用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B   [複製鏈接]

每個月出生人口分佈相對平均
相當於有六分之一人介乎 11 和 12 月出生呢。。

其實 11,,12月小朋友係報名 k1 都面臨比較大困難
但是大家都克服了
所以放鬆一點吧

kitkit89 發表於 22-7-29 14:10
其實學校鍾意大B有原因的,特別傳統學校,外國好多主張七歲以前不寫字,過早的寫字訓練,不但扼殺幼兒的寫 ...
問題係政府冇全盤配合呢樣嘢, 幼升小個銜接位做得好差政府喺幼稚園level其實叫做做到鼓勵學校盡量減少寫字, 但一上到小學, 就算間小學係happy school都好, 都會要求班細路喺好短時間之內認識大量中文字, 如果真係跟足政府guideline做讀幼稚園時唔寫多啲, 上到小一唔考包尾都偷笑

所以家長寧願讀間谷啲嘅幼稚園或者自己發功以確保上到小學跟得上

jascyl 發表於 22-7-31 10:44

其實教育局有冇明確指引入學年齡係點計呢?如果無,學校係咪 ...

教育局小一適齡係5歲8個月至7歲

呢間不嬲細B都吾收,我身邊讀培正嘅全部超大B兼且父母係公務員(emoji)

shadeslayer 發表於 22-7-29 22:54
我反而不明白有些人覺得大B浪費了一年。點理解?因為一世人流流長,遲一年畢業遲一年搵錢? ...
我地12月b遲一年入學讀N, 完全唔覺得浪費左一年,反而多左親子時間又可以鬆動d培養興趣做下運動、伴讀依d, 如果要按返同年條隊而去追趕學術進度就冇得咁過日子,預左要有付出no pain no gain,我都可以話係浪費左幼稚園果3-4年去追趕。加上疫情依幾年根本就打亂晒佢地喺學校訓練自理嘅機會....所以浪唔浪費有時係心境與角度問題,每個選擇都各有利弊~

Dybala 發表於 22-8-1 15:12
問題係政府冇全盤配合呢樣嘢, 幼升小個銜接位做得好差政府喺幼稚園level其實叫做做到鼓勵學校盡量減少寫字, ...

講出重點外國嘅教育理念同制度相配合。香港啲學校一刀切、各自為政,家長唯有做多步。邊個唔想仔女輕鬆返學,但先苦後甜定先甜後苦自己揀包尾唔好喊。

kisani 發表於 22-8-10 09:07
我地12月b遲一年入學讀N, 完全唔覺得浪費左一年,反而多左親子時間又可以鬆動d培養興趣做下運動、伴讀依d,  ...

對,所以親戚朋友問我,討論,我答案永遠係「做大B」,根本諗唔到缺點。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Dybala 發表於 22-8-1 15:12
問題係政府冇全盤配合呢樣嘢, 幼升小個銜接位做得好差政府喺幼稚園level其實叫做做到鼓勵學校盡量減少寫字, ...

唔會全港小學也谷小一?點解唔揀一間小一唔谷的小學?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-8-10 13:48
跟本就係香港家長嘅心態問題, 只係自己唔承認, 賴3賴4. 最近我有同事安排個仔去加拿大讀中學, 捱貴D租都要住名校區. 係咪又係加拿大政府或教育制度嘅問題?!

lflxl 發表於 22-8-10 09:54
講出重點外國嘅教育理念同制度相配合。香港啲學校一刀切、各自為政,家長唯有做多步。邊個唔想仔 ...

哈哈,教育局推少少野,如基準試,TSA,學校反抗到底,要求不要加操 TSA,學校啋你都傻。直資學校都受學校家長咁多批評,又大呼甚麼教學自主。俾你教學自由學校又亂咁嚟,操操操。你話俾我聽教育局點樣改革制度?

其實我覺得教育局真係唔啱,唔應該咁軟弱,正確嘅事就應該一刀切去做。以勸告鼓勵的方法,學校真係當你傻㗎。

ok3 發表於 22-8-10 14:07
跟本就係香港家長嘅心態問題, 只係自己唔承認, 賴3賴4. 最近我有同事安排個仔去加拿大讀中學, 捱貴D租都要 ...

香港教育唔可以講話冇問題,但唔可以將自己小朋友嘅問題全部歸咎制度。

yiyi222 發表於 22-8-10 05:21
呢間不嬲細B都吾收,我身邊讀培正嘅全部超大B兼且父母係公務員(emoji)

全對, PC考下碰下運氣就好, 毋須太認真

yiyi222 發表於 22-8-10 05:21
點解收咁多公務員

shadeslayer 發表於 22-8-10 13:48

happy school一樣要寫詞語, 一樣要學識睇題目(中數常三科都需要認得大量中文字先識睇題目)

只係可能默書少啲, 考試有供詞, 同埋考試會讀題目; 但同幼稚園(非名幼)所學嘅中文程度嘅差距仍然係十分大, 而呢個鴻溝並非一個暑假就追得上, 所以先話呢方面做得唔好

反而英文科就冇呢個問題, 一般學校小一英文唔算深, 就算讀開happy school幼稚園上到小學都好容易就pick up到

點止這一間唔中意細B

Dybala 發表於 22-8-12 14:20
happy school一樣要寫詞語, 一樣要學識睇題目(中數常三科都需要認得大量中文字先識睇題目)

只係可能默書 ...
幼稚園不是強制性教育,好明顯小一咁高要求係學校的問題,但全港也一樣小一中文要求咁高,連官津也一樣,是難以令人至信。

寫到明都鬧,真奇怪,我都想知點解要9月開學,新一年1月開學唔得嘅,我都要投訴

bearxxr 發表於 22-7-29 14:53
回覆 ahtat 的帖子

LH都係。。作為小b媽媽,我明呢種心情。只可以話,學校同家長都係雙向選擇,如果對自己 ...
PN 收細 B 會收少左幾個月錢 (教育局規定足兩歳才可入學),所以有唔少私幼唔收

而 LH K1 一直都俾細 B 報名 (因為教育局規定足兩歳八個月可入讀 K1),但考唔考得入就另計

唔覺得係歧視,如果英國嘅學制,九月打後嘅學生全部都要讀下一年,唔通咁樣又係歧視

考這間真的無需認真 覺得這間學校有問題就唔好考就得了

當知道呢間學校上年係點既面試安排後,我也好後悔去左面試
‹ 上一主題|下一主題