用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B   [複製鏈接]

回覆 muimui125 的帖子

請問點解咁講呢

回覆樓主:

其實只係用video , second in 又call 得個2-300人interview, 就知個龍門任佢搬
其實大B只可以話自理同埋解力好D,唔代表聰明同叻D。同屆,但找差成10個月(超大同中細/細B)比真係冇乜意思。
好明顯呢間學校係要乖同自理好的細路,而唔係.....

回覆 celinechan117 的帖子

所以真係冇意思,唔需要咁在意!齋用大細b準則黎收生
真係好膚淺。

自從培正出左1件9A會考生,大眾對中中改觀,其後再入中中出壯元,自然身價提升。作為消費者,你有權選擇是否報考培正。而作為私校,收生要求需要根據教育局要求﹖教育局只要求升讀小一學生最低年齡是2歲8個月...那麼培正不收超細B是歧視嗎﹖

樓主話生仔冇得揀時間...SORRY...是可以揀的...我都揀左...做超細B唔是大B,只能遵守遊戲規則。

培正唔受你玩就唔好報,香港又唔是得佢一間私校﹗

melodychui 發表於 22-9-10 01:49
自從培正出左1件9A會考生,大眾對中中改觀,其後再入中中出壯元,自然身價提升。作為消費者,你有權選擇是 ...

對生育能力強嘅年青夫婦嚟講就可能有得揀,對一啲過左最佳生育年齡嘅夫婦就真係一子難求呀,仲有得你揀生大b定細b? 再講,每人心入面把尺都唔同,法例係最基本要求,有時合法唔代表合情合理。

celinechan117 發表於 22-9-9 23:33
其實只係用video , second in 又call 得個2-300人interview, 就知個龍門任佢搬
其實大B只可以話自理同埋解 ...

唔明點解咁多人爭住入

靠拍片收生 祝佢好運 宜家慢慢好多學校都轉返面見 如SPCC 佢就調返轉玩返拍片 真係out 晒date
中中亦係佢點解咁多年都做唔到神校

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

我明喎!我女都係細b,都曾經想考培正。
會唔會覺得唔公平?唔會呀,走寶嘅係培正唔係我,要傷心嘅係培正唔係我

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

私校鍾意點揀就點揀,梗係唔會有教無類啦。

收生不足嘅官津校就來者不拒,有教無類了。

總之就係你揀人,人揀你;識人好過識字。平常心啦。

HK-CR7 發表於 22-9-10 13:36
靠拍片收生 祝佢好運 宜家慢慢好多學校都轉返面見 如SPCC 佢就調返轉玩返拍片 真係out 晒date
中中亦係佢點 ...

Spcc拍片並不是重點,佢哋收生靠背景,每年已經有一個list係手上係會收嘅。呢堆小朋友通常手上勁多offer。

部分係舊生子女,亦有部分幼稚園同Spcc有connection,幼稚園已揀選一啲出色嘅小朋友係會取錄的。

‹ 上一主題|下一主題