用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 賽馬會體藝VS循道中學(油麻地), 請大家畀些意見。 ...
go

賽馬會體藝VS循道中學(油麻地), 請大家畀些意見。

賽馬會體藝VS循道中學(油麻地),
請大家畀些意見。

資料不足,但讀得體藝,(emoji)是就不想在傳統學校環境學習嗎?

如果睇DSE成績,我揀循道。

回覆樓主:

因為聽說體藝改變了一下模式,著重學述多了。

醒目開學勳章 王國長老

MegaKnight 發表於 22-7-27 14:15
因為聽說體藝改變了一下模式,著重學述多了。
我囡 S.1 時仍係舊校長時無問題, S.2 轉左新校長後開始變

S.2 時都未有咁大, 始終新到任, 唔敢改咁多野, S.3 時我睇書單發現 S.1 課程加多左科, 以前係 S.2 先讀, 亦有部份書由校本課程轉做用坊間教科書

正式係由我囡 S.3 時差唔多改晒所有野, 已經係注重學術為主
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

所以睇嚟都係鬥學術,所以邊間有著數啲呢?

循道 今年落左車冇得全英文

回覆 miriam 的帖子

改了些教科書本,學校谷不谷?或是家長們谷?可講多些資料嗎?因這裡不多人講😂

happybbpig 發表於 22-7-28 18:49
回覆 miriam 的帖子

改了些教科書本,學校谷不谷?或是家長們谷?可講多些資料嗎?因這裡不多人講😂 ...
我覺得體藝唔算谷,一星期6堂PE(有兩堂係theory),校隊訓練3-4日,其實都係好注重體藝發展。
我個仔喺體藝,佢功課比我個女(傳統中學)淺d同少d。

小朋友返學開心?有沒話訓練辛苦?

quote]cyl299 發表於 22-8-14 09:39
我覺得體藝唔算谷,一星期6堂PE(有兩堂係theory),校隊訓練3-4日,其實都係好注重體藝發展。
我個仔喺體 ...[/quote]

感覺如果學生在體藝方面無特長,還是循道較好

happybbpig 發表於 22-8-15 15:17
小朋友返學開心?有沒話訓練辛苦?
小朋友返學好開心,我好少見啲學生返學咁興奮,通常揀體藝嘅學生唔會覺得辛苦,我個仔仲問點解唔係日日訓練

Arabellahk 發表於 22-8-15 15:24
感覺如果學生在體藝方面無特長,還是循道較好
同意,因為每班都有同學係港隊/區隊,同學間都會好努力。我個仔入體藝之前只拿過幾次全港兒童比賽冠軍/亞軍,入咗體藝後知道好多同學都好叻佢都努力入咗區隊。
順便提一提,循道係我母校,個人覺得循小好,循中麻麻,通常叻嘅同學升中會去其他明校。不過已經係上一代嘅時候。

如果講成績循道好d,但如果小朋友比較活潑,讀體藝會開心d。

回覆 cyl299 的帖子

你囝囝是那玩運動?如㨂籃球,學校每日訓練多少時間?

happybbpig 發表於 22-8-22 12:31
回覆 cyl299 的帖子

你囝囝是那玩運動?如㨂籃球,學校每日訓練多少時間?
每人參加一校隊, 如參加兩個項目校隊要學校批,每星期兩日訓練, 每次兩個鍾, 大部份PE生街外有訓練,
所以好少人參加兩個校隊