, 黎! 畀個抱抱! 不過你好小小, 我信義都無份, 見到後面既伊中, 聖方濟又真光咁,唉!

有時真係幾無奈,我囡自行二荃官無收,我哋無參加大抽獎,揀咗直資,佢班有個無名次(班名次只排前十)派 ...
個遊戲係噤...1A生同1C生一樣可以入BAND 1A學校...上到去讀成點又係另一件事。入到BAND 1A唔代表D咩,上到去都係睇實力。

所以, 既然係教育局話有個排名去分band, 派位, 教育局就應該要比同學知自己個排名同banding. 派得不理想都可以知道因由. 我唔明點解香港咁開放的城市, 竟然容許教育局黑箱作業.其實有冇人循法律或其他途徑挑戰這個不合理的黑箱制度

抽入去都甘串咀?自行入就話勁
‹ 上一主題|下一主題