用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B  

kakakakal80 發表於 22-7-28 09:54
不少學校都唔收細b, 我試過兩間幼稚園收左申請, interview時校長話, 無需急住讀書, 出年再考!我地係適齡入 ...

當年我個細嘅K1 group in, 佢舉手答曬全部問題,其他小朋友怕羞唔答,校長全程望住佢,跟住分組時老師第一句講,你都係帶小朋友去搵定其他學校,我地嘅位會留比有需要嘅家庭,我問點解我地唔算有需要家庭,媽媽都想工作哦,跟住佢都無認真問問題,就咁結束面試,徙我時間去趕第二場

princessally 發表於 22-7-28 10:08

真係好快作出改善!

其實寫明入學條件係好事,好過收左份表 ,收埋報名費,其實係完全無機會仲慘

神校SPCC dgs dbs 講明收上年9月1號至12月31,細B仲可以報兩年,咁對係咪八月之前B係咪唔公平

呢個世界好多野都有遊戲玩法,唔鍾意可以唔玩

我夠覺得官津計分好唔公平,直私起碼有得考

kitkit89 發表於 22-7-28 12:04
神校SPCC dgs dbs 講明收上年9月1號至12月31,細B仲可以報兩年,咁對係咪八月之前B係咪唔公平

...

好好的例子。亦真係識多於一個細B用呢種玩法入到不同神校

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

所以我囝超細B當年一直都冇考熱門幼稚園、小學,而家準備升中...咪又係BAND 1A生入到好中學..一直只揀適合自己小朋友好學校就夠。我欣賞學校著重睇小朋友既素質。

咁條線應該set去邊?31/12/2017?咁1/1/2018出世嘅又會話歧視。

Rosepudding 發表於 22-7-27 17:32
首頁唔見呢,之後當我按下一步先話申請年齡不合資格(emoji)

你填岀生日個欄,下個就寫住收到2017年10月31日

對大中B家長而言, 樓主晌到呻係晒氣, 好少人會認同你~~

minichong28 發表於 22-7-28 11:13
以我咁既情況, 如果我繼續做細B, 咪仲浪費光陰, 之後插班轉走讀多一年P.2, 我小朋友而家高小, 次次考試都級 ...
咁細B未必會浪費光陰,仲聽聞細B讀書聰明啲嘅講法,好睇唔同學校的做法,阿大嘅校長由小一講到佢畢業,都話好鍾意呢個小朋友,阿大亦有後勁最後一年衝刺跑出,校長仲安排小朋友係公開場合體驗一日做校長的職務

chitchit0520 發表於 22-7-28 14:48
原來你小朋友讀過培正?

我直情想生大B/細B留出年,只係生唔出,生咗中B,想留都唔得
係,紅藍兒女
幾日前剛剛同小學同學聚會,佢哋外國讀書,暑假返來。變化不大,靚咗。勁搞笑,初初都係努力講中文,之後發現大家中文都唔係好順暢。轉英文之後皆大歡喜。

所以,唔明點解有人擔心培正同學將來留學有英文問題。

chitchit0520 發表於 22-7-28 16:43
但係Yanamami 自己培正都係咁講喎!
佢幾十年前畢業,果時冇咁多英文資源。今時今日,網上都大把,活動也多,容易好多

呢個世界根本無公平,細b都有得揀遲一年讀,8-9月果批咪仲無得揀,又唔係得一間小學,報多十間八間慢慢揀,與其花時間諗唔公平,不如花時間裝備好小朋友。考小玩足一年,心態好重要,加油

回覆樓主:

我舊年報時都見到佢呢個年齡限制,當時都有D唔開心。

不過從來冇諗過因為咁要自己嘅小朋友重讀一年。

有D學校認為冇信心教到年紀較細嘅小朋友,但其實有好多學校都唔介意而且有信心可以教到細B跟得上甚至達到好成績。
而且我認為咁樣代表肯收細B嘅學校先係適合細B讀!

我希望為细B同佢地嘅父母打打氣。小朋友成績唔係在於佢比人地大幾多個月,而係學習路程上你用嘅方式時間同資源去栽培佢。相信你地小朋友嘅能力。

同時我建議報多D,因為面試經驗越多,你同你嘅小朋友都會不斷進步越in 越好。(當然你同你小朋友嘅心態都好重要)

我女去年11月細B報20間小學有17間有得面見。八間私小同一間值資收左。都有其他細B朋友有好好嘅直資 offers.

希望大家加油!

回覆 BB-Tiger 的帖子

多數學校唔揀細B呢個係事實, 但細B有細B玩法, 仲可以多一年選擇, 我覺得好好喔

佢今年算好左 上年超大b 10月前都唔收 11月開始先收

佢講明咪好囉 好過呃埋你個報名費

同埋你揀出生日期時已經紅字寫左要求 無理由睇唔到

不過佢都應該係收生通告到寫清楚好d

回覆 Rosepudding 的帖子

哦,原本唔收你小朋友

你有去投訴嘅自由,咁邊個比培正(一間私校)嘅辦學自由?唔係你嘅自由比培正的自由重要嗎。

講公平?改變了收生標準,培正可能唔係原來的培正,成績下降,對現在或未來的家長,公平嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.