用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守人升中結果
樓主: behappydad
go

陳守人升中結果   [複製鏈接]

三私一直除了成績差不多,其實區別很大
三私:
資源相對冇一直多
收生背景很一致

一直:
保良局有錢,加上資助,資源多很多(所以多野玩)
收生比較多元化:混血兒,外籍,普通話人(所以成績也比較多元化 ,所以入讀一直之後成績的不確定性比較高)

玩過資源多的收費小學的話,真的很難翻轉頭去玩資源一般的免費中學呢。。。

Azzurro 發表於 22-7-28 09:25
三私:
資源相對冇一直多

自從我知道有些小學係有ICE Hockey team(津校)。。。。望塵莫及啊!

seldomchu 發表於 22-7-26 22:00
請問5個瑪利曼係香港借位俾油尖旺派位,還是自行的?

自行

Azzurro 發表於 22-7-28 09:25
三私:
資源相對冇一直多

香港有邊d係資源豐富的收費小學?三私無乜資源?

happyschooling 發表於 22-7-28 19:46
香港有邊d係資源豐富的收費小學?三私無乜資源?

第一點:睇 EK 多就會 feel 到(認真 mode)
第二點:一直肯定比較多資源,我冇講三私冇咩資源

本身SPCC小學直升已經佔左絕大部分的情況下,一間學校入到11個SPCC學生,除左勁,我想話裡面一定有故事。

bbroy 發表於 22-7-27 16:53

有好前有好後,但應該都係校內50以內。

級 50 內入到 maryknoll?自行? 恕我直言,如果自行真係唔係太信,我指你話比較後個位

3 私其中一私我比較熟,佢地 d RO 一定唔會差得過 tsl,係我眼中/ 往績都比 tsl 好,佢地級 10 內有兩個自行入 mcs  (如果只計女仔,呢兩位應該頭 5)..... 佢哋級10- 20 內既女仔mcs已經唔收了

Mcs 我又比較熟,以今年為例,首輪自行我認識入到都係比較一線小學既級 10 內,就算成績比tsl 好既都係咁情況

Vana 發表於 22-7-29 23:06
級 50 內入到 maryknoll?自行? 恕我直言,如果自行真係唔係太信,我指你話比較後個位

3 私其中一私我比 ...

咁當我無講過,吹水唔抹嘴啦!

bbroy 發表於 22-7-29 23:28

你一定係吹水啦講大話XD, 仲有啊入到SP CC一定係有啲故事, 但係唔知咩故事囉,呵呵

我對三私唔熟,一直比較熟,尤其今年。有面試的學校無話乜嘢無可能。
但我都相信3私成績一定比其他學校亮麗的!

happyschooling 發表於 22-7-29 23:30
你一定係吹水啦講大話XD, 仲有啊入到SP CC一定係有啲故事, 但係唔知咩故事囉,呵呵
...

被你揭穿左

btw, 我地之前果D post係講緊Marymount 呀!

bbroy 發表於 22-7-29 23:38
btw, 我地之前果D post係講緊Marymount 呀!

我也聽用家講過考級中入到Marymount

bbroy 發表於 22-7-29 23:28

咁又唔使咁講嘢 好影響學校觀感

如有得罪請多多包涵,我都係講啲好 factual 嘅嘢

Vana 發表於 22-7-30 00:29
咁又唔使咁講嘢  好影響學校觀感

如有得罪請多多包涵,我都係講啲好 factual 嘅嘢

無得罪。不過世事真係無絕對。

bbroy 發表於 22-7-29 23:38

我知你之前嘅post講緊Marymount ,不過我係回覆緊你 reply其他人哋問maryknoll  級幾考入

其實我絕無貶低 tsl 之意,係 ek 亦都唔敢,只係比較唔太相信 今年級 50 比較後,第一輪可以自行入 mcs 罷了

因為今年第一輪入 mcs 入到,咩位唔入到都知得比較多

希望tsl 家長搞清楚, 我並唔係之前話tsl 成績唔夠好嘅其他人 if any..... 我謹此表達今年mcs 既情況 ,係今年,有疑問/ 質疑都可以掛

Vana 發表於 22-7-30 00:36
我知你之前嘅post講緊Marymount ,不過我係回覆緊你 reply其他人哋問maryknoll  級幾考入

其實我 ...

哦!係bor!我忘了!     

好了,畢竟是其他人的資料,不便透露。總之我地有我地皆大歡喜就得啦!
3私成績只會更好(emoji)

behappydad 發表於 22-7-26 20:16

https://www.plkctslps.edu.hk/en/content.php?wid=167

陳守仁2022年升中成績亮麗
SPCC 11人 佔10%
B1A 過半 B1 近七成 英中 97%

2022年 (最後更新於 28/ 7/ 2022)
----------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 10+16+47=73 (68.22%)
----------------------------------------------------
本區 10
九華 5 |
油真 1 |
伊中 2 循道 2

他區 16
SJC 3 喇沙 1 |
聖提女 1 瑪利曼 7 SFCC 1 |
迦密 1 安柱 1 曾肇添 1

直資 47
DBS 3 SPC 2 |
SPCS 7 DGS 2 協恩 6 |
SPCC 11 港同 5 赤提 3 顏寶鈴 8

B2A-1C 0+0+23=23 (21.50%)
直資 21
李國寶 4 SMC 2 王錦輝 1 培基 16

B2/NR 0+2+7=9 (8.41%)
他區 2
梁式芝 1 |
全完 1

直資 7
基崇 3 STCC 2 真道 1 啟思 1

名單上 10+18+77=105 (98.13%)
無公布 2 (1.87%)
總數: 107人 (100%)

升中結果 2021-2022 P.6
https://www.plkctslps.edu.hk/tc/content.php?wid=167

其實校內就算級50內的成績水平好接近,所以真係唔出奇。其他學校我唔熟,但身邊真係有級2x的自行入到Maryknoll, 不過最後都冇讀。我自己冇深入研究自行呢個遊戲點玩,因為一心只想入直資中學,同學之間水平好近,有時名次都唔係絕對代表能力,考中學仲要有其他配套吧!除咗成績、面試表現、特異功能乜都計啲

不過聽完就算,唔使咁認真。我自己覺得其三私成績非常好呀!

Mirror123 發表於 22-7-30 22:24
其實校內就算級50內的成績水平好接近,所以真係唔出奇。其他學校我唔熟,但身邊真係有級2x的自行入到Maryk ...

直資學校係,自行津校主要睇 RO   我一直都係講今年,級 2x 入到都唔出奇,同 50內好後有一定距離  

如果第二輪自行 2x 更加唔奇,今年三私第二輪都有入到,唔後,剛好 20

其實我並唔係想咬住/ 過份認真 ,只係怕誤導其他人作參考級 50 好後都可以自行入 mcs.... 過份進取填表就浪費了機會了

Btw, 我唔會再回應了,tsl 同三私其實都唔關我事的
‹ 上一主題|下一主題