用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學歧視細B
樓主: Rosepudding
go

培正小學歧視細B  

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

我朋友話培正網上申請表第一版內有列明限制年齡,我看看又真係有列明。

chitchit0520 發表於 22-7-28 08:27
樓主咁都可以响兩邊出帖投訴,又有咁多時間回覆,嚟緊應該大把投訴帖,ek熱鬧了!
...

與其用時間投訴,不過將d時間教小朋友,考入比培正仲好既小學啦

回覆樓主:

聽講小學時參加運動類比賽,都分年齡組別,到時你又投訴?

佢而家講到明咪仲好,你今年派得唔好仲進可攻退可守添啦。我地10月b唔上唔落仲慘

呢個世界一向都不公平

細B一向受不公平待遇,都吾知幾時開始

storymum 發表於 22-7-28 07:57
我朋友話培正網上申請表第一版內有列明限制年齡,我看看又真係有列明。

我諗樓主意思嘅第一版喺呢度,佢見到咁多嘢要準備,兼且限時45分鐘,所以佢用咗好多時間去準備個人檔案同埋點樣回答啲問題,到準備好晒先撳入去繼續,先發現個年齡限制?

不少學校都唔收細b, 我試過兩間幼稚園收左申請, interview時校長話, 無需急住讀書, 出年再考!我地係適齡入學, 唔係急住讀書囉!

津校同私校既入學年齡不一致, 令細b注定不能選某一類學校...
但相信肯收細b既學校更有愛心恒心教好學生, 及有遠見, 不單憑大小b既發展差別而收生!

時隔唔夠1小時,學校已在網頁更新,我相信學校係會聆聽大家意見從而作出改善

princessally 發表於 22-7-28 10:07
時隔唔夠1小時,學校已在網頁更新,我相信學校係會聆聽大家意見從而作出改善
...

rsx    發表於 22-7-28 10:28

我覺得幾好,佢哋一直都係咁,寫到明,真係心儀可以遲一年去報,好過比你報但係唔收,其實選擇學校,真係要同自己既教學理念相符。

chitchit0520 發表於 22-7-28 08:27
樓主咁都可以响兩邊出帖投訴,又有咁多時間回覆,嚟緊應該大把投訴帖,ek熱鬧了!
...

我諗唔會,無的放矢,唔知會唔會俾人告defamation 。個帖可能好快會俾人ban。

Rosepudding 發表於 22-7-27 18:01
我要補充:
出生年月日係先天條件,唔係10月前出世不是小朋友的錯;如果能力不足係後天問題,通過intervie ...

男女係咪先天條件?

我小朋友都係12月細B, 說實話, 以進取學校既課程, 真係做大B好

當年升小又係咩offer都無, 只有啟思收返
啟思真係有教無類呀, 同班有幾個足足大我小朋友2年既同學, 老師真係當我小朋友透明, 對小一黎講, 8歲vs剛6歲, 點鬥

以我咁既情況, 如果我繼續做細B, 咪仲浪費光陰, 之後插班轉走讀多一年P.2, 我小朋友而家高小, 次次考試都級頭, 學校更俾好多機會小朋友去參加不同活動同任務
我寧願小朋友響充滿自信既環境中成長, 好過俾人當透明

princessally 發表於 22-7-28 10:07
...

反應迅速,從善如流。樓主提出問題,也算幫咗之後的家長。
當年我自己小朋友,為了讀培幼,的確等多一年做大B。不過當時只係K1,當俾佢哋玩多一年,大家享受多一年

好過收左你表 其實係完全無機會
好多學校比假希望你姐

minichong28    發表於 22-7-28 11:34

Rosepudding 發表於 22-7-27 16:35
作為一間好的學校,應該有教無類,唔應該對於學童年齡上有所規範。
學校為何要歧視細B,不讓31/10/2017年之 ...

好多幼稚園都選大B, 咁全部都係衰歧視,好彩當年無諗過報,我個阿大又係細B, 不過諗返有某官中都係要填9月1日時小朋友足幾歲,咁嘅用意又是否篩選細B呢😡