用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今屆升中派位結果又出奇現象
樓主: mrs.so
go

今屆升中派位結果又出奇現象   [複製鏈接]

PingWu_FB 發表於 22-7-28 14:13
今天又一不能理解事例:

棄培英揀王錦輝

官津校只可考DSE。

但王錦輝多一個選擇可考GCE A Level。
https://topick.hket.com/article/2967895/%E3%80%90%E7%9B%B4%E8%B3%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E3%80%91%E5%85%A8%E6%B8%AF%E9%A6%96%E9%96%93%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%99%84%E5%B1%AC%E3%80%8C%E4%B8%80%E6%A2%9D%E9%BE%8D%E3%80%8D%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E3%80%80%E7%8E%8B%E9%8C%A6%E8%BC%9D%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8F%90%E4%BE%9BDSE%E5%8F%8A%E8%8B%B1%E5%9C%8BGCEAL%E8%AA%B2%E7%A8%8B

正如有些直資/私立中學多一個選擇可考IB。但官津校,即使B1A級,比不到有需要的家長和學生想考IB 或IAL。

mrs.so 發表於 22-7-28 11:18
勁鍾意睇你留言,醒字派  

沙田區今年有他區借位,但想唔到B3派入曾肇添,荃灣區B3又派何傳耀,又 ...

過獎 集思廣益 互相分享

荃灣區有四間本區B1英中
假設大抽獎人數與統乙學額相若
當中1/3為B1生 B1生有330左右
雖然四間B1只有300個位較B1生少
除非每間皆為8X人左右揀 乙1有餘

B1生如想保留抽入B1校機會
不妨考慮先盡選本區/他區B1校
廖寶珊/李城璧有B2生中 B1生穩入

如B1生乙2揀廖/李多於盡選B1校
B1校乙1餘位無足夠B1生全數執漏
造就B2生有機

荃灣區2022年統乙學額
B1/英中* 本區300+他區6=306
本區 荃官 可風 何傳耀 王少清
NT1 蕭明(女) 2 陳兆民 2
NT7 沙蘇 2

B2 本區304+他區18=322
本區 廖寶珊 李城璧 梁省德 SFXS(男)
KL2 唐乃勤 4
KL3 何官 2+4=6
NT1 石天 迦密愛禮信 葵蘇 李賢堯 各2

其他 本區356+他區11=367
本區 林伯欣 姚連生 路呂 胡漢輝 李炳
HK3 伊斯蘭 2
HK4 香工(男) 2
KL1 嘉道理 3
NT1 葵循 2 獅子會 2

不選不派 本區0+他區13=13
直資 中聖 2 創知 3
HK4 赤航(男) 2
NT4 馬振玉 2
NT7 明愛明鞍山 2
NT3 鄺錫坤 2

預留學額 本區960+他區48=1,008

* 英中不計嘉道理

荃灣區2022年統乙學額 #8
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867210&pid=49100129

mrs.so 發表於 22-7-28 11:58
B3喎,甲部B3學生會有機會派入曾肇添?何傳耀?

我覺得水份高、記錯排位。
會唔會家長以為自己小朋友係B3?
如果唔係肯定B1,入到曾肇添,就一定唔係乙部入。即係話如果唔係甲部入,就係自行入。當然需要假設系統無出錯。

回覆 tpmon 的帖子

佢單純以為王DsE好過培英多多

王家爸爸 發表於 22-7-28 15:04
會唔會家長以為自己小朋友係B3?
如果唔係肯定B1,入到曾肇添,就一定唔係乙部入。即係話如果唔係甲部入, ...

自行備取名單 馮京作馬涼?

回覆 Poyau 的帖子

回覆 王家爸爸 的帖子

好難講, 同班同學家長話佢係B3, 無人信可以入到曾肇添.
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 Poyau 的帖子

數係咁計, 上移都應係B2入何傳耀, B3都派入有點...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

PingWu_FB 發表於 22-7-28 15:13

呢位係我較熟嘅朋友

揾咗南區間培英中學做比較 ?

呢位係我較熟嘅朋友

如果不是想考GCE A Level,想方便一些去外地升大學,真的看不到王(比較培)的賣點。

家庭環境唔好,仍想要讀交學費的直資(除非申請到學費資助)?

呢位係我較熟嘅朋友

沙培 DSE 成績對比 王錦輝
看網頁公布 高下立見

沙培
https://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

https://www2.pyc.edu.hk/C_hkdse.html

王錦輝
https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2021

Poyau 發表於 22-7-28 15:20

或有可能該家長唔識search?

校名少了"沙田"兩個字,就是Band 1vs Band 3之別。

我send曬我可以搵到嘅料畀佢
盡咗朋友可以做㗎喇

Poyau 發表於 22-7-28 15:20

睇到你咁講真係笑左出來。。。
今日呢個鋪帶俾我很多歡樂

老實講直資除咗學費仲有其他雜費

PingWu_FB 發表於 22-7-28 15:36

我send曬我可以搵到嘅料畀佢

你有冇介紹佢上EK看和問?

即使佢唔信你,他也可直接請教數據王Poyau 求証才做決定。

畀曬料啦
呢帖啱啱send咗

mrs.so 發表於 22-7-28 15:16
回覆 王家爸爸 的帖子

好難講, 同班同學家長話佢係B3, 無人信可以入到曾肇添. ...
同班同學家長話佢係B3,即係唔係真係B3。老實講,有幾多家長真係知道嘜叫B3。何況係人哋既細路,更加唔可能知道真相。

mrs.so 發表於 22-7-28 11:56
我模擬多一個:係呀!派喇沙,不過係新界喇沙,勁!

唔駛去到新界咁遠!原區爬上山一樣有喇沙,一樣係男校,仲加送埋CSK冠名添!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Poyau 發表於 22-7-28 15:15
自行備取名單 馮京作馬涼?
喺現有制度之下,如果系統無出錯,B3學生,點都無可能入到B1學校,所以小朋友最少係B2,甚至係B1。
‹ 上一主題|下一主題